Zalai Hírlap

2021-es megjelenések a zalai hírlapban

Kategória:

Zalai Hírlap Online

2021.10.19.
Jóna István

„Tök” jó délutánt rendeztek Nagypáliban

Közösségépítő, családi délutánt rendeztek szombaton az Öko-völgyben. A kora délután kezdődő programmal minden korosztályt próbáltak megszólítani a szervezők.

Az Öko-völgy ideális helyszíne volt a község családi programjának, ahol ügyes kezekre és egy kis fantáziára volt szüksége a résztvevőknek.

Horváth Fanni, Horváth Zsombor, Ferkócza Panna Bíborka, Horváth Lilla és Szentiványi Borcsa az elkészült töklámpásokkal Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap
Horváth Fanni, Horváth Zsombor, Ferkócza Panna Bíborka, Horváth Lilla és Szentiványi Borcsa az elkészült töklámpásokkal Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

 

– A hagyományos programon az ősz hangulatát próbáltuk a programunkba csempészni és az évszakhoz kötődő foglalkozásokkal kedveskedni a résztvevőknek – tájékoztatott Kovács Ferencné közművelődési szakember.

A kézműves-foglalkozásokon őszi képeket készítettek falevelek felhasználásával, valamint izgalmas terménybábokat is alkothattak a látogatók. A legnagyobb kihívást a tökfaragás jelentette, melybe a gyerekek mellett a szülők is beletették kreativitásukat és ügyességüket. A közösségi kemence mellett illatos sütőtököt és ropogós gesztenyét készítettek, valamint szalonnát és sült kolbászt is fogyaszthattak a látogatók.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.09.23.
Arany-Horváth Zsuzsa

Az Év Digitális Faluja címet nyert Nagypáli

Azok az 5000 lakos alatti települések, amelyek a legtöbbet tették a jobb lakókörnyezet 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért, elnyerték Az Év Digitális Faluja címet. Köztük van egyetlen zalaiként Nagypáli is.

A Digitális jólét program írta ki a pályázatot, amely négy kategóriában várta a pályázókat. Nagypáli a „fenntartható épített és természeti környezet” kategóriában nyert, azért, mert a helyi energiaforrásokra építve, azokat digitális rendszerek segítségével optimalizálva hoztak létre fenntartható energiarendszert, amely révén a kistelepülés a saját energiafogyasztásához kapcsolódó környezetterhelését csökkenti. Nagypáli a technológia lehetőségeit kihasználva teremt élhetőbb lakókörnyezetet, hoz létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat. A díjat idén először adták át a V4-ek Civitas Sapiens Okos Város konferenciáján.

Köcse Tibor a díjjal Fotó: Nagypáli önkormányzat

– A Zöld út program célkitűzései mentén végzett sok­éves munkánk elismeréseként értékeljük a megtisztelő díjat – mondta lapunknak Köcse Tibor polgármester, hozzátéve: a pályázatot munkatársa, Szalai Réka projektmenedzser koordinálta. – Régóta haladunk ezen az úton, ma már többletáram-termelésre is képesek vagyunk, a tárolás megoldása a következő feladat. A papíralapú ügyintézést minimálisra csökkentettük, hiszen egyetlen A4-es lap előállítása 10 liter édesvizet használ el, 1 tonna papírhoz körülbelül 1,7 tonna fa kell.

A polgármester jelezte: a díjjal járó pénzjutalom felhasználása is ugyanezeket a célokat szolgálja.

A nyertes községben a pályázat kiírójának tervei szerint több millió forint értékű felmérés készül, mely településre szabott, komplex tervet ad a további fejlesztéshez.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.09.20.
Jóna István

Ilyen volt Nagypáliban a szüreti felvonulás és testvértelepülési találkozó

A népi hagyományok ápolásának jegyében rendezték meg a faluban az immár hagyományosnak mondható szüreti felvonulást és a hozzá kapcsolódó programokat.

A településen már délelőtt nagy volt a mozgolódás, hiszen a rendezvénytéren tűzoltó napot tartottak a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók és a térség önkéntes tűzoltó egyesületeinek látványos bemutatójával.

Három évvel ezelőtt döntöttek úgy Nagypáliban, hogy a falunapról a szüreti felvonulásra váltanak, amit a közösség igényes szerint alakítottak – tudtuk meg a Farkas Ferencné közművelődési szakembertől.

A több lovasszekérből álló szüreti menetet Szabó József kisbíró, dobolva vezette fel a település utcáin. A szekereken népviseletbe öltözött hagyományőrzők énekelve jelezték a településen élőknek, ma senki sem lehet szomorú.

