Zalai Hírlap

2019-es megjelenések a zalai hírlapban

Kategória:

Zalai Hírlap Online 2019. 04. 19.

Arany Gábor

Megújult a bekötőút Nagypáliban

Az alsóbbrendű országos közúthálózat felújítására meghirdetett, 100 milliárd forint összegű kormányzati program részeként épült át a 74-es főúttól Kispáli központjáig, a haranglábig vezető bekötőút, amelynek átadását csütörtökön tartották meg Nagypáli keleti határában

A beruházó, a Magyar Közút Zala megyei igazgatóságának vezetője, Mórocz József érdeklődésünkre elmondta, a tavaly tavasszal elkezdődött munkálatokban 2,9 kilométer hossz­ban újította fel a bekötőutat a Swietelsky vezette kivitelezői csapat. Az úgynevezett remix technológiában felmarták a régi burkolatot, az így kinyert anyagot pedig zúzalékkal keverve visszadolgozták, cementtel stabilizálták, erre pedig két réteg aszfaltburkolat került a 600 millió forintos beruházásban.

Az átadást jelképező szalagátvágás: (balról) Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere, Vigh László, országgyűlési képviselő, Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Mórocz József, a Magyar Közút megyei igazgatója, Csizmadia Roland, a beruházás építésvezetője Fotó: Katona Tibor

Az átadás alkalmával Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere felidézte, hogy még az ötvenes években kapott szilárd burkolatot a község a szomszédos Kispálival együtt új nyomvonalon. A községek fejlődésével egyre nagyobb forgalmat bonyolított az út, amelynek állapota egyre több kívánnivalót hagyott maga után. A padka lesüllyedt, a szilárd burkolat szélessége kevesebb volt a 3,5 méternél, ami veszélyes helyzeteket is teremtett, különösen téli időben a két falu közötti szakaszon. Pár évvel ezelőtt Nagypáli önkormányzata 45 millió forintos költséggel felújíttatta a községen átvezető szakaszt. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan a 74-es út rekonstrukciója is megtörténik, hogy a község szomszédságban épülő autóipari tesztpályára érkezőket rendezett környezet fogadja.

Minden település számít, ez is az üzenete annak a százmilliárd forintos programnak, amelyet a kormány az alsóbbrendű utak felújítására hirdetett meg, szögezte le Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Ez a két település példát mutathat rendezettsége, megjelenése alapján az ország többi részének is, emelte ki. Ehhez nem elegendő pusztán az út felújítása, mert látszik, hogy az itt élők is gondozzák a környezetüket. Az országgyűlési képviselő kiemelte, az autóipari teszt­pálya a környék fejlődését is felgyorsítja, hiszen rövid időn belül 22-25 cég letelepedése várható.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 04. 18.

ZH

Összefogással szépült meg Nagypáli

A közterületek virágosítása, csinosítása az egyik fő célja a közelmúltban megalakult Smaragd­zöld Jövő Egyesületnek.

Elkészült a falut átszelő út felújítása, melynek hivatalos átadása csütörtökön lesz.

A lakóliget bejáratánál új buszmegállókat alakítottak ki, s elkészült a régóta hiányolt új járdaszakasz is a közút mellett, amely sokkal biztonságosabbá teszi a gyalogos közlekedést a falu központja felé. Szombaton erre a helyszínre szervezett társadalmi munkát az egyesület az önkormányzattal, hogy az új létesítmények környezete is parkosítva legyen.

A növényeket az önkormányzat biztosította, a szerszámokat az önkéntesek hozták. Kora délutánra valamennyi növény a helyére került, a résztvevőket a szervezők finom ebéddel várták a faluházban, tudósított Huber Imre.

 

 

Zalai Hírlap Online  2019. 02. 17.

Arany Gábor 

Hibrid bojlert adtak át a nagypáli ökocentrumban

Felére csökkenhet a meleg víz előállítására fordított energia költsége, annak a hibrid bojlernek köszönhetően, amit pénteken adtak át a település ökocentrumában.

Köcse Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy az ökocentrum energiaszükségletét nyolcvan százalékban fedezik megújuló forrásokból, ezért örömmel fogadták az Ariston Thermo Hungária által felajánlott hőszivattyús berendezést. Itt a használati meleg víz előállítására napenergiát használnak, amikor ez nem lehetséges, a téli hónapokban, akkor a helyben termelt energiafűz kerül a kazánokba.

Köcse Tibor (balról) Pavek Gábor, az Ariston ügyvezetője és Szilágyi Beáta, a cég marketingvezetője társaságában tekintette meg az ökocentrumban felszerelt bojlert
Fotó: Katona Tibor

A használó szokásait megtanulni képes, interneten át is vezérelhető hibrid bojlert a kazánházba telepítették, és a készülék a helyiség meleg levegőjének eddig veszendőbe ment energiáját hasznosítja.

Szombathelyi Tamás, az Ariston munkatársa elmondta, a 100 literes bojler az elektromos fűtést ötvözi a hőszivattyús technológiával. Utóbbi működési elvét fordított hűtőszekrényként lehet jellemezni. A berendezés a környezeti levegő energiáját hasznosítja, a kifújt levegővel pedig temperálja a helyiséget. A technológiával elérhető az A-energiaosztály is, tette hozzá a szakember.

 

 

Zalai Hírlap Online  2019. 02. 17.

Európa-bajnokságon képviselte hazánkat az egervári Kovács Dominika Hanna

A dániai Aalborgban 2019. február 8–10. között rendezték meg a kadet, junior és U21-es WKF karate Európa-bajnokságot.

Az 51 ország 1100 sportolóját felvonultató viadalon Magyarország a 8. helyen végzett, egy arany- és két ezüstéremmel is büszkélkedhetünk, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójában Huber Imre.

Az Eb-re kvalifikált 33 magyar versenyző között volt Kovács Dominika Hanna is, aki a kadet kata kategóriában lépett tatamira. Az Egerváron élő 14 éves sportoló óvodás korában „eljegyezte magát” a karatéval, azóta hazai és nemzetközi versenyeken bizonyította tudását. A nagypáli önkormányzat négy éve szponzorálja a kislányt, és az Európa-bajnokságra való kijutáshoz hozzájárult az egervári Pogács András vállalkozó is.

Köcse Tibor (balra), Nagypáli polgármestere és Pogács András Kovács Dominikával Fotó: Huber Imre

Dominika a felkészülésről, az Eb-n szerzett tapasztalatokról elmondta, hogy decemberben vált bizonyossá, kvalifikálta magát a korosztályos Eb-re. Az MTK sportolója a tatai olimpiai edzőtáborban készült fel a megmérettetésre, ahol egy jó katával továbbjutott az első körből. Az elődöntőben a Gankaku katát járta, és nem jutott a döntőbe, de első Európa-bajnokságán ez is szép teljesítmény.

A zalaiak hírnevét öregbíti, hogy az egerszegi Takács Virág Vivien a Toriki KHKE csapatából az U21-es csoportban a 7. helyen végzett.

Dominika alig érkezett haza, megkezdi a felkészülést a szeptemberi chilei világbajnokságra. Fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy ott lehessen a 2020-as tokiói olimpián, és a következő korosztályos Európa-bajnokságon is, amit Budapesten rendeznek meg.

