Elért eredmények

Elért eredmények

Kategória:

ELÉRT EREDMÉNYEK 

Nagypáli közelmúlt történetének elemzése során megállapítható, hogy a mintegy 18 éves időszak három részre osztható. Az első időszak a közösségi infrastruktúra megteremtése volt, ennek jegyében elkészült a faluház annak környezetének kialakítása, új buszmegálló, temető rendbetétele stb. a második időszak már különböző tervek elkészítéséről, területvásárlásról, infrastrukturális közműfejlesztésekről gáz, szennyvíz, telefonépítések következtek, megújult a templom környezete, külső és belső felújítása, valamint új parókia garzon épült. A harmadik történelmi időszak a növekedési fejlesztések területi volt. Bővült a közösségi ház, beépült a tetőtér ahol a közös önkormányzati hivatal működik, valamint szolgálati lakás került kialakításra a régi iroda helyén. Új ravatalozó készült és annak kerítése is ujjá vált. Mintegy 13 hektár nagyságú földterületen a semmiből kinőtt Nagypáli új falurésze a lakóliget közösségi terekkel, infrastruktúrával, parkosítással mintegy 94 értékesíthető lakótelekkel, elindultak a megújuló energiák hasznosításának programjai is. Megvalósult önkormányzati bioszolár fűtésrendszer majd megépült az innovációs központ, a faluház melletti energiapark ökovölgyben lévő szabadidő park, a faluközpont teljes egészében átalakult a szolgáltató központ, integrált közösségi szolgáltató egységgel bővült a közösségi ház, mellette energiapark készült. Valamennyi intézményi közterületek, faluközpont, ökovölgy, innovációs centrum, templom energiatakarékos led technológiás térvilágítása elkészült. Elkészültek a Nagypáli bevezető út felújítási tervei a közútkezelő állami uniós és állami forrásból finanszírozza majd. A felújítás részeként a lakótelep, valamint a régi falurész között. Megvalósul a járda a jelenlegi napelemes közvilágítás felöli oldalán az útnak. Falukapu programunkban ezzel egy időben buszmegállók is létesülnek. 
A település foglalkoztatás tekintetében óriási fejlődés következett be az utóbbi időben, annak köszönhetően, hogy faluk csatlakoztak hozzánk hivatali igazgatás tekintetében, valamint a közmunkaprogram, diákmunkaprogram adta lehetőségeket is kihasználjuk. De jelentősen bővült az önkormányzat intézményrendszere is.

 

DÍJAK, ELISMERÉSEK, KITÜNTETÉSEK 

Az elmúlt időszak településfejlesztési eredményeit különböző szinteken elismerték. A virágos Magyarországért rendezett versenyben két alkalommal különdíjban részesült a falu, a napkorona bajnokságban egy alkalommal második helyet, két alkalommal első helyet értünk el az országos bajnokságban. Nemzetközi megújuló energia bajnokságban a mintegy 8 ország 3000 települése versenyében németországi települést követve a második helyen végeztünk, kategóriánkban megelőzve a legjobb olasz települést. Ez a verseny Magyarország számára is megtisztelő volt. Ebben az évben Újszilváson vehettük át a magyar települések falumegújítási versenyének díját, amellyel az első 10 helyezett között ismerte el a belügyminisztérium, vidékfejlesztési minisztérium és a magyar urbanisztikai társaság azt a munkát, ami Nagypáliban zajlik.
 

CIVIL SZERVEZETEK 

Nagypálban 1996-ban egy mindösszesen a faluért alapítvány létezett, korlátozottan tevékenykedett, hisz csak az antennarendszer gazdasági ügyeit bonyolította. A falu közösségi életének fontos eleme kell hogy legyen, a közösségek aktív szerepvállalása, azért azóta több civil szervezetet hoztunk létre, amelyek azóta is aktívan működnek , erősítik működésükkel a faluközösségének erejét, fontos gazdasági együttműködést folytatnak az önkormányzattal elsősorban fejlesztések és pályázatok tekintetében. 
Létrehozott szervezetek: polgárőrség nagypáli, nagypáli ifjúsági szervezet, nagypáli él és tömegsport egyesület, nagypáli nyugdíjasok közössége. Vannak azonban olyan civil szervezeteink is, mint pl. a megyei szerepet betöltő Zala Menti Polgármesterek és Polgárok egyesülete, Zalamenti Turisztikai és Idegenforgalmi Egyesület. Létrehoztuk országos szervezetet is, mint például a Magyarországi települések közvilágítás karbantartási egyesületét. Részesei vagyunk nemzetközi együttműködésnek is ennek jegyében a Rurener Intelligens Energiájú települések nevét viselő szerveződés tagjaiként Magyarországot képviseljük, amelyben 10 országgal működünk együtt. Az európai unió közösségének törekvéseivel összhangban a fövőben is fontos szerepe lesz. Vannak azonban a falunkat népszerűsítő hírességeink is, többek között lövész és tájfutó versenyzőink, gyermek néptánccsoportunk, mulatós zenei együttes tévés felvétellel hazai és külföldi fellépésekkel.

 

NAGYPÁLI, TÉRSÉGI KÖZPONTI SZEREPBEN 

A rendszerváltás után a faluban mindösszesen csak egy intézmény, a kétfalus körjegyzőség működött, mára a település régió központtá vált. Itt működik a kistérségi társulás központja, 11 környékbeli faluval együtt gondolkodva területfejlesztés közösségi színterek kapcsolatában, civil polgári politikai együttműködés területén szerveződött a Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesülete, amily legnagyobb eredményének tekinti a megyegyűlésben való képviseletet. Nagypálihoz kapcsolódik a 79 település LEADER központja, amely a térségfejlesztés legfontosabb funkciójú bázisa. Tavalyi évben Nagypáli székhellyel létrehoztuk a közös önkormányzati hivatalt, amelyben 7 falu államigazgatási és önkormányzati törvényi kötelezettségű feladatait végezzük el kilenc felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal szakemberrel. Nagypáli székhellyel alakult a Magyar Települések Közvilágítás Karbantartási Egyesülete, önkormányzatunk hozta létre a Nagypáli Övezet Nonprofit Kft-t, valamint a Pályázati Menedzsment Nonprofit Kft. pályázatíró céget.
 

NEMZETKÖZI KAPCSOLATRENDSZEREINK 

Rurener Egyesület 11 európai ország részvételével
Testvér és partner települések: Szászcsávás, Gyergyóalfalú-Erdély, Kosty-Szudán
Projekt kapcsolatok:
  • Szlovénia megújuló Témaút projekt
  • Ausztria Turisztikai és Alternatív Energia Területén
  • Horvátország környezetvédelmi projekt
  • Erdély Uniós gyakorlatok projekt
Együttműködési kapcsolati rendszer lehetőségei Iránnal, Indonéziával, Katarral, Emirátusokkal, Szaud-Arábiával.