Galéria: https://www.zaol.hu/galeria/szureti-felvonulas-es-testvertelepulesi-talalkozo-nagypaliban/

A rendezvény jó lehetőség volt a II. Testvértelepülési találkozó megrendezésre is, melyen Tornyos, Bodrogszerdahely, Szászcsávás, Alsóverecke, és Felsőverecke küldöttei vettek részt. A színpadon Köcse Tibor polgármester köszöntötte a testvértelepülések polgármestereit, valamint dr. Batbayar Zeneemyadar budapesti mongol nagykövetet is, aki szintén megtisztelte a rendezvényt. Elhangzott, hogy a település a Magyar Falu programban nyert mintegy 24 millió forintot, amelyből a rendezvénytér lefedésének egy negyed résztét megvalósították. Szintén hagyomány, hogy a falu kitűnő tanulóit is köszöntik, aki ezúttal 16-an vehettek át elismerést a polgármestertől. A program népdalkörök fellépésével és népzenei koncerttel zárult.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.09.18.
ZH

Tűzoltónap és testvértelepülési találkozó

Nagypáliban szombaton három rendezvényre is várják az érdeklődőket.

Dél­előtt 9 órától térségi önkéntes tűzoltó-bemutatót tartanak a rendezvénytéren, ahol Köcse Tibor polgármester és Bajsz András tűzoltó alezredes ad tájékoztatást, ezután látványos akciók következnek. 13 órakor a szüreti felvonulás résztvevői gyülekeznek ugyanitt, ők fél kettőtől járják körbe a községet, majd 16 órakor átadják rendeltetésének a rendezvénytér II. ütemét, s a falu legjobb tanulója díj is gazdára talál. A hagyományőrző kulturális műsort faluvacsora zárja. E nap a testvértelepülési találkozó ideje is, a meghívottak között határon túli községek delegációi is részt vesznek a nagypáliak közösségi napján.

HIRDETÉS

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.07.24.
ZH

Kerékpáros falujárás Nagypáliban

A minap Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő kerékpáros bejárást tartott a településen.

A látogatás célja az volt, hogy a helyi vezetőség kíséretében megnézzék a község értékeit, nevezetességeit átfogó képet kapva a meglévő, jelenleg is tartó, valamint jövőbeni fejlesztésekről. A résztvevők megtekintették az intenzíven fejlődő smaragdfaültetvényt, a mozgásfejlesztés érdekében készülő sportöltözőt, valamint a szabadidőpark jelenleg futó fejlesztését, egy facölöpökből álló labirintus kialakítását. Vigh László gratulált a fejlesztésekhez, s jelezte: a Magyar falu program keretében további beruházásokra is lesz lehetőség.

 Fotó: ZH Archivum
Fotó: ZH Archivum

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.06.22.
zaol.hu

Covid–19 orvosi konferenciát szervezett Nagypáli község

A településen az önkormányzat és Bakler József vállalkozó szervezésében rendezték meg a „Covid–19 megbetegedés következményei és rehabilitációja, valamint a rákbetegség gyógyítása” című konferenciát.

Az előadások előtt dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma minisztere a Covid–19 kapcsán a közösségi korlátozásokat emelte ki, majd a kórbonctani elemzések révén kialakuló gyógyítási protokollt, végül a vakcinák megjelenését.

Utóbbi esetében jelezte, a tömeges oltással mintegy másfél hónappal előztük meg Európát, amit a WHO is elismert. Dr. Kásler Miklós ezután vehette át Köcse Tibor polgármestertől Nagypáli díszpolgári címét, amelyet a járványügyi intézkedésekért, a magyar ember életének óvásáért ítéltek oda.

A konferencia résztvevői ezt követően dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának vetített képes előadását hallhatták. A prezentáció vázolta a futó magyar népegészségügyi programokat, köztük a rákellenes programot. Dr. Gieszer Balázs, az Országos Onkológiai Intézet tüdőtranszplantátor professzora a tüdőátültetés történetének felvázolásával kezdte az előadását, majd bemutatta, miképp hangolják össze világszerte a tüdőátültetésre szoruló betegek és a lehetséges donorok adatbázisát.

A fiatal professzor erős idegzetűeket is megviselő képeket mutatott a tüdőátültetésről. Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet igazgató főorvosa a Covid-betegek ellátásában szerzett tapasztalataikat osztotta meg hallgatóságával, majd dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet klinikai főorvosa az intenzív osztály kegyetlen erősségű másfél évét „mesélte el".

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.06.21.
Arany Horváth Zsuzsa

Nem zárható ki a negyedik hullám bekövetkezte

Ahogy az Emmi minisztere, úgy Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere is korainak tartja az örömöt, ami a járvány elmúltát illeti.