2018-AS MEGJELENÉSEK A ZALAI HÍRLAPBAN

Kategória:

Zalai Hírlap Online 2018. 12. 22.

Tunéziai testvérvárosa lett Nagypálinak

Ismét magas rangú küldöttség érkezett a településre, a részletekről a polgármester, Köcse Tibor tájékoztatta lapunkat.

Ezúttal a Földközi-tenger térségéből, a főleg idegenforgalmáról és olajfáiról híres Tunéziai Köztársaság legnagyobb tartományából, Tataouine nevű városból érkeztek vendégek Nagypáliba egy hétre. Az ország déli részén lévő tartomány jelentős tengerparttal rendelkezik, a táj inkább köves, sziklás hegyekkel tarkított, növényzettel csak a folyópartok közelében találkozik az ember. A ritkán lakott tájon mintegy 280 ezer ember él, legjelentősebb városa 85 ezer lelket számlál. A térség infrastruktúrája nem épült még ki teljes egészében, de az áram és az ivóvíz mindenki számára elérhető. Három éve Nagypáli polgármestere hivatalos látogatáson ismerkedett az ottani körülményekkel. Köcse Tibort a kormányzó és a város akkori polgármestere fogadta, s több szervezet vezetőivel is tárgyalt.
A négy vendég a bécsi repülőtérről a mintegy 11 éve ott élő egyetemi tanár, dr. Noureddine Boufalgha kíséretében érkezett Nagypáliba. A csoportot Köcse Tibor fogadta.

Az egy hét alatt hivatalos látogatások szerepeltek a programban, valamint Nagypáli bemutatása, ipari, sport, oktatási, katasztrófavédelmi és mezőgazdasági jellegű szervezetek meglátogatása, s a delegáció megtekintette az épülő zalaegerszegi járműipari teszt­pályát. A vendégek közül ketten vadásztak is, a többiek pedig megnézték Vasvárt és térségét, illetve a Győrvár határában lévő több száz kilowattos, újonnan létesült fotovoltaikus napelemtelepet.

A testvértelepülési szerződés aláírásának ünnepélyes pillanata. Az
asztalnál balról Köcse Tibor Fotó: Nagypáli Önkormányzata

Mindezek mellett a helyi gasztronómiával és több étterem kínálatával is megismerkedhettek a vendégek. A látogatás legfontosabb programja a helyi innovációs centrumban zajlott, ahol a program elején mindkét település bemutatkozott, és levetítették Nagypáli marketingfilmjét angol nyelven. Ezt megelőzően Köcse Tibor a három évvel ezelőtti látogatásának legérdekesebb képeit és eseményeit villantotta fel prezentáció formájában. A vendégek képviseletében Tataouine kormányzója és Tataouine város polgármestere köszöntötte a nagypáliakat, majd bemutatták térségüket és városukat. Ezt követően pedig aláírták a testvértelepülési szerződést. A díszzászlók cseréi után vacsora és kötetlen beszélgetés következett. Mint Köcse Tibor elmondta: a közös célokat háromfős szakmai stáb koordinációjában skype-on, valamint éves találkozókon egyeztetik majd.

A tunéziai vezetők meghívták Nagypáli vezetőségét márciusi folklórfesztiváljukra. Nagypáli ezzel is bizonyította, hogy a településfejlesztési programjában fontos szerepe van a nyitottságnak, új utak és kapcsolatok keresésének, hangsúlyozta a polgármester, kiemelve: a tudósok szerint Európa mellett a nyersanyagokban és a humánkapacitásban a jövő földrésze lehet Afrika. Köcse Tibor szerint az időben elindított folyamatok lehetnek jövőnk zálogai.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 11. 07.

Szekeres Szilvia

 

Nyári Egyetem az ősz jegyében – Nagypáliban jártak az egyetemisták

Nagypáli A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg pályázati projektjének keretében megrendezett eseményhez kapcsolódott a felsőoktatási intézmény diákjainak Nagypáliban tett látogatása.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg ez év októberében két alkalommal is megszervezte Nyári Egyetem az ősz jegyében című háromnapos programját külföldi, ösztöndíjjal hazánkban tanuló diákjai és kísérőik számára.

A program fő témája a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodásmód, valamint a jó gyakorlatok bemutatása volt. Az említett témakörökhöz kapcsolódóan merült fel Nagypáli település neve mint jó gyakorlati példákat, környezettudatosságot képviselő helyszín. Így az egyetemen zajló tréningeket és workshopokat követően, október 5-én, hétfőn és október 12-én, péntek délután harminc fő körüli létszámmal érkeztek településünkre, a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumába a Gazdálkodási Karon vendégeskedő, az egyetem más karairól Zalaegerszegre látogató külföldi diákok.

A diákok Nagypáli vendégszeretetét élvezték Fotó: Huber Imre

 

Mindkét alkalommal hasonló programmal vártuk a csoportot: az Öko-völgy bejárása után, majd a falufilm megtekintését követően, kötetlen beszélgetés során Köcse Tibor polgármester bemutatta Nagypáli megújuló energiával kapcsolatos eredményeit és fejlesztéseit, közben Nagypáli helyi termékét, a friss almalevet kóstolhatták meg a résztvevők. Az ismertető után a program 3 lépéses, helyi borokból összeállított borkóstolóval és hazai ízeket felsorakoztató fatálas vacsorával zárult.

 

A nemzetközi vendéghallgatók visszajelzései alapján tudjuk, nagyon jól érezte magát mindkét csapat és remélik, ismét meglátogathatják Nagypálit egy másik program keretében. A program mindvégig angol nyelven zajlott. Érkeztek egyetemisták Oroszországból, Jordániából, Dél-Afrikából, Türkmenisztánból, Indiából, Mongóliából, Grúziából, Pakisztánból, Fülöp-szigetekről, Tunéziából, Vietnamból, Horvátországból, Szíriából, Bosznia-Hercegovinából, Azerbajdzsánból, Laoszból, Romániából, Moldáviából, Kolumbiából és Iránból.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 08. 28.

Szekeres Szilvia

A nagypáli falunapon díjakat adtak át

Múlt hét végén a Páli Nyár rendezvénysorozat keretében megtartották a Napsuga-rock nyári színpad programot Nagypáliban.

Az esemény része volt egy nemzetközi találkozó, amelyre a felvidéki Bodrogszerdahelyről, az erdélyi Szászcsávásról és a kárpátaljai Alsóvereckéről érkeztek a testvértelepülések képviselői. Az összejövetelre most először ellátogatott az Egyesült Államokban, Miamiban élő magyar közösség képviselője, Szakács Dénes is.

Szombaton a vendégek termálfürdőben kapcsolódtak ki, később pedig barátságos hazai és nemzetközi futballmérkőzés zajlott a nagypáli műfüves focipályán. Délután a rozsonovi Maly Radhost táncegyüttes és a hatszoros Aranypáva díjas Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület műsora hívta egybe a vendégeket és a helybélieket, akik a Megapolis együttes élő koncertjét is meghallgathatták, majd a Jambo zenekar zenélt.

