Írott sajtó

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat -ORIGO

Kategória:

ORIGO

2021.09.22. 10:09

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazták az Év Digitális Faluja díjjal. A kiválasztott települések a technológia lehetőségeit kihasználva teremtenek élhetőbb lakókörnyezetet, hoznak létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat a közösség igényeire építve.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára„ Az Év Digitális Faluja" díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott:

azokat a kistelepüléseket dijazzuk, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért."

Az államtitkár, és egyben zsűri elnök köszöntötte azt az öt kistelepülést, amely eredményesen pályázott a Digitális Jólét Program pályázatán. Mint fogalmazott, egy kistelepülésen élő számára a megfizetett munkahely, az ott elérhető szolgáltatások színvonala mellett fontos a lakóhelyük által nyújtott élet minősége.

Napelelmek a házak tetején a Zala megyei NagypálibanFORRÁS: MTI/VARGA GYÖRGY

A FENNTARTHATÓ ÉPÍTETT ÉS TERMÉSZETI KÖRNYEZET KATEGÓRIÁBAN A ZALA MEGYEI NAGYPÁLI TELEPÜLÉSNEK DÍJAT IS ADOTT ÁT, AKIK A HELYI ENERGIAFORRÁSOKRA ÉPÍTVE, AZOKAT DIGITÁLIS RENDSZEREK SEGÍTSÉGÉVEL OPTIMALIZÁLVA HOZTAK LÉTRE EGY OLYAN FENNTARTHATÓ ENERGIARENDSZERT, AMELY RÉVÉN A KISTELEPÜLÉS MINDENT MEGTESZ A MAGA ENERGIAFOGYASZTÁSHOZ KAPCSOLÓDÓ KÖRNYEZETTERHELÉSÉNEK CSÖKKENTÉSÉRE.

Örömtelinek nevezte, hogy egy kisebb közösség is megtalálja azokat a megvalósítható eszközöket, amellyel hozzá tud járulni egy fenntarthatóbb környezet megteremtéséhez.


A DÍJAKAT IDÉN ELŐSZÖR OSZTOTTÁK KI A DIGITÁLIS INNOVÁCIÓT ALKALMAZÓ, 5000 FŐ ALATTI TELEPÜLÉSEK KÉPVISELŐINEK.

Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány, Rábapordány és Bakonysárkány az idei díjazott. Öt kategóriában hirdettek győztest: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma és a Digitális Jólét Program különdíja, áll az Agrárminisztérium közleményében.

 

Forrás: https://www.origo.hu/gazdasag/20210922-digitalis-falu-gazdasag-dij.html