Polgármesteri köszöntő

Köcse Tibor polgármester

Tisztelt Látogató!

Nagypáli község polgármestereként üdvözlöm megújuló honlapunkon, amely bemutatja településünk múltját, jelenét, és elképzelt jövőjét.


Zalaegerszegtől nem túl messzire, a Zalai dombságra jellemző táj környezetében, erdőkkel, szőlőültetvényekkel és gyümölcsösökkel körbevett helyen lelhető fel a 580 lélekszámú falu. A dombok aljánál lévő völgyekben húzódó kis patakocskák, a békés erdei tisztások, a rendezett szántóföldek és a zöldellő rétek különleges nyugalmat sugároznak az itt élő embereknek és az idelátogató vendégeknek. Talán ezért is kedvelték meg az első ide települők ezt a helyet, amely már ősidők óta lakott. A község nevével először 1439-ben találkozhatunk írott forrásainkban „Pály” formában. A település jövőbeni fejlesztési elképzeléseit is ezen értékek megtartása és új értékekkel való gyarapítása jellemzi. A község napjainkban dinamikusan fejlődő, a lakosság összetételét tekintve fiatalodó képet mutat. Gyors ütemben halad a Lakóliget kiépítése, ahol új és igényes lakóházak épülnek, jelezve, hogy érdemes itt letelepedni.


A csodálatos természeti környezet miatt a község fontosnak tartja a turizmus fejlesztését, emellett másik nagy feladatának tekinti környezetvédelmi szempontból is fontos kívánalmaknak megfelelő Megújuló Energiaforrások 1nnovációs Központjának megvalósítását, valamint agrárenergetikai gazdálkodás, ökoenergiagazdálkodás és ökoturizmus-idegenforgalom megvalósítását. Ennek érdekében a rendszerváltás óta a község vezetősége minden lehetőséget megragad, így különösen mind a hazai, mind az EU-s pályázatok kiaknázását tekintő fő céljának.


10 évre visszamenőleg a pályázatok benyújtásával jelentős eredményeket tudhat magáénak a település, mint például a gázvezeték- valamint szennyvízhálózat, és a csillagpontos kábeltelevíziós rendszer kiépítése, a Közösségi Ház, a Ravatalozó, valamint az Innovációs Ökocentrum megépítése, illetőleg a Kogenerációs Biomassza tervdokumentáció, valamint Nagypáli turisztikai jövőkép koncepciójának elkészítése.


Önkormányzatunk fontos és kiemelt céljának tekinti a falu közösségi életének és az itt élő emberek életminőségének folyamatos javítását. Ennek érdekében szervezi különféle társadalmi civil szervezeteket, és kiemelt figyelmet fordít az ifjúságtói kezdve az idősebb korosztályig a kapcsolattartásra.  Egyébiránt a települést az erős összefogás és az itt élő emberek együttműködése, tenni akarása jellemzi. Szívesen fogadják az ide látogató embereket, amit testvér-települési kapcsolat megvalósítása és hazai, valamint külföldi idelátogató vendégek szívélyes fogadása jellemez.


A település lakóinak és vendégeinek szórakozási lehetőséget nyújt az 1996-ban épült Közösségi ház, valamint az évente rendszeresen megrendezésre kerülő programok, mint például Nagypáli Napok rendezvénysorozat, Sportnap, Mikulás ünnepség, Idősek Napja, Mindenki karácsonya, Offroad országos bajnokság és Eurotrial futamának megrendezése.
Ez a szép zalai táj változatossága, formája, színei, hangulata, valamint a lakók vendégszeretete és kedvessége az idelátogató vendégek számára örök élményt nyújt. 

Köcse Tibor polgármester 

Elérhetőségeink:
8912 Nagypáli Arany János utca 26.
tel/fax: 06/92 564-040
mobil: +36-20/360-7530, +36-30/198-4745
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,  Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

POLGÁRMESTERI VEZETÉSI FILOZÓFIA

A falu közösségének ereje az ott élők együttműködésében rejlik, minden embernek meg van a maga szerepe ebben a rendszerben. Kell irányító, szükség van vezetőkre, önkéntesekre, szimpatizánsokra felelős emberekre, aktívan közreműködőkre, gondozókra, gondozottakra, fontos a falu életében a múlt, jelen, és a jövő is. Vannak a falunak adottságai, előnyei, hátrányai és vannak lehetőségei. Mindezek között kell megtalálni azt az utat, amelyen a legjobban és leggyorsabban lehet haladni, azon az úton, amely a falu töretlen fejlődését jelenti, lehetőséget adva az itt élő emberek minél jobb életkörülményeinek alakulásában, valamint a minél boldogabb jövőjük elérésében.


Aki ettől eltérően gondolkodik az a zsákutca egy település életében, visszafejlődést, stagnálást hoz magával egy település életében, ilyenkor lehet a zavarosban halászni, egyéni érdekeket megvalósítani. A vasat midig akkor lehet a legjobban alakítani, amikor meleg, ez a lehetőség Nagypáli történelmében jelenleg minden szempontból megfelelő, rendelkezésre áll az a stabil jelentős pénzügy alakokkal rendelkező gazdasági környezet, térségi vezető szerep beágyazódása, az előre már elkészített jövőbeni pályázatok, a felépített kapcsolati rendszer a többségi közösségi akarat. Változásokra akkor van szükség, ha nincs, vagy lassú a település fejlődése. Nagypáli esetében megköszönve az eddig lakossági támogatást, további közösségi biztatásra van szükség, ekkor az eredmény nem marad el.