A múlt pénteken Nagypáliban lezajlott orvosi konferencián dr. Kásler Miklós miniszter azt ígérte, a magyar járványügyi szervezetek „szárazon tartják a puskaport”, bár bíznak abban, hogy még többen kérik az oltást. Erre int Köcse Tibor is, akinek személyes oka is volt arra, hogy a párját ritkító jelentőségű tanácskozást megszervezte, az Országos Onkológiai Intézet és a tűzvonalban dolgozó Korányi Pulmonológiai Intézet professzorait hívva a községbe. Mint elmondta, a szervezésben Bakler József, a szerteágazó karitatív tevékenységet végző körmendi vállalkozó volt segítségére. A korábbi jó emberi és baráti kapcsolatokat latba vetve sikerült az előadókat megnyerni, akik közérthető, olykor jó szándékkal, figyelemfelhívó okokból sokkoló módon irányították érzékenységünket a koronavírus-világjárvány súlyosságára, a megbetegedések bizonytalan kimenetelére és nem utolsósorban az egészségügyben, azon belül is a Covid-osztályokon dolgozók energiáinak végességére.

– A járvány megláttatta velünk azt, hogy a felfokozott, napi eredményeket, sikereket, élményeket hajszoló, B tervet nem ismerő életritmusunk nem tartható fenn – mondta Köcse Tibor, aki nem győzi a községében élőket óvni, figyelmeztetni, egyelőre ne lazítsanak túlságosan. A világ beláthatatlan átalakulásának bemutatásában pénteken segítségére volt régi barátja, dr. Steier József, a benini Abomey-Calavi Egyetem vendégprofesszora, aki az orvosok után a klímaváltozásról, hatásai lehetséges tompításáról szólt a rendezvény közönsége előtt.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021. 06. 18.
Arany Horváth Zsuzsa

Díszpolgári címet vehetett át dr. Kásler Miklós Nagypáliban – frissítve

Másfél éve gyökeresen megváltozott a világ a koronavírus miatt. Az eltelt időszakot orvosprofesszorok, laikusok számára is érthető előadás-sorozat világította meg pénteken délután Nagypáliban, ahol az önkormányzat és Bakler József vállalkozó szervezésében rendezték meg a „Covid–19 megbetegedés következményei és rehabilitációja, valamint a rákbetegség gyógyítása” című konferenciát.

Az előadások előtt dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterét köszöntötte Köcse Tibor polgármester, arra kérve a kormány tagját, foglalja össze az elmúlt másfél év járványügyi intézkedéseit. A polgármester elöljáróban hangsúlyozta, nem lehetünk biztosak benne, hogy lezárult a világjárvány, ezt a miniszter maga is megerősítette, hiszen előadása végén kiemelte, ha nem jön újabb variáns és növelni lehet még az átoltottságot, akkor a nehezén talán túl vagyunk, de az egészségügyi kormányzat nem lazítja a munkáját, figyeli a nemzetközi tendenciákat.

Dr. Kásler Miklós, aki kormányzati szerepvállalása előtt, 2018-ig a Magyar Onkológiai Intézet főigazgatója volt, azzal kezdte a beszámolót, hogy 2020. január 21-én Európában először regisztráltak Covid-fertőzöttet, január 24-én már összeült a magyar járványügyi intézkedésekben illetékes team, majd január 31-én, Európában elsőként felállt az operatív törzs. A vírusról szólva jelezte, a világ azt tudta róla, hogy semmit sem tud, tehát menet közben, a gyógyítással együtt ismerték meg a viselkedését, terjedését, tulajdonságait. A miniszter kitért a korábbi pandémiákra, történelmi távlatba helyezve a védekezéssel kapcsolatos ismeretanyag bővülését. A Covid-19 kapcsán a közösségi korlátozásokat emelte ki, majd a kórbonctani elemzések révén kialakuló gyógyítási protokollt, végül a vakcinák megjelenését. Utóbbi esetében jelezte, a nyugatiak mellett keleti védőoltásokat is nagy számban szerzett be Magyarország, hogy az átoltottságot növelje. A harmadik hullámban sokan meghaltak, mondta a miniszter, ami a 2020 őszén jelentkező mutánsok gyorsabb terjedésével is magyarázható. Korábban a reprodukciós ráta egy fertőző esetében 0,75 volt, akkor azonban felugrott 1,34- re. A tömeges oltással mintegy másfél hónappal előztük meg Európát, amit a WHO is elismert.