 

Köcse Tibor polgármester és a díszpolgári címmel kitüntetett dr. Steier József Fotó: nagypáli önkormányzat

 Vasárnap a település vendégei az Őrség népi hagyományait felfedező kiránduláson vettek részt, délután szórakoztató programok zajlottak, és ünnepségen adták át „a falu legjobb tanulója” díjakat és a kitüntetéseket. Nagypáli Média Díjban részesült Regényi Eszter a település Zöld út programban elért eredményeinek Kék Bolygó című országos televíziós műsorban közvetített tudósításaiért, Nagypáli Sport Díjban részesült Nádasi Attila, különös tekintettel arra, hogy elősegítette a Bozsik-programban részt vevő gyermekek sportszeretetének kialakítását, erősítését, és Nagypáli Településért kitüntetést kapott Nédár György az épített környezet fejlődése érdekében kifejtett tevékenységéért. Az önkormányzat díszpolgári címben részesítette dr. Steier József professzort a Zöld út program megvalósításában való aktív részvételéért. Dr. Steier József öt évig volt a Guineai Köztársaság konzulja, ma a HTCC nemzetközi hálózat marokkói igazgatója, kutatásokat végez, és a magyar innovatív megoldásokat, termékeket teszteli.

Mint elmondta: most a Szahara Tudósok 3. csúcstalálkozójára készülnek, amelynek ő a kezdeményezője. Ezt a rangos eseményt két budapesti fórum után most a sivatag kapujába, Dakhlába hívták meg, és a marokkói király kiemelt eseményként a saját védnöksége alá vonta, említette a professzor a beszédében.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy az ország – sőt nem túlzás, hogy sok tekintetben Európa – egyik mintaközösségét, Nagypálit szolgálhatom tudásommal, erősíthetem barátságommal. Egy olyan közösséget, amely példát mutat a zöldenergiák, a környezet és klímavédelem, egyszóval a fenntarthatóság gyakorlati megvalósításában – mondta a díszpolgár.
A napot a Szkítia és a Pokolgép együttes koncertje zárta. A rendezvényt számos kísérőprogram színesítette, mint például az elektromos autók, rollerek és napelemek bemutatója, kirakodóvásár, krosszmotor- és rallibemutató, vasárnap pedig ingyenes ugrálóvár és vízi foci várta a gyermekeket.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 08. 21.

Arany Horváth Zsuzsa

Műalkotásként él tovább a tizenkét méter hosszú csomós nyárfa Nagypáliban

Az első világháborús katonai térképen látszik, a falu közepén állt. Ma az Ökovölgy tisztásán fekszik. Lassan alakot vált.

A község polgármesterének ötlete nyomán mentették meg azt a 110 évesnek tartott, 12 méter hosszú csomós nyárfát (népi nevén csomoros nyárfát), amelyen a múlt héten dolgozott több fafaragó vendég. Közülük szerdán este négyükkel találkoztunk. Kiss János Budapestről, Szalai Norbert Nagyatádról, Baksics Tibor a tolnai Györéről, míg Nagy János Gyékényesről érkezett Nagypáli invitálására. Konkrét feladatra kérték fel őket a településen.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Ezt a fát akár el is tüzelhettük volna például, vagy nagyobb fűrésszel összedarabolhattuk volna, de mivel úgy érezzük, Nagypáli történetéhez, múltjához tartozik, elhatároztuk, hogy továbbéltetjük. – mondta Köcse Tibor polgármester, amikor az alkotók bemutatták, meddig jutottak a munkában. – A környezetét veszélyeztette a koronájában elszáradt nagy ágaival, de találtunk megoldást. A múltat nemcsak a jelenbe, hanem a jövőbe is szeretnénk átvinni. A fafaragókat ezért arra kértük, hogy a magyar történelem jeles eseményeiből válasszanak néhány jelenetet, s azt véssék a hosszú törzsre.

Fotó: Pezzetta Umberto

Egyszersmind közösségi jelentőségűvé avatták a fafaragó tábort, hiszen bárki jöhetett, figyelhette a munkálatokat, s az ország különböző pontjairól érkezett mesterek belekapcsolódhattak Nagypáli életébe. Szerdán több mint harmincan kísérték figyelemmel a vésők nyomán előbukkanó képek készültét.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A környéken élő volt asztalosunk, Bene László is átjött Hegyhátszentpéterről, aki néhány éve Erdélyben járt, s megtetszett neki a fafaragás, azóta több munkája díszíti a település köztereit. Ma már ő sem ablakokat újít fel, hanem megmutathatja, milyen művészi hajlam lakozik benne – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A nyárfa nedvességtartalma ideális lehet fafaragásra, ám kivágva hamar száradó fa, kemény és szeszélyesen pattanó, ezért alaposan át kell gondolnunk, milyen eszközökkel dolgozunk – mondta érdeklődésünkre Kiss János, aki társaival mint összeszokott „brigáddal” ezen a nyáron már megfordult Szovátán is, medvéket, szent család jeleneteket faragva. Felvidéken és a Muravidéken is jártak, valamint a közeli Nagykapornakon, ahol szabadtéri stációkat faragtak.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A szlovén térségben nagyon szeretik a mesefigurákat, ott a magyar népmesék alakjai adták számunkra az ihletet.

A nagypáli nyárfán ottjártunkkor a csodaszarvas-legenda egyik pillanata bontakozott ki, amit a vérszerződés jelképe követett, a továbbiakban az Aranybullára, a tatárjárásra, Mátyás korára utaló jelenetek következnek. Idén biztosan nem lesz még kész, de nem is ez a cél, hiszen, lévén az Ökocentrum melletti szabadtér a végleges helye a betontámasztékokon méltóságosan fekvő fának, az arra járók a folyamatos alkotás részesei lehetnek.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A fának van másik oldala is, jövőre azon folytatható a magyar történelem eseménysora – mondta Köcse Tibor. – Az időjárás viszontagságaitól természetesen megvédjük közben, tetőt kap. További ötleteken is törjük a fejünket, mert van egy ígéretes fenyőfánk is, de az egyelőre titok, hogy mit tervezünk. Úgy reméljük, hogy Nagypáli fejlődésének egyediségét mindkét fa kiemeli majd – vetítette előre a polgármester.

A fafaragók jelezték, jövő nyáron ismét itt találjuk őket.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 08. 17.

Arany Horváth Zsuzsa

Marokkói szakmai delegáció járt Nagypáliban

A polgármester meghívásának eleget téve, négyéves hagyományt folytatva a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) szervezésében a héten magas rangú marokkói szakmai delegáció látogatott Nagypáliba, hogy tanulmányozza a község megújulóenergia-fejlesztéseit és a zalaegerszegi Zalavíz Zrt. komplex szenny­víziszap-hasznosítási megoldásait a biogáz-, biometán-termeléstől a mezőgazdasági talajerő viszszapótlásáig.

A delegáció az afrikai-arab ország két legnagyobb királyi városát (Fez és Marrakech), valamint a foszfátbánya központban, Ben Guerirben 4 éve átadott egyetemet képviselte.

A látogatás tapasztalatairól szerdán tájékoztatták a sajtót, köztük lapunk munkatársait. A programról a delegációt kalauzoló prof. dr. Steier József, a HTCC marokkói országigazgatója számolt be.

