Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: szigorú szabályok léptek életbe

Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: szigorú szabályok léptek életbe

 

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztet csütörtöki közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le - közölték.
 
 

Mint írják: tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet, amely jelentősen veszélyezteti a természeti és épített környezetet. Ezért minden esetben figyelembe kell venni a helyi önkormányzati szabályozásban foglaltakat, ami általában csak kivételesen engedélyezi a szabadtéri égetés. Amennyiben a települési önkormányzat lehetőséget biztosít a zöldhulladék égetésére, alapszabály, hogy a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni és már a tűzgyújtás időpontjában rendelkezésre kell állnia az oltáshoz szükséges víznek - ismertetik. Az is segít, hogyha egy lapáttal földet hányunk a parázsra, illetve a feltámadó szél esetén abba kell hagyni az égetést - sorolják.

 

A szabadtéren keletkező tüzek másik gyakori oka - folytatják - az eldobott égő cigarettacsikk. Ezért a csikket soha senki ne dobja el, egy esetleges kirándulás alkalmával mindenki gyűjtse tárolóban! Arra is figyelmeztetnek, hogy tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A parazsat pedig homokkal, vagy földdel célszerű elzárni a levegőtől - közölte az OKF.

 

forrás: https://www.agrarszektor.hu/noveny/figyelmeztetik-a-magyar-kerttulajdonosokat-szigoru-szabalyok-leptek-eletbe.35765.html