Glattfelder Béla moderátor, dr. Máhr Károly, dr. Steier József, dr. Bogos Krisztina, dr. Madurka Ildikó

Glattfelder Béla moderátor, dr. Máhr Károly, dr. Steier József, dr. Bogos Krisztina, dr. Madurka Ildikó

 

Dr. Kásler Miklós ezután vehette át Köcse Tibortól Nagypáli díszpolgári címét, amelyet a testületi döntés értelmében a járványügyi intézkedésekért, a magyar ember életének óvásáért ítéltek oda. A Széchenyi-díjas Kásler Miklós köszönetképpen elmondta, díjai közt a kedvesek között fogja számontartani Nagypáli közösségének elismerését.

A konferencia résztvevői ezután dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának vetített képes előadását hallhatták. (A professzor váltotta az intézet vezetői székében Kásler Miklóst.) A prezentáció vázolta a futó magyar népegészségügyi programokat, köztük a rákellenes programot, amely 1993 óta újabb néggyel bővült. A rákgyógyítás adatai abban a tekintetben biztatók, hogy a növekvő megbetegedési számok mellett nem növekszik a halálozások száma. Ezzel együtt minden negyedik ember rákbetegségben veszti életét, ezzel a második a halálokok között. A prevenció, a szűrés mellett a hatékonyabb kezelési protokoll, az eszközök fejlődése javítja az életkilátásokat. A professzor a dohányzást és az elhízást említette a kiváltó okok között. Amerikában már letették a cigit, mondta, Európában még nem, helyette azonban az elhízás nagyobb méreteket öltött. A szűréseken való megjelenésnek 70 százaléknak kellene lennie a hatékony megelőzéshez, sajnos nálunk 45 százalék a legjobb, ez a méhnyakrákszűrés adata. A közeli jövő lépésváltása lett a robotsebészet, amely már Magyarország kapuin is kopogtat, egy amerikai és két német eszköz érkezik hamarosan.

Köcse Tibor átadja a díszpolgári címet Kásler Miklósnak Fotók: Katona

Köcse Tibor átadja a díszpolgári címet Kásler Miklósnak Fotók: Katona

Dr. Gieszer Balázs, az Országos Onkológiai Intézet tüdőtranszplantátor profeszszora a tüdőátültetés történetének felvázolásával kezdte az előadását, majd bemutatta, miképp hangolják össze világszerte a tüdőátültetésre szoruló betegek és a lehetséges donorok adatbázisát, ami lehetővé teszi, hogy akár éjjel kettőkor hozzákezdjenek a műtéthez, akkor is, ha a megfelelő tüdő ezer kilométerekre „keletkezett”. (Magyarországon 2015-ben végeztek először sikeres tüdő-transzplantációt.) A kivett szervek közül a tüdő maximum 8 órát bír ki hűtött körülmények között utaztatva. A donorszervek a hiedelemmel ellentétben nem balesetből származnak nagyobb számban, hanem szívinfarktusból vagy stroke-ból. A fiatal professzor erős idegzetűeket is megviselő képeket mutatott a tüdőátültetésről, de súlyos tanulsággal szolgáltak a dohányzás által tönkrement tüdőkről készült felvételek.

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet igazgató főorvosa a Covid-betegek ellátásában szerzett tapasztalataikat osztotta meg hallgatóságával. A betegellátás szervezése, a gyógyító személyzet védelme, a menet közben finomodó terápia képezte az elmúlt másfél évük feszített tempóját. A járvány ismét rámutatott, hogy Magyarország rossz egészségi állapotban van, ezen változtatni kell, mondta, hiszen az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás, a májkárosodás fokozta a lefolyás súlyosságát, illetve a halált. Összesen 2448 súlyos beteget kezeltek a Korányi pulmonológiáján, tapasztalatot szerezve a gyógyulás után fennmaradó, elhúzódó következményekről.

Dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet klinikai főorvosa az intenzív osztály kegyetlen erősségű másfél évét -mesélte el-, a végén arra kérve mindenkit, oltasson, mert még egy hullámot aligha bír ki az egészségügy. 2019. december 9-én érkezett hozzájuk az a férfi, akit 21 napig lélegeztettek, de nem volt tudható a légzéselégtelenség oka. Negyvenkét nap után tudott beszélni, akkor mondta el, hogy Amszterdamban kínaiakkal folytatott üzleti tárgyalást. Az ő esete vetítette előre a jövőt, mondta a főorvos: légzési elégtelenségben szenvedők tömegeire kell készülni. A III. hullám alatt a negyvenes-ötvenes, kórosan elhízott beteg volt a rémálmuk, az ő esélyeik voltak a legrosszabbak. Lélegeztetett betegeik harmada gyógyult meg- Madurka Ildikó fotón mutatta a 40 éves férfit, akit 89 napig lélegeztetett műtüdő, az életét a tüdőtranszplantáció mentette meg, gyógyulása év végére várható.