A marokkói delegáció a nagypáli ökocentrum parkjában: prof. Hamid Elmahmoudi, Köcse Tibor, Rachid Ennami, Mougari Haddou, a fezi királyi tehenészeti birtok ágazatvezetője és prof. dr. Steier József Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

– A látogatás alapcélján kívül a gyümölcstermelési, kertészeti technológiai megoldásokat is megfigyelhették marokkói partnereink – hangsúlyozta a professzor. – Hasznosnak bizonyult a zalavizes látogatás, hiszen itt van velünk a marrakechi közműszolgáltató vezetője, Rachid Ennami. Igaz, míg Zalaegerszeg nagyjából 100-120 ezer ember szennyvízét kezeli, addig Marrakech-ben 2 millió emberről kell gondoskodni e tekintetben. Ben Guerirben is különleges igényeket szolgálnak ki, hiszen a világ legsnagyobb foszfátbányáját üzemeltetik. Ott sós szenny­vizet kell újrahasznosítani, valamint a bányaterületek rehabilitációját, újrazöldítését is végzik. A foszfátgipsz melléktermékének hasznosításához keresnek Magyarországon is partnereket. Az organikus hulladéktömeg újrahasznosítása mindkét ország számára kihívás, ezért a kreatív ötletek kölcsönös hasznosítására nagy szükség van. A nagykutasi kertészetben is jártak a marokkói szakemberek, az almatermesztés is közös felület, azzal a különbséggel, hogy míg itt 250, ott 1200 méter magasan, az Atlasz-hegységben termelik az almát. Idehaza 50 tonna a hozam hektáronként, náluk csupán a fele, tehát van mit megfigyelniük Magyarországon. Vagy: a cseresznye ott 15-20 milliméteres szemátmérőjű, a magyar gyümölcsé 25-40 milliméter.
Steier József kiemelte Nagypáli közvetítő szerepét, amely az államközi együttműködést támogatja. Szisztematikus gazdasági kapcsolatfejlesztési építkezés zajlik, hangsúlyozta Steier József.

– Számos európai alapú projekten dolgozunk odahaza – mondta a megújulóenergia-termeléssel foglalkozó prof. Hamid Elmahmoudi, aki Franciaországban végezte tanulmányait, majd német, olasz és belga intézményekben fejlesztette tudását. Magyarországon először járt, a közvetlenség lepte meg leginkább, másutt ez nem jellemző. – Az eltérő földrajzi adottságok ellenére megvan a komplementaritás, át tudjuk venni a hasznosítható technológiai megoldásokat. A kapcsolat élő, most is ennek tágításán dolgozunk. A külfejtéses bányatérségek rekultivációjában, a megújuló energia térnyerésében, a körkörös gazdasági modell kimunkálásában dolgozhatunk együtt. Utóbbi a melléktermékek újrahasznosítását jelenti. Elkezdtük a smaragdfa tesztelését, amelyről itt Nagypáliban jó eredményekről számoltak be. Az ipari szenny­víz és az iszap hasznosítását nagy érdeklődéssel figyeltük, nekünk is számtalan tisztítóüzemünk van, de láttunk gazdaságos megoldásokat önöknél. Szeretnénk, ha a biometánnal a közösségi közlekedést tudnánk mi is szolgálni. Nagyon köszönjük Nagypáli és Köcse Tibor segítségét, úgy érezzük, egy családot képviselünk a Föld erőtartalékainak védelme ügyében.

– Nagypáli nyitott település, igyekszünk jó irányokat fellelni, amely gazdasági potenciálban nyilvánulhat meg – tette hozzá Köcse Tibor. – Értelmes dolgokat szeretnénk megtanulni a világból, ehhez meg kell ismernünk egymást. Mi is jártunk tavaly Marokkóban, s részt veszünk a smaragdfa tesztelésében is, ami a klímaváltozás enyhítéséhez járulhat hozzá. Büszkék vagyunk, hogy nem dugjuk a fejünket a homokba, nem zárkózunk be, hanem a világ gazdag ismeretanyagát kölcsönösen fordíthatjuk a lakosság életének javítására. A gazdasági haszonról annyit, hogy Kairóba is ment alma ebből a térségből. Kicsiben, de ott vagyunk a világpiacon, s öröm, hogy partnert is találunk a törekvéseinkhez.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 06. 29.

Fincza Zuszsa

Mintegy 470 millió forintból újul meg a nagypáli–kispáli bekötőút

Jó ütemben halad a munka, s nem látszik veszélyben az október 6-i befejezés – állapította meg tegnap az érintettekből álló stáb a 74-es főútról Nagypáliba, onnét Kispáliba vezető bekötőút 470 milliós felújításának ellenőrzésén.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki a körzetébe tartozó útfelújításokat rendszeresen szemügyre veszi, kiemelte: a leendő autóipari tesztpálya emeli a térség jelentőségét, kedvező hatását a falvak is élvezik majd, s a jó minőségű úttal a terület értéke is tovább emelkedik.

Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta, hatalmas forgalom bonyolódik a falun is áthaladó úton, azt használják a kutasi almásba, a közeli csirketelepre igyekvő kamionok, a helyközi autóbuszok, s arra közelítenek többek között az AquaCitybe igyekvők is. Az út az évtizedek során eléggé elhasználódott, hiszen anno nem ekkora terhelésre épült.

Jó ütemben halad a Nagypáli bekötőút felújítása – derült ki a tegnap végzett ellenőrzés alkalmával. A képen (b–j) Mórocz József, a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója, Köcse Tibor Nagypáli, Horváth Zsuzsanna Kispáli polgármestere és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Fotó: Fincza Zsuzsa

Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere hozzátette, mintegy a szóban forgó útfelújítás folytatásaként 71,5 millió forintos pályázatot nyertek a falu belterületi határától a közterületi határáig húzódó szakasz felújítására, s remélhetően sikerült forrást szerezni a fennmaradó 200 méter belterületi út rendbetételére is.

Vigh László ehhez kapcsolódva a közlekedők türelmét kérte amiatt, hogy a tesztpálya bejárata és az elkerülő út közötti szakaszt csak a kőszállítás befejezése után újítják majd fel.

Mórocz József, a beruházást végző Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója beszámolt arról, hogy az útfelújítást speciális, újrahasznosító technikával végzik, a felmart régi aszfaltot és a követ alapként felhasználják. Az út két új aszfaltréteget kap, s kiépítik a vízelvezető árkokat is.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 06. 27.

Arany Horváth Zsuzsa

Nagypáli a környezettudatos falufejlesztésért nyerte el az első díjat

Európában több mint tíz éve, idehaza második alkalommal hirdette meg a legnagyobb energiaszolgáltató a több mint féléves, többfordulós kiválasztási folyamaton átesett innovatív zöldprojektet, az Energy Globe Magyarország díj pályázatát.

Zöld út program

Az E.ON által gondozott pályázat önkormányzati kategóriájában a múlt hónapban a Várkert Bazárban tartott ünnepségen Nagypáli önkormányzata vehette át az első díjat, amelyet a komplex környezettudatos „zöld út program” elindításával nyertek el. A megtisztelő cím mellé egy elektromos hajtású parkgondozó autó is járt, amely most érkezett meg a településre.

