Nagypáli címere

Kategória:

A község régi címere

A címerképként szereplő épületrészlet a Nagypáliban újonnan épült legfontosabb építménye, a Közösségi Ház központi része a közösséget, a falut összetartó, befogadó jellegét emeli ki. Áttételesen a nyitott kapu kifejezi az átjárhatóságot, a múlt és a jelen, illetve a jövő kapcsolatát, a kint és a bent viszonyát, a születést és a halált.

A kocsikerék utal a település falu jellegére, de a kerék, mint az idő, az örök körforgás, a megújulás szimbóluma, az állandó változást, fejlődést mutatja.

A liliom és a szőlőfürt együttes megjelenítése az Oltáriszentség szimbóluma, a Nagypáliban lévő templom kiemelkedő motívuma utal a település hitéletére, katolikus voltára.

Az M és C betűk, mint római számok utalnak a keletkezés évére, a honfoglalás 1100. évfordulójára.

Forrás: www.nemzetijelkepek.hu

 

Új címer a megújulás jegyében

 

A Főnix madár egy rendszeres időközönként tűzben elégő, majd poraiból feltámadó, megújuló madár, amiről több legenda is kering.

A község címerében a megújuló Nagypáli közösséget képviseli, szimbolikus jelképként rámutat a falufejlődés folyamatában nagymértékben szerepet játszó napenergia, bioenergia hasznosításának fontosságára, példát mutatva ezzel a jövő közösségeinek. A címer színei Nagypáli természet közeli, ökofalu jellegére utalnak.

Forrás: www.magyarcimerek.hu