Az esemény képgalériája az alábbi linken elérhető:

https://www.zaol.hu/galeria/koronavirus-konferencia-nagypaliban/1

 

 

Zalai Hírlap Online

2021. 02. 08. 
Benedek Bálint

 

Micsoda rudli vonult át Nagypálinál! (videóval)

A zalaegerszegi Szakony Marcell a nagypáli kereszteződésnél rögzítette hétfő délután a szarvascsorda vonulását.

Mint a fiatalember írta: 50-60 állat érkezett a két méter magas kerítéshez, melyet az ugrások közepette szinte szétszaggattak.

A videó az alábbi linken megtekinthető:

https://www.facebook.com/watch/?v=210726657420929

 

2020-as megjelenések a zalai hírlapban

Kategória:

Zalai Hírlap Online 

2020. 10. 06.
ZH

Jól megközelíthetők a zártkerti ingatlanok Nagypáli külterületén

Átadták a vidékfejlesztési program keretén belül elkészült útszakaszt a hétvégén Nyíres majornál, Nagypáli külterületén.

Az eseményen rövid köszöntőt mondott Vigh László ország­gyűlési képviselő, miniszteri biztos. Beszédében kiemelte a magyar vidék úthálózat-fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatok sikerességét. Mint mondta: több településen sikerült pályázati forráshoz jutni az elmúlt években, így elmondható, hogy az elhasználódott mellékúthálózatok fejlesztésére folyamatosan biztosított a lehetőség. A képviselő elismerően szólt a környékbeli gazdák munkájáról, kitért a hagyományos szőlőtermesztés magas önköltségére, melynek betudható az ágazat elhanyagoltsága.

Vigh László és Köcse Tibor az út átadásán Fotó: Huber Imre
Vigh László és Köcse Tibor az út átadásán Fotó: Huber Imre

A polgármester elmondta: az útszakasz a Nyíres major és Nagypáli közötti zártkerti és külterületi ingatlanok megközelítését szolgálja. Ott az út főleg télen volt nehezen járható. Az előző évben ráfordított 35 millió forint pályázati forrásból és önerőből, plusz az idén biztosított 12 millió forintos kiegészítéssel (szintén pályázati forrás és önerő) minőségi utat sikerült létrehozni, amelyet a gazdálkodók, turisták, sportolni vágyók egész évben biztonsággal használhatnak.

Köcse Tibor végül arra kérte a lakosságot, hogy az út állagmegóvása érdekében tartsák be a 30 km/órás sebességkorlátozást és az 5 tonnás súlykorlátozást az elkészült mintegy 2,5 kilométeres szakaszon.

 

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 07. 08.
Kerkai Attila

A közönség és a mezőny is „éhezett” már a roncsderbire

A szezon első roncsderbibajnoki futamát rendezték meg a faluban, Napkitörés Derby néven. A remek időjárásnak is köszönhetően nagyon sokan voltak kíváncsiak a futamokra, a mezőny mérete pedig arra utalt, hogy a versenyzők is nagyon várták már a viadalokat.

Nagypáliban két évvel ezelőtt rendezték meg az első roncsderbi országos bajnoki futamot, ami nagy sikert aratott, aztán következett a második és az idén már harmadszor rajtoltak el itt az autók. Vasárnap a remek idő és a remekül előkészített pálya is vonzotta a nézőket, becslések szerint az ezer főt is elérte az érdeklődők száma. Az egész napos program egyben a roncsderbi ob idei első futama is volt, amit még négy követ, hogy a sorozat végén majd az összetettben is győztest hirdessenek. 

Igen népes volt a nagypáli mezőny, így a bemutatkozó felvonulás sem két percig tartott Fotó: Katona Tibor

 

Nagypáli remek házigazda volt, és – mint megtudtuk – a technikai sportok közül a terepjárósokat is szívesen fogadná a település. Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor most is elégedett volt:

– Látványos versenyt rendeztünk, sok néző előtt, akik nagyon fegyelmezettek voltak, és ilyenkor az a legjobb hír, hogy nem történt semmi rendkívüli – hallottuk a település vezetőjétől. – A pálya talaja is nagyon jó lett, annak ellenére, hogy két nappal korábban egy nagy eső után még szivattyúzni kellett a vizet. De hála a folyamatos karbantartásnak, ez sem okozott gondot.

És hogy miért volt fontos Nagypáli számára a roncsderbisorozathoz való csatlakozás?