– A pályázatot tavaly ősszel hirdették meg, s olyan programok bemutatását várták, amelyek már eredményt is hoztak – mondta tegnap Kereszturiné Lochuk Nikoletta, a környezetvédelem és az energiatudatosság terén élen járó község projektmenedzsere, a pályázatíró szervezet ügyvezetője. – Mi adatokkal, videóval és fotókkal adtunk számot eddigi tevékenységünkről. Decemberben bekerültünk a döntőbe, azután kezdődött a közönségszavazás, amelynek az eredménye összeadódott a rangos szakemberekből álló, Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató vezette 9 tagú zsűri rangsorával. A finisben kisfilm is készült a községünkről.

– Szeretnénk is ezúton megköszönni mindenkinek, aki a közönségszavazásban ránk adta a voksát – tette hozzá a település első embere, Köcse Tibor polgármester.

Május 7-én, az utolsó körben aztán a budapesti XII. kerületet maguk mögé utasítva nyerte meg a pályázatot Nagypáli.
Az önkormányzat hosszú ideje dolgozik a klímaváltozás hatásainak csökkentésén, a fosszilis energiahordozók csökkenéséből adódó gondok elhárításán és a megújuló energiahordozók alkalmazásán. Ez a „zöld út a jövőbe” program, amely már számos eredménnyel segíti a községben élők életét. A napkollektorok és napelemek használata, a bioenergia hasznosítása, az energianövények telepítése ma már országos ismertséget szerzett a falunak és vezetőjének, Köcse Tibor polgármesternek.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Klímavédelmi feladatok megoldása következik, ezért készül most egy tanulmány a stratégiánkról, amely 2030-ig tartó prognózist állít fel a Magyar Urbanisztikai Társaság segítségével – tájékoztatott a polgármester. – A polgármesterek nemzetközi szövetsége idén Brüsszelben már tanácskozott, ahol egyebek közt a talajvédelem is szóba került, és hamarosan Lengyelországban zajlik a legjobb gyakorlatok megosztása a szövetségbe belépettek között. Mi ott akarunk lenni minden olyan technológia indulásánál, ami enyhíti a bolygó terhelését. Most például egy olasz tervezettel ismerkedünk, amely a learatott gabonaszalmát is fel tudja használni a talaj visszatáplálására, hiszen a termőterület csökken, ráadásul a tápérték is, mivel nincs mélyszántás, épp a túl sok gázolajhasználat miatt. A víz pedig ezzel összefüggésben túl gyorsan távozik a talajról.

Ökológiai szempontok mentén döntöttek tehát arról Nagypáliban, hogy a gyümölcsös útjait szalmával borítják, így őrzik a talaj értékeit. Ez a párolgást is késlelteti.

– Az energianövényeink, a japán energiafűz és a smaragdfa szépen működik, az ültetvényen áfonyát telepítettünk a fák alá, hiszen a gyümölcs az antioxidáns-tartalma miatt nagyon egészséges, s a termesztése jól is jövedelmez – folytatta Köcse Tibor. – A következőkben három pillérrel folytatjuk az energiatudatos gazdálkodást. Bővítjük az energiapark palettáját: fejlesztjük a nap, a biomassza, a föld és a kozmikus energia „befogását”, kialakítjuk az energiapiramist, amely folyamatosan monitoringozza a napelemeket, a berendezéseket. Ez utóbbiból a nálunk kutatási programot folytató egyetemisták is készíthetnek adatgyűjtő tanulmányokat vagy szakdolgozatokat. A hulladékkezelés terén a lekaszált fű erjedése által termelt gázokat szeretnénk hasznosítani, ehhez nagyobb biogázerőműre lesz szükségünk, amely a háztartási és a gazdálkodási hulladékot is hasznosítani tudja, a visszamaradó végtermék pedig hígtrágyázásra lesz alkalmas.

A közösségháza már alig használ fosszilis energiát

A nagypáli községháza már most is csak 10 százalékban használ fosszilis energiát, a többit a megújuló forrásokból nyeri.
Jó helyre érkezett tehát az a nyeremény, a parkgondozó kisautó, amely ottjártunkkor éppen elektromos energiával töltődött, hogy aztán elinduljon a gazdagon parkosított község útjain a locsolókörútjára.

– A gyümölcsösben is hasznát vesszük, a meghagyott felső ágakat a kosarából jól elérik a dolgozók – mondta Köcse Tibor. – Ilyen autókat láthatunk Szentendrén és a Margitszigeten, s külön öröm, hogy magyar fejlesztésű, Kisbéren gyártott járművel van dolgunk, az értéke megközelíti a négymillió forintot. A hibrid és elektromos járműparkunk negyedik tagja. Az első egy robogó volt, amivel a falugondnok siet a lakosok segítségére, a második, azaz a Renault Fluence a jegyzőségen teljesít szolgálatot, s használunk egy Opel Amperát is, amely jelentős üzemanyagköltséget takarít meg az önkormányzatnak.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 06. 20.

Szalay Csaba

Nagypáliban jártak a szentgróti járási idősek tanácsának tagjai

A környezetvédelem és a megújuló energia hasznosítása terén elért eredményeiről már határainkon túl is ismert településre látogattak az idősek képviselői nemrég Zalaszentgrótról és a környező településekről.

A vendégek a házigazdákkal Fotó: Szalay Csaba

A tanács tagjai mellett Baracskai József polgármester és más érdeklődők is részt vettek a tanulságos utazáson. Nagypáli központjában Köcse Tibor polgármester elmondta, hogy több mint 20 éve folynak a környezetvédelmi programok, s már számos energetikai díjat kaptak. A község gázüzemű autóbuszával bejárták a vendégek a települést. Megnézték a tágas lakóparkot, a közösségi pincét, a napelemparkot, és ismerkedtek a smaragdfa előnyeivel. Búcsúzáskor a szentgrótiak meghívták a nagypáliakat a június 29-i, termálfürdőben rendezendő idősek találkozójára.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 05. 31. 07:00

Kerkai Attila

Jól szerepeltek a zalai klubok is a nagypáli roncsderbin

Első alkalommal adott otthont a zalai település a roncsderbi országos bajnokság futamának. A bemutatkozás nagyszerűen sikerült: a futamon rekordszámú autó indult és a másfél ezres nézősereg is remekül szórakozott.

Vadonatúj pályán zajlott

Nagypáli rendezte meg a roncsderbi ob 2. futamát, melyre rekordszámú, 66 nevezés futott be. A mezőnynek új pályával kellett ismerkednie, hiszen itt még soha nem rendeztek versenyt. Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta: az önkormányzat támogatásával a helyi egyesület szervezte a versenyt. Utóbbi már hivatalosan is tagja a Magyar Országos Roncsderbi Szövetségnek. És bár helyi versenyzőjük még nincs, már többen jelezték, hogy csatlakoznának hozzájuk.

Az pedig szinte már eldöntött kérdés, hogy jövőre is lesz ob-futam Nagypáliban, hisz elégedetten távoztak a versenyzők és a nézők is. A sikeres lebonyolításhoz a már rutinos versenyrendező Kustánszeg SE nyújtott segítséget.

