Nagypáli közösségi napján

Kategória:
2021. október 04. hétfő, 15:49
Szerző és fotó: Nemes Norbert
A népi tradíciók őrzésének jegyében szeptember utolsó előtti hétvégéjén rendezték meg Nagypáliban az évek óta hagyományosnak tartott szüreti felvonulást.
A faluban és leginkább a rendezvénytéren már délelőtt indították a különféle közösségi programokat. A gyerekek, sok más mellett, népi játékokat is kipróbálhattak. A zalaegerszegi hivatásos tűzoltók és a térség önkéntes tűzoltó egyesületeinek különleges bemutatójával tűzoltó napot is rendeztek a nemrég kiépített, „második” rendezvénytéren, ahol Köcse Tibor polgármester és Bajsz András tűzoltó alezredes is elmondta gondolatait a szakma szépségeiről, a hivatástudat fontosságáról.
„A Zöld Út falufejlesztési program közel negyedszázada vette kezdetét Nagypáliban, azzal a céllal, hogy egy fejlett, európai színvonalú, önfenntartó településsé fejlődésének megélői legyünk, megőrizve a magyar, illetve a göcseji falvak hagyományait. Igyekszünk minden beruházásunkat, fejlesztésünket ezen elveknek alárendelni. A megújuló energiaforrások alkalmazása, a turizmusfejlesztés, a közösségépítés, a környezetvédelem és környezettudatosság kialakítása, továbbá a helyi termékek előállítása vezérelvként működik nálunk és ez szerencsére a helyben élőknek a tetszését is elnyeri” – mesélte Köcse Tibor polgármester.
A településvezető elmondta: az önkormányzat által megterveztetett dokumentációval három évvel ezelőtt pályáztunk, sajnos sikertelenül, egy többfunkciós, fedett vásártér kialakítására. Ám mivel az önrészt készültségi fokban is lehetett teljesíteni, ezért a 25 milliót saját erőből biztosítottuk. Negyven nap alatt elkészítettük a színpadot, az öltözőt, az illemhelyeket, a raktártereket, valamint a 800 m2-t magában foglaló térkövezést. Történt közben, hogy korábbi nyertesként, a falumegújításban élenjáró 17 honi település vezetőit egy díjátadó gálán kellett fogadnunk, így húsvéttól pünkösdig készre jelentettük ezt az ütemet is. A Magyar Falu programban nyertünk mintegy 24 millió forintot, amelyből a rendezvénytér lefedésének egy negyed résztét tudtuk megvalósítani, átadva ezzel rendeltetésének most, a rendezvénytér II. ütemét. Az építőipari árak brutális emelkedése persze nekünk is sok nehézséget okoznak. A falu közösségi rendezvényeit a megszokott, színpaddal, kemencével ellátott helyszínén fogjuk tartani, de az új, további fejlesztések alatt lévő komplexumot már kiállítótérként, nyári színházként, koncert helyszínként és sok egyéb rendezvény helyeként is számba kívánjuk majd venni.

Farkas Ferencné közművelődési szakember elárulta: a traktorok, mezőgazdasági munkagépek, vontatmányok helyett a díszített lovasszekerekből álló szüreti menetet indítottak a rendezvénytér oldalától, majd Szabó József kisbíró, dobolásával felkeresték a település főbb utcáit, ahol finom „kortyolni valóval” kínálták az érdeklődőket. A szekereken ülő népviseletbe öltözött hagyományőrző fiatalok és idősek dalolva adtak példát arról a helybélieknek, hogy milyen is egy jó kedélyű, valódi szüreti hacacáré.

A felújított rendezvényhelyszínre visszaérve dr. Batbayar Zeneemyadar hazánk mongol nagykövetének jelenlétében tartották a II. Testvértelepülési Találkozót, melyen Tornyos, Bodrogszerdahely, Szászcsávás, Alsóverecke, és Felsőverecke testvértelepülési delegációi vettek részt. A színpadon köszöntötték a testvértelepülések polgármestereit, akik közül ketten első ízben tapasztalták meg, milyen is az a „szívélyes nagypáli vendéglátás”. Szintén hagyomány, hogy a falu kitűnő tanulóit is köszöntik. Ezúttal 16-an vehettek át elismerést a polgármestertől. A program népdalkörök fellépésével és népzenei koncerttel és faluvacsorával zárult.