– Városkörnyéki település vagyunk, de számos programot szerveztünk ide a múltban is – válaszolt Köcse Tibor. – Most a technikai sportágak felé fordultunk, amire van igény. Éppen ezért azt tervezzük, hogy terepjárós versenyt is szervezünk, amihez pályát szeretnénk építeni. Úgy látjuk, összehozza az embereket az ilyen rendezvény, és nem baj, ha van ilyen. Karitatív célunk is volt: gyűjtöttünk a Zalai Szívgyógyászatért Alapítvány számára, amely képviseltette is magát a rendezvényünkön. Így a sport és a jótékonyság találkozott.

Ami a versenyeket illeti: ötven autó indult, és nyolcvan volt a nevezők száma a 11 kategóriában. A vasi klubok versenyzői domináltak, de a zalaiak, így a nagypáli és a lenti klub versenyzői is dobogós helyeket szereztek.

A győztesek és a zalai érmesek. Szuperfutam: 1. Sporeth Roland (Szombathely), 3. Karbovszky Ferenc (Lenti). Széria kicsi: 1. Lakatos Róbert (Vép). Széria nagy: 1. Sporeth Roland (Szombathely), 2. Végh Zoltán (Nagypáli). Széria közép: 1. Kovács Szabolcs (Vép). Lada: 1. Vámos Dániel (Szombathely), 2. Nagy Sándor (Lenti) . Női: 1. Szabó Zoltánné (Gérce), 3. Szabó Brigitta (Lenti). Ifi II.: Tóth Vazul (Hajmáskér). Épített: 1. Klaus Trondl (Hajmáskér). AS: 1. Tomity Péter (Lenti). Amatőr: 1. Sporeth-Hatos Lídia (Szombathely). Szerelő: 1. ifj. Szabó Zoltán (Gérce), 2. Milinte Márk (Lenti).

https://www.zaol.hu/galeria/roncsderbi-futam-nagypaliban/

 

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 07. 02.
Kerkai Attila

Napkitörés derby: újra roncsderbifutam Nagypáliban

Vasárnap a településen Napkitörés derby néven rendezik meg a roncsderbi országos bajnokságba tartozó viadalt.

A rendező Nagypáli önkormányzata először 2018-ban rendezett a településen roncsderbifutamot, és az a viadal is már nagyon népszerű lett. Sokan indultak és a helyszínt is megkedvelték. A III. Nagypáli Napkitörés Roncsderby egyben az országos sorozat első állomása is lesz, így a szervezők azt várják, hogy nagyon sokan lesznek majd kíváncsiak rá, így sok indulóval is számolnak.

A vasárnapi programban a helyi Nagypáli Sport és Rendezvénytéren 9.15 órától szabadedzések zajlanak, majd időmérők és versenyzői felvonulás következik. A futamokat 13 órától rendezik, este hatkor pedig a díjkiosztó következik.

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 06. 12.
Benedek Bálint

A zalai kistelepülések zömében nem tudják, miként tesznek eleget a rendelkezésnek

A kerti avar hat órán keresztüli égetése 250 autóbusz egynapos károsanyag-kibocsátásának felel meg. Többek között ezen riasztó adatok miatt a jövő évtől tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. A törvény hatásairól szakértőket, őstermelőket és településvezetőket kérdeztünk.

Jövő év január 1-től törlik azt a rendelkezést, amely alapján az önkormányzatok rendeletben szabályozhatják az avarégetést, így általánossá válik a levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján a tilalom az egész országban.

Becsehely

A zalai települések polgármesterei vegyes érzelmekkel fogadták a döntést. Németh Géza, Becsehely első embere érdeklődésünkre elmondta: a falvak többségében probléma a zöldhulladék elhelyezése, a lakosok előszeretettel égették azt el. Ez évtizedeken keresztül így ment, nehéz lesz rajta változtatni. Eddig hétfőn és pénteken volt erre lehetőség, amit szerencsére fegyelmezetten betartottak a lakók.

– Emellett működtetünk egy zöldhulladék-lerakót, ahol ingyenesen elhelyezhetők többek között faágak, és a fűnyírásból származó fű – folytatta a településvezető. – Örülnék neki, ha a kormányzat segítene abban az önkormányzatoknak, hogy a miénkhez hasonló lerakók alakítására lehetőség nyíljon, ellenőrzött keretek között. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a komposztálásnak még nincs akkora hagyománya, hogy azonnal bevezethető legyen. Sőt olykor nagyobb mennyiségben is képződik hulladék a kertekben, melyet utóbbi rendszerben szinte képtelenség lenne kezelni. Egy ilyen kategorikus tiltás azt eredményezheti, hogy az emberek valamilyen módon megszabadulnak ettől a fajta hulladéktól, de örülnénk, ha ez szervezett módon történne.