A rekordlétszámú induló látványos versenyekkel szórakoztatta a publikumot Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap 

 – Eljött az idő, hogy Zala megyében újabb település fogadja ezt a látványos sportágat – fogalmazott Lakatos Dezső, a kustánszegiek elnöke. Ami pedig a versenyeket illeti: a Kustánszeg SE csapata megszerezte a maximális 30 pontot, de a másik zalai klub, a Kerkabarabás SE tagjai is jól szerepeltek. A kustánszegi Szabó Brigitta három kategóriában is nevezett és mindháromban pontszerző helyen végzett, a nagyjából ezerötszáz néző pedig látványos és küzdelmes futamokat élvezhetett az új helyszínen.

A helyezések

A nagypáli ob-futam jobb zalai helyezései. Kustánszeg SE. Szuperfutam: 3.Ungi Károly, 6. Szabó Brigitta. Széria nagy: 4. Végh Zoltán. Női: 1. Szabó Brigitta. Ifi II.: 1. Klitza Dominik, 2. Bakos Bence. Szerelő: 1. Kiss Dániel, 5. Bicsák Norbert. Ütközéses: 1. Ungi Károly, 2. Szabó Brigitta. Amatőr: 2. Ughy Nimród. Kerkabarabás SE. Lada: 3. Bognár Gyula, 5. Kormos Barnabás. Női: 4. Tóth Zsuzsanna. Ifi II.: 3. Tóth Vazul, 4. Tóth Koppány. Épített: 1. Erwin Maller, 2. Thomas Labi. Az ob első futamát pedig Rábatöttösön rendezték meg, és ott is születtek jó zalai helyezések. A Kustánszegi Szabó Brigitta itt is három futamban volt pontszerző és a női kategóriát meg is nyerte. A jobb zalai eredmények. Kustánszeg SE. Szuperfutam: 5. Szabó Brigitta. Épített: 3.Farkas Marcell. Széria kicsi: 4. Karbovszky Ferenc, 5. Tóth Dávid. Női: 1.Szabó Brigitta. Ifjúsági II.: 1.Bakos Bence, 2. Klitza Dominik. Széria közép: 5. Geráth Péter. Ütközéses: 1.Ungi Károly, 2. Szabó Brigitta. Kerkabarabás SE. Épített: 1. Erwin Maller, 2. Thomas Labi. A zalai roncsderbiévad pedig ezzel természetesen korántsem ért még véget.

Július elején Gyenesdiáson rendeznek majd bajnoki futamot, majd augusztus 19-én Kustánszegen, a Göcsej Ringen következik a már jól bevált újabb zalai futam.

 

 

Zalai Hírlap 2018.05.29

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 05. 25. 20:38

Roncsderbifutam Nagypáliban

Az országos roncsderbibajnokság második futamát rendezik meg vasárnap egy új helyszínen, Nagypáliban.
Zalában nagy hagyományai vannak az autós szakág ezen ágának, azonban Nagypáliban először rendeznek bajnoki futamot. Kerkabarabáson, Gyenesdiáson és az utóbbi esztendőkben Kustánszegen évente visszatérő esemény az ob-futam. Ezúttal is a Kustánszeg SE a verseny lebonyolítója, melynek elnöke, Lakatos Dezső elmondta, hogy a nagypáli pálya kialakítása remekül sikerült. Azt is megtudtuk, hogy az első futamot már megrendezték a Vas megyei Rábatöttösön, ahol a zalai klubok közül a Kerkabarabás SE és a Kustánszeg SE is indult. Ami pedig a folytatást illeti, július elején Gyenesdiás lesz a helyszín, majd ezúttal némileg szokatlan időpontban, augusztus 19-én köröz az országos bajnokság mezőnye a kustánszegi Göcsej Ringen.

Hasonló jelenetekből nem lesz hiány Nagypáliban sem Fotó: PU/ZH

 

 

Zalai Hírlap 2018. 05. 16. 

Kereszturiné Lochuk Nikoletta, CIVIL TUDÓSÍTÓNKTÓL

Energy Globe díjas lett Nagypáli község

Az E.on által meghirdetett Energy Globe díj május 7-én tartott gáláján Nagypáli vehette át az egyik elismerést Budapesten, a Várkert bazárban.

Nagypáli önkormányzata 2017 októberében adta be pályázatát a Zöld Út falufejlesztési programra önkormányzati kategóriában. A zsűri 2018 januárjában kiválasztotta minden kategória két döntősét, közülük a közönség szavazhatta meg a nyerteseket. Az önkormányzati kategóriában Nagypáli és a budapesti XII. kerület versenyzett egymással.
Az önkormányzati képviselők között a polgármester, Köcse Tibor Fotó: a szerző
A közönség februárban online adhatta le voksát a versenyzőkre. A rengeteg támogató szavazatnak – amiért nagyon hálás a falu – és a zsűri döntésének köszönhetően Nagypáli első helyezett lett. A gálán a polgármester, a képviselők és a pályázat írója is részt vett, a díjat Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere vette át. A település önkormányzata egy elektromos parkgondozó járművel is gazdagodott.

Zalai Hírlap Online 2018. 04. 10. 

Hessel Ferencné

Tokaji zsűri értékelte idén a zalai borokat Nagypáliban

Szombaton a helyi innovációs ökocentrumban rendezték meg az évnek ebben a szakában hagyományos községi termelői borversenyt.

Az idén a viadalra nevező borosgazdák 53 bormintát hoztak el a helyszínre, melyek közül 22 volt a fehér-, 29 pedig a vörösbor, illetve két rozé is megmérette magát. A verseny értékét növelte, hogy a borokat nemzetközi minősítéssel is rendelkező, Szlovákiából, a Tokaji-borvidékről érkezett zsűri bírálta.

Amíg a háromtagú zsűri végigkóstolta a mintákat, addig dr. Steier József professzor előadását hallgathatták meg az egybegyűlt borosgazdák a klímaváltozás és a XXI. század egyéb mezőgazdasági kihívásairól.

Balról az előadást tartó Steier József professzor, mellette Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere Fotó: a szerző

Majd következett az eredményhirdetés, melyek során kiderült, hogy 12 arany, 15 ezüst, 20 bronz és 6 oklevél minősítést kaptak a gazdák. Az elismeréseket igazoló oklevél mellé minden résztvevő egy kis gravírozott ajándékot is kapott. A legjobb minősítést Bende József (Egervár), Gángó Károly (Egervár) és Cseresznyés János (Kispáli) érte el. Az értékelés végeztével a résztvevőket vendégül látta Nagypáli Község Önkormányzata egy tál birkapörköltre, amit Gorza Tamás készített el.

 

Zalai Hírlap 2018.03.22:

 

 

 

Zalai Hírlap 2018.03.13:

Civil tudósítónk

Nagypáliban mára teljesülnek az EU energetikai direktívái

Az Európai Parlamentben meghívott vendég volt a közelmúltban Köcse Tibor, a zalai falu polgármestere.

