SMARAGDFA®: a zöld jövő

A Sunwo Zrt. legújabb projektje, a zöldenergia-termelés és a klímavédelem összekapcsolását megvalósító Paulownia-félék egy különleges fajhibridje, melyet sokoldalúsága alapján méltán nevezhetünk a jövő ékkövének, SMARAGDFA®-nak.
Az utóbbi években a környezet-, ill. klímavédelem és ehhez kapcsolódóan a zöld energiák térnyerése egyre inkább a figyelem középpontjába helyezte egy olyan új növényfajta kifejlesztését, mely a felhasználási területeket illetően egyszerre nyújthat megoldást ezen újfajta, globális igényekre. Energetikai oldalról a megfelelően nagy mennyiségű biomassza tömeg termelése (mind a bioetanol, mind a magas fűtőértékű tüzelőanyag előállítás) a fontos, míg a környezet-, ill. klímavédelem szempontjából az aktív, fotoszintetizáló ’zöld’ felületek növelése szükséges. Így nemzetgazdaságilag is megjelenik ezen újonnan keletkező ’zöld’ felületek szén-dioxid kvóta kereskedelembe való bekapcsolása. Ezen komplex problémakör kezelésében nyit új frontot a Smaragdfa® fajhibrid. A Sunwo Zrt. által jegyzett tudományos újdonság különleges tulajdonságai révén akár szélsőséges éghajlati körülmények között is képes a hihetetlen gyors gyarapodásra.
A fafajtát a rossz – degradált, homokos, vagy szikes – talajokon történő telepíthetősége melletti gyors növekedése, magas fűtőértéke (4500 kcal/kg) kiváló minősége – esetenként tölcsérszerű gyönyörű virága – miatt ültetik világszerte. Az elterjedésnek óriási lendületet adott az új fajhibrid zöldenergia ipari és Carbon Credit célokra történő – kifejlesztése. Az igen kedvező tulajdonságok közül elsősorban a fa hihetetlen gyors növekedéséről kell szólnunk.

A fa 8 éves korára gyakorlatilag már tarra vágató, és ekkorra kb. 0,6-1 m3 faanyagot ad egy törzs. A fa anyaga kiváló minőségű, könnyű, csomómentes, világos színű, vízálló, ami ideálissá teszi bútoripari és épületasztalos-ipari felhasználásra, de még az olyan különleges célokra is, mint a hordókészítés vagy a hajóépítés.

További információk: SUNWO oldalán

 

Forrás: SUNWO oldala