Galambok

Amióta kiderült, hogy jövő évtől nem lehet kerti hulladékot égetni, Szabó Tamásnál, Galambok polgármesterénél folyamatosan érdeklődnek. Náluk kedd és szombat az égetési nap, azonban június 1-től augusztus 31-ig utóbbi napon nem lehet begyújtani. A becsehelyi kollégájával abban maximálisan egyetért, hogy az új helyzet nagy feladatot ró a települési önkormányzatokra.

– Az előző polgármesternek köszönhetően a gépparkunk alkalmas lenne a zöldhulladék feldolgozására, ám egyelőre sem helyünk, sem munkásunk nincs a feladat elvégzésére – fogalmazott. – Egyszóval egyelőre sok a bizonytalanság, ettől függetlenül nyilván a környezet megóvása a legfontosabb. A faluba érkező osztrák és német vendégeink elcsodálkozva nézik a „füstölő” kerteket, náluk legalább négy évtizede tiltják az égetést. Nem kérdés, hogy a bolygónk védelmében át kell állnunk egy másik rendszerre. Lehet, hogy nem lesz könnyű, de ebben mindenkire partnerként számítunk.

A megye egyik mintatelepülése Nagypáli, ahol Köcse Tibor polgármester vezetésével számos intézkedés történt az elmúlt évtizedben a környezet megóvásáért Fotó: ZH Archívum

 

Nagypáli

Zala megyében egyfajta mintatelepülésnek számít Nagypáli, ahol már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. A fenntartható jövőt hirdető faluban hamar felismerték a kerti hulladékégetés problémáját. Köcse Tibor polgármester elmondta: a közösségüket nem lepte meg az új törvény, ők a tűzgyújtási tilalmat tíz éve vezették be, de évente mindössze két alkalommal biztosítottak lehetőséget a begyújtásra. A tavaszi metszéseket követően április 4-én, és ősszel, a lombhullás után, november 7-én lehetett ilyen alkalmakat tartani, hiszen ezeket a régi rendszerben ismert dátumokat az idősebbek nem felejtik el.

– Mindig kommunikálunk a lakókkal a szigorítások bevezetése előtt, de szerencsére megértették, hogy egy füstben úszó falu hosszú távon többek közt klímavédelmi szempontból sem kifizetődő a jövőre nézve – mondta. – Egyszóval arra törekedtünk, hogy Nagypáli levegője mindig tiszta legyen, ezért egyetlen kivágott fa helyett tízet vagy még többet ültetünk, hogy ózondúsabb legyen a levegő. Az emberi leleményesség miatt további szankciókra is szükség volt, vagyis a lakott területtől 300 méterre sem lehetett égetni. Majd egy aprítógépet szereztünk be, mellyel az ágnyesedékeket ledaráltuk. Az így keletkezett hulladékot pedig az önkormányzat környezetbarát kazánban fűtési célra hasznosítja. Tavaly építettünk egy komposztálót és aprított növényi hulladéknak gyűjtőt, mely mellé odakerült a háztartási étkezési olaj begyűjtő tartálya is.

Nagypáliban ledarálják a lakosság számára feleslegessé vált faágakat, illetve közösségi komposztálót is építettek Fotó: ZH Archívum

A klímavédelmet a szívén viselő Musits Róbert, az IMRO DDKK Környezetvédelmi Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint minden olyan intézkedés támogatandó, amely a természet megóvására fókuszál. Még akkor is, ha egyelőre nem ismertek a konkrét részletek.

– A zöldhulladék elégetése jelentős környezetszennyezéssel jár, hiszen egy kutatás szerint a kerti avar hat órán keresztüli égetése 250 autóbusz egynapos károsanyag-kibocsátásának felel meg – szögezte le. – A fő problémát leginkább az okozza, hogy az alacsony égéshőmérséklethez relatív magas a növény víztartalma. Ezáltal rendkívül veszélyes szén-monoxid keletkezik, amelynek hatásait pontosan ismerjük. A törvény egyértelmű célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A megyei klímastratégia kidolgozásakor is szóba került ez a probléma, ám nem is az égetés megtiltásával foglalkoztunk, sokkal inkább a zöldhulladék külön kezelésére koncentráltunk. Sokkal üdvözítőbb lenne, ha a környezetszennyező tevékenység nem hatósági szabályozás miatt szűnne meg, hanem az emberek ismerték volna fel ennek a negatív hatásait, s a szemléletformálásunk ért volna célba. A lakosság kertihulladék-kezelése kapcsán az évtizedes berögzülések megváltoztatása biztosan hosszú folyamat lesz.