Az European Covenant of Mayors 2018 Ceremony elnevezésű brüsszeli rendezvényre az Európai Unió tagállamaiból hívtak meg polgármestereket. Az egynapos konferencián olyan helyi vezetők vehettek részt, akiknek települései teljesítették az EU adott időszakra vonatkozó energetikai normáit. Mindebbe beleszámít az energia megtakarítása, termelése, illetve a fenntartható működés is.

Nagypáli mintegy húsz évvel ezelőtt indította el „Zöld Út” című falumegújító programját, és ennek köszönheti, hogy esetében mára teljesültek az említett direktívák. A szövetségi ülésen a bolygó jövőjéért aggódó polgármesterek, politikusok, kutatók, illetve már jó gyakorlatokat folytató cégek vezetői tartottak előadásokat.

A Földet érintő legfőbb kérdéskörök közül terítékre került például a globális felmelegedés ügye. Elhangzott: ennek megállítása és visszafordítása már rövid távon csökkentené az elsivatagosodást, illetve segíthetné a nyári túlhevülés okozta hőmérsékleti csúcsok és a sarkvidéki jégolvadás problémájának megoldását. A tanácskozás idei évi folytatásaként a lengyelországi Katowicében egy megállapodást is kötnek majd az érintettek.

Összességében megállapítható, hogy az Európai Unió energiaügyekkel foglalkozó szakértői a karbon emissziós problémák megoldására és a klímavédelemre, valamint az energetikai fenntarthatóság előmozdítására igyekeznek koncentrálni tevékenységük során. Ezeken a területeken van a legnagyobb szükség a cselekvésre.    Farkas Ferencné

 

 

 

Zalai Hírlap 2018.02.06:

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 01. 19.

Arany Gábor

Hátrányos helyzetűeket és családokat támogatnak Nagypáliban

Családok, gyesen és gyeden lévők, hátrányos helyzetűek, közmunkaprogramban részt vevők a kedvezményezettjei annak a programnak, amelynek indító foglalkozását csütörtökön tartották a nagypáli ökocentrumban.

Az Európai Unió 250 millió forintos támogatásával februárban induló, két évig tartó, a humán szolgáltatások fejlesztését célzó program részleteit Rózsás Miklós szakmai koordinátor osztotta meg velünk. Nagypáli konzorciumi vezetésével Kispáli, Lakhegy, Gősfa, Vasboldogasszony, Misefa, Nagykapornak, Nemeshetés és Kisbucsa fogott össze a három modulból álló program megvalósítására.

– Elsősorban a munka világába való visszatérést kívánjuk elősegíteni, emellett általános életvezetési ismereteket kapnak a résztvevők a tréningeken, foglalkozásokon. Ezek zömét Nagykapornakon és Nagypáliban tartjuk meg, ahová buszokkal szállítjuk a résztvevőket – tette hozzá.

Rózsás Miklós, Köcse Tibor, Fatér Szabolcs, Farkas Ferencné és Hessel Ferencné Fotó: Pezzetta Umberto

A cél, hogy a hátrányos helyzetűnek számító csoportból, a közmunkások, pályakezdők vagy szakképzetlenek, az 50 év feletti munkavállalók, illetve a megváltozott munkaképességűek és a gyesről, gyedről visszatérők köréből legalább 100 személyt vonjanak be az összesen hat modulra bontott, 120 alkalmat jelentő képzésbe. Rózsás Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy az egész projektet mentori szolgáltatás kíséri, ami azt jelenti, hogy a résztvevők folyamatos támogatást kapnak a személyükre elkészített egyéni fejlesztési tervük alapján.

A 100 százalékos anyagi támogatást nyújtó pályázat lehetőséget ad arra, hogy a közösséget építő rendezvényeket is bevonjanak. A települések összesen 56 programot jelöltek meg, ezekben szerepel szüreti felvonulás, családi nap, kulturális bemutató, túra és sportfoglalkozás, és olyan bevált program is, mint a gesztenyeünnep, újdonságként pedig a magyar rózsa ünnepe, amit a 2015-ben megnyílt nagypáli rózsagénbankra alapoznak. Az önkormányzatokat arra ösztönözték, hogy olyan rendezvényekkel jelentkezzenek, melyeket a két év elteltével is folytatni tudnak, emelte ki.

Különleges, hazánkban példa nélküli eleme a projektnek az, ami a gyerekeket, családokat, szülőket célozza meg. Ezen belül a bölcsődei és óvodai korosztály mozgását fejlesztő foglalkozásokat tartanak a szülők bevonásával. Emellett lesz tananyagfejlesztés, amiben négy korcsoportra bontva a 0-14 éves gyerekeket nevelő szülőket segítik. A Kisbucsán megrendezendő szülői jogosítvány nevű, 4×10 alkalomra bontott szemináriumon valósul meg a kísérleti oktatás, amihez hasonló csak Németországban létezik. Végezetül elhangzott, a kétéves programban a közösségi rendezvények és a mentorálás lebonyolításával tizenegy munkahelyet is teremtenek.

 

2017-es megjelenések a Zalai Hírlapban

Kategória:

 

 

Zalai Hírlap Online: 2017. szeptember 15.

NAGYPÁLI A reggel már csípős egy kicsit, de ez nem zavarja a község almásában dolgozó helybéli nyugdíjasokat és az általános iskolásokat.

A nagypáli önkormányzat tavaly vásárolta azt a 9 hektáros ültetvényt, amiben jelenleg még alma és körte van, de kísérleti jelleggel köztes növényként ültettek már néhány smaragdfát is. A hosszabb távú tervek között a gyümölcspiacon ma nagyon értékes áfonya telepítése szerepel. Ez a növény jól érezné magát a gyorsan növő fafajta alatti félárnyékban, s jó árával a község bevételeit növelhetné, mondta Köcse Tibor polgármester. Négy áfonyafajtát már kipróbáltak, ígéretesnek mutatkozik. Nagypáli a „zöld út” program keretében egyre több, környezetvédő, bioberuházást hajt végre, a betakarított gyümölcsökhöz feldolgozót létesítettek, itt léalma alapanyagból szörp készülhet, jön az almabor, az almapálinka, a jövő héten pedig calvados készül. Az Új-Zélandról származó, Braeburn almafajta is nagy mennyiségben található a lassan elöregedő ültetvényben, ebből kozmetikai alapanyagokat készítenek. Az önkormányzat máris jó piacokat talált a környéken, nem utolsósorban a kedvező árakkal.

Az ültetvény profiljának átalakítása további környezetvédő hozadékkal is kecsegtet: a smaragdfa fotoszintézise olyan intenzív, hogy érdemes széndioxiddal „öntözni”, ekképp is tisztítva a levegőt. (Leveleinek pormegkötő képessége miatt városokban főleg érdemes közterületre ültetni a gyorsan növő smaragdfát, amelynek élettartama körülbelül 10 év.)

– Településünk testülete azt szeretné, hogy az itt élők minél egészségesebben éljenek, de ugyanakkor a község lakóinak együttműködésére is számít – magyarázta a tevékenységük lényegét a polgármester. – Ezért együtt dolgozunk, például az elmúlt két napban a nyugdíjas egyesület tagjai szedték az almát, amelyet egyfelől értékesítünk, másfelől elvisszük a környező gyermekintézményekbe, ahol a nagypáli gyerekek nevelődnek. Így jut minden napra egy alma minden gyereknek. Ettől is reméljük a szemléletváltást. A nyugdíjas csapat pedig a munkájukból keletkezett bevételeiből saját programjait valósíthatja meg.

