Hírek a falu életéből

Energiapiramis átadó az Energia Parkban

2019-ben, Leader programból elnyert fejlesztés megvalósulásával egy olyan új szolgáltatás képződött, amely a térségben nem fellelhető még.

Az energia piramis interaktív bemutató labor újdonsága a formaiságból, tartalmi elemeiből, szolgáltatásaiból fakad. Küllemében egy piramis formájú napelemekkel borított labor, amely a már meglévő zöld turisztikai bemutató és használati elemekhez illeszkedve és integrálódva gyűjti, skálázza, monitoringozza azok műszaki adatait, statisztikáit. Ezekből az információkból a szerverrel összekötött számítógépes program diagrammokat és grafikonokat tud képezni, melyekből számos konklúzió levonása lehetséges, ezzel segítve akár egyetemek kutató munkáit. Az adatgyűjtés mellett előre jelezhetők az inverterek meghibásodásai, követhetővé válik a berendezés elszennyeződése. Az összesen 13.333.374,- Ft költségű megvalósult beruházás energetikailag önellátó, a megtermelt többlet energiát a villamos hálózatba táplálja be.

Felelős kerékpárosok, tudatosan közlekedő gyerekek - rendezvény, TOP-5.3.1-ZA1-2017-00008

Július első szombatján vidám, tudatos közlekedéshez kapcsolódó délutánnal várta Nagypáli Község Önkormányzata és segítőik a településen élőket és a környék apraját-nagyját.

Az eseményen a jelenlévők a TOP-5.3.1-ZA1-16-2017-00008 "Szomszédságban!" Közösségfejlesztő együttműködések Nagypáli, Gősfa, Kispáli és Vasboldogasszony településeken című projekt forrásából interaktív előadáson vehettek részt, valamint játékos kerékpáros versenyen és elektromos autókkal, mini KRESZ pályán, tehették próbára ügyeségüket.

„Covid19 megbetegedés következményei és rehabilitációja, valamint a rákbetegség gyógyítása” rendezvény

A Covid 19 járvány nagy kihívást jelentett és jelent a világ egészségügyi szakemberei számára. A betegség szövődményeinek tömeges előfordulása mind azt az üzenetet küldik, hogy a gyógyszeres kezelések mellett, további terápiás beavatkozásokra is szükség lehet. A rendezvény során neves előadóink ezzel kapcsolatosan osztják meg tapasztalataikat, valamint a rákbetegség gyógyításának lehetőségeire, megelőzésére kaphatunk választ. A programot kulturális műsor színesíti, majd végezetül közös faültetésre és kopjafa állításra kerül sor a COVID 19 betegségben elhunytak emlékére.

 

A rendezvény védnöke:

Prof. Dr. Kásler Miklós

az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere

Településfásítási program keretében zöldül tovább Nagypáli központja

kép forrása: https://orszagfasitas.hu/telepulesfasitasi-program-2021/igenylesi-utmutato-2021/

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot, mely során 19 fafajból választhattak az érdeklődők, a készlet erejéig, településenként minimum 10, maximum 30 sorfát. A minisztérium a 2020. augusztus 26.-án kihirdetett nyerteseknek teljes ültetési csomagot biztosított, amely a nagyméretű földlabdás sorfa mellett annak tárolását, nevelését, szállítását, és az ültetéshez szükséges eszközöket (mint támasztó karó, mulcs és favédő rács) is tartalmazta.

TEGYEN ÖN IS TELEPÜLÉSÜNK FEJLŐDÉSÉÉRT! SEGÍTSE ADÓJA 1 %-VAL!

Kérjük, támogassa Nagypáli település fejlődésében fontos szerepet játszó "FALUÉRT" Alapítvány munkáját adója 1 százalékának felajánlásával.

Az Alapítvány segíti a település beruházásainak, közösségi létesítményeinek, kulturális eseményeinek magasabb színvonalra történő emelését, hogy a településen élők életszínvonala a vágyott vagy elégségesen felülre emelkedhessen. Közreműködik a község közművelődésének előmozdításában és a falu összetartó erejének növelésében, melyhez most Ön is hozzá járulhat pár kattintással!

Trianoni megemlékezés

Magyar tragédiáról a trianoni békediktátum aláírásának immáron 100. évfordulójáról Nagypáli sajátos módon emlékezett. A nemzeti lobogóink, felhúzása után fél árbócra engedve lobogtak a tavasziasnak tűnő szélben. A falu elején lévő óriás tábla jelképesen a szomorú történelmi eseményt jeleníti meg egy vers idézettel.