Önkormányzati tájékoztató

Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: szigorú szabályok léptek életbe

Figyelmeztetik a magyar kerttulajdonosokat: szigorú szabályok léptek életbe

 

A szabadtéri tűzgyújtás, a zöldhulladék-égetés veszélyeire figyelmeztet csütörtöki közleményében az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), azt követően, hogy az elmúlt hétvégén 230 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ez azt jelenti, hogy a főleg gondatlanságból bekövetkezett tűzesetek során, két nap alatt mintegy 840 futballpályányi terület égett le - közölték.
 

Komoly bírságot kaphatnak 2022-ben a kertes ház tulajok: óvatosan a fakivágással!

A fák a kert ékességei, nőnek, aztán megbetegszenek, elöregednek, és ki kell őket vágni. Hogyan tehetjük ezt meg, mik a hazai előírások, mikor kell megmenteni, és mikor kell kivágatni? A jogszabályok útvesztőjében Kosztka Ernő kertépítő- és növényvédelmi szakmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök, a MAKEOSZ elnöke segített eligazodni.

Először is, nem is gondolnánk, mennyire jellemző az, ki hogyan áll a fakivágás -témaköréhez:

"Jellemzően a nagyvárosi emberek nagyon másként viszonyulnak a fákhoz, így a fakivágáshoz is, mint vidéken. A városiak elég szélsőségesek, vagy mindenáron ki akarják vágatni, vagy nagyon meg akarják menteni. A természet közelségében felnőtt emberek közül többen gondolják úgy, hogy a fa kivágása az élet természetes velejárója. Bizonyos fákat ki kell vágni, másokat meg kell menteni, de a munkám során falun kevésbé tapasztalok szélsőséges megnyilvánulásokat."

– közölte beszélgetésünk legelején Kosztka Ernő kertépítő- és növényvédelmi szakmérnök, favizsgáló és faápoló szakmérnök, a MAKEOSZ elnöke. Példaként a szakember elmesélte, hogy nemrég elég hasonló munkája akadt Budapesten, a VIII. és a XII. kerületben, valamint egy vidéki településen. A fák életkorban és fajtára is igen hasonlóak voltak, mégis nagyon más volt mindhárom esetben a megközelítés. A XII. kerületben mindenáron ki akarták vágatni, a VIII-ban nagyon meg akarták menteni, vidéken pedig azt kérdezték tőle, mi a biológiai produktuma ennek a fának, mennyi esélye van arra, hogy életbe maradjon, és mikor álljanak neki a pótlásának.

Nehéz eligazodni a jogszabályi környezetben

A fák egy ingatlan ékességei, de néha mégis ki kell őket vágni. Hogyan tehetjük ezt meg és mik a jogszabályi előírások? Pár évtizeddel ezelőtt még elég volt annyit tudni, külterületen vagy belterületen áll-e az a fa, amitől szeretnénk megszabadulni, saját kerítésén belül pedig mindenki azt csinált, amit akart. Manapság ez már koránt sincs így, és nem is ilyen egyszerű kérdés az: mikor és hol, milyen fa kivágásához kell engedélyt kérni.