Nagypáli gyerekek az almásban: Hári Kristóf, Zsoldos Bálint, Darabos Dávid és Vargyai Kristóf az egervári iskola diákja. Egy-egy almát gyomorban vittek el, de az iskola számára is szedtek almát. A tanulók Németh Szandra pedagógiai asszisztenssel érkeztek Fotó: Pezzetta

Közben az almafák közt járva és a fejünk fölé nézve azt is megtudjuk, a fővárosi tulajdonostól vásárolt területen nem érdemes senkinek jogtalan tulajdonhoz jutni, hiszen a polgárőrség drónja éjjel-nappal figyeli az almáskertet, a tolvajoknak esélyt sem hagyva.

Szekeresné Edit, az almafa sorok között dolgozó nyugdíjasok szószólója, az egyesület vezetője pár percre felfüggesztve a munkát, elmondta, a 33 fős társaságból most 14-en szedték a gyümölcsöt.

Köcse Tibor a jövőt mutatja. Ha kikerül az alma, felnő a smaragdfa, alá pedig áfonya érkezik Fotó: Pezzetta

Nyugdíjas szüretelők csapata (balról): Szekeres Istvánné, Németh István, Kovácsné V. Márta, Kovács László, Németh Ferenc, Németh Jelena, Fülöp Lajosné. Guggol: Gyarmati Tiborné, Bucsics Zsuzsanna, Huberné Kuncsik Zsuzsanna, Horváthné Besser Piroska Fotó: Huber ImreNyugdíjas szüretelők csapata (balról): Szekeres Istvánné, Németh István, Kovácsné V. Márta, Kovács László, Németh Ferenc, Németh Jelena, Fülöp Lajosné. Guggol: Gyarmati Tiborné, Bucsics Zsuzsanna, Huberné Kuncsik Zsuzsanna, Horváthné Besser Piroska Fotó: Huber Imre

 

– A bevételből majd kirándulni szeretnénk – tájékoztatott Edit, hozzátéve, a három éve alakult egyesület – melynek legidősebb tagja 80 éves – részt vesz a falu közösségi rendezvényeiben, a mind népszerűbb nőnapot például hagyományosan mindig ők rendezik, idén már majd’ százan ünnepeltek együtt. Ilyenkor zenés-énekes műsorral készülnek. – Egészségügyi, mezőgazdasági, kiskerti előadásokat gyakran szervezünk, többek között a körzeti orvos segítségével, hiszen ezt a korosztályt ezek a témák fokozottan érdeklik. Az egynapos kirándulások is népszerűek, nemrég voltunk a szlovákiai orchideaparkban, de jártunk Abaligeten és Vörsön is. Ilyenkor hazafelé zeng a busz a nótázástól. A legközelebbi programunk októberben rendőrségi, közbiztonsági előadás lesz, de jövő héten még jövünk almát szedni, szombaton pedig két csapattal indulunk a főzőversenyen.

A polgármester – ahogy tőle megszoktuk – mindig új dolgokon töri a fejét, ezúttal a kistermelőket szeretné közös értékesítési lehetőségekhez juttatni.

 

Zalai Hírlap Online: 2017. augusztus 06., 19:25 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Umberto Pezzetta

Szél és Nap táplálja a „ceruzát” - hibrid erőművet avattak Nagypáliban

 A szél és a Nap energiáját egyaránt hasznosító hibrid erőművet adtak át vasárnap Nagypáliban. Az 5,8 millió forint értékű beruházást Vigh László országgyűlési képviselő avatta fel.

A mintegy 6 kW teljesítményű hibrid erőmű teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag a prototípust mutatják be Nagypáliban. A ceruzának becézett létesítmény hármas funkciót tölt be. Képes önálló áramtermelő egységként működni, szünetmentes áramforrásként áthidalni az esetleges áramkimaradásokat, továbbá az elektromos hálózatot tápláló rendszerként ugyancsak üzemeltethető, igény szerint. A fentieket a veszprémi konstruktőr, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint a széllapátok kivitelezését végző siófoki Barabás Tibor osztotta meg velünk, miközben épp a kis erőmű egy további hasznosítását láthattuk, hiszen Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere arról töltötte az önkormányzat elektromos üzemeltetésű autóját...

 

Az új hibrid erőmű, előtte (jobbról) Köcse Tibor, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint Barabás Tibor

Fotó: Pezzetta Umberto

Az innovációt a hétvégi, háromnapos Napkorona fesztivál keretében avatták fel, azon belül is a vasárnapi gazdanapon, amely sok egyéb élményt tartogatott még.

- Nagypáliban 20 éves hagyományra tekintenek vissza a nagyobb közösségi rendezvények, akkor avattuk a faluházat - halljuk a polgármestertől. - Az egy napos programból idővel kettő, majd három lett. Közben két alkalommal is megnyertük a Napkorona bajnokságot (a versenyben azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját), egy nemzetközi megújuló energia bajnokságban pedig másodikak lettünk, ezért úgy gondoltuk, mi nem rétes, csülök, vagy tök fesztivált rendezünk, hanem a Napkoronát választjuk szimbólumul - világítja meg a rendezvény hátterét Köcse Tibor.

A műsorhoz a sztárvendégek produkciói mellé további, az embereket megmozgató, s a mindennapi élettel kapcsolatot tartó programelemeket találtak, így lépett színre a második alkalommal megrendezett gazdanap, s a hozzá kapcsolódó gépmustra. A helyi és környékbeli gazdák felvonultatták régi traktoraikat, kombájnjaikat, továbbá legújabb mezőgazdasági gépeiket, amelyek közt kész monstrumok is akadtak. A gyerekek kedvükre tanulmányozhatták e hasznos eszközök belsejét, működését, sőt, manőverezési képességeikről is meggyőződhettek, hiszen versenypályát is kialakítottak ennek illusztrálására. A parasztolimpia sem maradhatott el, a bála és traktorkerék gurításból, s más feladatokból a hölgyek is dicséretesen kivették a részüket.

Nagypáliban járva újból és újból szembesülünk a környezettudatos szemlélet jeleivel.

 

- Húsz éve járjuk a zöld utat, ami a megújuló energiák meghonosítását, az ésszerű gazdálkodást és a környezet fokozott védelmét jelenti - folytatja Köcse Tibor. - Nemrégiben létesítettünk 400 tő elültetésével egy kísérleti smaragdfa telepet, ami a gazdasági hasznossága mellett a környezetre is rendkívül kedvezően hat, hiszen e növény oxigénkibocsátása tízszerese más fákénak. Mottónk, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, a hulladékra pedig újrahasznosítható nyersanyagként tekintünk. Utóbbira csak egy példa: nálunk az autóbusz lecserélt üzemanyagtartálya útmenti virágládává alakult át, ami festeni sem kell, mert a műfüves pálya hulladék borításával vontuk be. A zöld műfűben virágoznak a muskátlik...