Kossuth rádió - napközben 2019

Kategória:

2019. 03. 03. 05:15

A Kossuth Rádió március harmadikán sugárzott műsorában Varga Tünde riporter Köcse Tibor polgármesterrel készített interjújában a a nemrégiben átadott, az Ariston Thermo Hungária által felajánlott hőszivattyús bojlerről hallhattak érdekes információkat az érdeklődők. 

A riportot az alábbi linken hallgathatják meg, 05:15 perctől:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-03-03_05-00-00&enddate=2019-03-03_06-10-00&ch=mr1

 

Részletes riport:

Felére csökkenhet a meleg víz előállítására fordított energia költsége annak a hibrid bojlernek köszönhetően, amit nemrég adtak át Nagypáli ökocentrumában

Mv: Felére csökkenhet a meleg víz előállítására fordított energia költsége annak a hibrid bojlernek köszönhetően, amit nemrég adtak át Nagypáli ökocentrumában. A Zala megyei település évtizedek óta élen jár a megújuló energiák hasznosításában. Sőt, ma már egyfajta mintafaluvá vált, ahova külföldi delegációk is érkeznek megtudni és megismerni az újabb és újabb lehetőségeket. Egyebek mellett éppen ezért hozta létre Nagypáli önkormányzata az ökocentrumot, ahol a fejlesztéseket közvetlen közelről működés, tesztelés közben is meg lehet ismerni. Nagypáli polgármesterével, Köcse Tiborral Varga Tünde beszélgetett.

R: Egy újabb fejlesztés, egy újabb lépés. Mondhatnánk azt is, hogy a név már kötelez.

Köcse Tibor (független), polgármester, Nagypáli: Nagypáli Zöld Út programja az a folyamatos fejlesztésekről is szól, illetve a környezetvédelemről és egy olyan új berendezéssel gazdagodtunk, ami tulajdonképpen a Nagypáli megújuló energiamixébe újként illeszkedik be, azért tudom ezt mondani, mert maga a technológia is egy teljesen új fejlesztés és jelenik meg a piacon. Ez a bojler lényegesen intelligensebb, mint a korábban gyártottak, tehát ha csak azt mondanám el, hogy wifiről távvezérelhető felesleges órákat nem melegíti a vizet, tehát ezzel már egyszerre energiatartalékos. A másik dolog pedig az, hogy olyan hőcserélő berendezést is beleépítettek ebbe a bojlerba, ami a környezetéből tudja hasznosítani az elveszendőbe menő hőt, így például a Nagypáli ökocentrumnak a kazánházába építettük be ezt a bojlert, ahol a kazánokon keletkezett hulladékhőt tulajdonképpen a bojler tudja hasznosítani és ezzel még kevesebb energiát vesz le a hálózatról, ami természetesen napelemekkel állítódik elő. De nyilván, hogy minden energia, amit megtakarítunk az a leggazdaságosabb, ennél fogva én úgy gondolom, hogy lesz ennek további folytatása is a településen, hisz a régebbi korszerűtlen bojlereket erre az új technológiára fogjuk váltani más épületeknél is.

R: Ha jól emlékszem a víztakarékossággal kapcsolatban is volt már egy hasonló fejlesztésük.

Köcse Tibor: Az összes önkormányzati csap vételi helyén lecseréltük a fejeket és ezáltal kétharmad megtakarítást, tehát hatvan-hetven százalékot tudtunk elérni. Ez a bojler úgyszintén egy ötven százalékos megtakarítást tud eredményezni, hisz fölöslegesen nem pocsékolja az energiát és az egyébként hulladékenergiát pedig tudja hasznosítani.

R: Említette a wifit, tehát okostelefonról lehet állítani, hogy milyen hőmérsékletet szeretne?

Köcse Tibor: Természetesen igen. Ez azért is jó, mert hogyha belegondolunk abba, hogy huzamosabban távol vagyunk vagy hétvégén, mert nincs igénybevétel a meleg víz rendszeren, akkor be lehet programozni, de hogyha mégis netán szükség van meleg vízre, akkor út közben akár mielőtt hazaérnénk a családi házunkba vagy az ökocentrumba bemegy valaki dolgozni, akkor a mobiltelefonjáról egy applikáció segítségével működésbe lehet hozni a bojlert és mire odaérünk addigra rendelkezésre áll a meleg víz.

R: Mennyire drága egy ilyen berendezés? Tehát mondjuk egy átlagember ezt meg tudja engedni magának?

Köcse Tibor: Én úgy gondolom, hogyha valami kettő-három év alatt megtérül, az ha bankba teszem a pénzemet, akkor harminc százalék kamatot kellene érte kapnom. Ma Magyarországon, de Európába sincs olyan bank, ami ennyit fizetne. Tehát én mindenkit buzdítok arra, hogy gondolja végig ezt a kis matekot. Emellett pedig azt is gondolja végig, hogy nem csak a pénz számít, amit megtakarít ezzel. Ugyan van egy kis beruházási költsége, de természetesen, hogyha napelemről beszélünk annak is van beruházási költsége és megtérülési ideje. Ez annál lényegesen olcsóbb és én úgy gondolom, hogy a környezeti védelmi hatékonysága pedig mindannyiunk számára fontos, hisz hiába van pénzünk, ha nincs levegőnk.

R: És az önkormányzat saját forrásból szerezte ezt be?

Köcse Tibor: Nem. A céggel kialakítottunk egy kapcsolatot. Ez köszönhető annak is, hogy az (...) magyarországi képviselete azért talált meg bennünk, mert Nagypáli egy innovatív település és nagyon szép eredményeket ért el az előző években, ha csak a tavalyi évet említem. Az energia lobby önkormányzati kategóriáját nyertük meg. Ennek kapcsán kaptunk egy ilyen megkeresést. Természetesen az együttműködéssel vállaltuk a felkérést. Tehát a hozzánk kiérkező szakmai turizmust tulajdonképpen olyan helyre építettük be, hogy bemutatható és látható legyen.

R: Ökocentrum éppen ezért jött létre, hogy az ilyen megújuló energia lehetőségeket bemutassa, illetve hát éppen ezért jönnek önökhöz különböző csoportok, turisták, akik éppen erre kíváncsiak.

Köcse Tibor: Igen, az ökocentrumnak egyik szlogenje volt, hogy az álomtól a megvalósításig. Most már elértük azt ezzel a bojlerral, 85% megújuló energiával tud üzemelni az ökocentrum. 2030-ig minden önkormányzati épületünket száz százalékban megújuló energiával szeretnénk ellátni. Ezt célzászlóra tűztük ki és remélem, hogy meg is fogjuk tudni valósítani.

Megszólalók: Köcse Tibor (független), polgármester, Nagypáli

 

 

 2019. 01. 08. 16:49

A Kossuth Rádió január nyolcadikán sugárzott műsorában Varga Tünde riporter Köcse Tibor polgármesterrel készített interjújában a Smaragdfa mozgalomról, a növény jó tulajdonságairól és a tavalyi év végén Nagypáliba látogató Tunéziai delegációról hallhattak érdekes információkat az érdeklődők. 

A riportot az alábbi linken hallgathatják meg, 16:49 perctől:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-01-08_15-30-00&enddate=2019-01-08_17-40-00&ch=mr1