Utóbbi megállapítással ért egyet a Nagykanizsához közeli Cserfő-hegyen pálinkát és bort is készítő Gazdag Attila is. Ugyanakkor a törvény szerinte súlyos károkat okoz, hiszen a magyar paraszti kultúra egyik ősi rituáléja volt a tavaszi avarégetés.

– Ilyenkor összegereblyézték például a diófa leveleit, mely olyan anyagokat tartalmaz, hogy nem alkalmas a komposztálásra sem – mondta. – Az égetés egyfajta tisztítótűzként funkcionált, ugyanis ezzel a módszerrel kiirtották a növénybetegségeket a kertekből. Gombás és vírusos betegségeken átesett faágak és ismeretlen, gyanús fertőzések semmisültek meg ilyenformán. Az új rendelkezés az újrahasznosítást népszerűsíti, ám a kórokozók, főleg a gombás betegségek következő évben amolyan időzített bombaként ott maradnak a kertekben. A komposztálás egyébként nagyon hasznos folyamat, de másik nagy hátránya lehet, hogy bizonyos férgeknek, parazitáknak és egyéb kártevőknek melegágyat biztosít. Ráadásul létezik egy olyan rovar, amely kifejezetten a lehullott falevelek között telel át, s eddig csak ritkán maradt életben. Csak remélhetjük, hogy a döntéshozók alapos kidolgozás után kiegészítik a törvényt egyéb rendelkezésekkel is, hogy mindenki tisztábban láthasson.

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 06. 09.
ZH

A testvértelepülésekről sem feledkeztek meg Nagypáliban

A trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról sajátos módon emlékezett meg a település az elmúlt hét csütörtökén – számolt be lapunknak Köcse Tibor polgármester.

Nemzeti lobogóink felhúzásuk után félárbocra engedve lobogtak a tavasziasnak tűnő szélben. A falu elején lévő óriás tábla jelképesen a szomorú történelmi eseményt jeleníti meg egy vers idézet kíséretében. Fél 5-kor 100 másodpercig szólt a templom mindhárom harangja, emlékezve a 100 évvel ezelőtti fájdalmas eseményre, hazánk szétdarabolására.

 

A nemzeti összetartozást jelképező máglya Fotó: Köcse Tibor
A nemzeti összetartozást jelképező máglya Fotó: Köcse Tibor

Nagypáli is csatlakozott, a cserkészszövetség nemzeti összetartozást jelképező tűzgyújtásához, amelynek fénye a faluközpontban világított. Este kilenc órakor fél órára sötétségbe borult a település, kialudtak a közvilágítás lámpái, csak a tűz lángja lobogott, jelképezvén a történelmi eseménykor bekövetkező gyászos hangulatot.

 

A falu határában felállított tábla Fotó: Köcse Tibor
A falu határában felállított tábla Fotó: Köcse Tibor

Köcse Tibor polgármester és Farkas Zoltán alpolgármester délután részt vett Egerváron, az iskola bejáratánál felállított Trianon emlékmű avatásán, ahol koszorút helyeztek el. Ezt követően szentmisén vettek részt, illetve nem feledkeztek meg a külhonba szakadt testvértelepülésekről sem. Telefonon felvették a kapcsolatot a Felvidéken, a Kárpátalján, Erdélyben és a Vajdaságban található falvak polgármestereivel, és köszöntötték őket a megemlékezés alkalmából.

 

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 05. 20.
Arany Horváth Zsuzsa

Újra megtelnek a zalai játszóterek, a gyerekek is örülnek a korlátozások enyhítésének

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatti korlátozásokat fokozatosan enyhítik, kellő óvatossággal a héten már az eddig lezárt játszóterek is használhatók megyénkben is. Igaz, a keddi esős időjárás éppen nem kedvezett a szabadtéri játékoknak, de a két hónapig türelemre intett gyerekek bizonyára várják, hogy újra birtokba vehessék kedvelt hintáikat, csúszdáikat.

– A kisebb gyermekkel, a négyéves Noémivel természetesen nehezebb volt megértetni az elmúlt hetekben, hogy nem mehetünk a nagyon jól felszerelt játszóterünkre, a kilencéves Ádám fiunk belátta a helyzet komolyságát, bár mindkettejüknek nagy a mozgásigénye – mondta Diósné Szőke Melinda, Ádám és Noé­mi édesanyja, amikor tegnap a nagypáli játszótéren jártak. – Korábban a hét végén mindig kijöttünk a játszótérre, még annak ellenére is, hogy családi házban élünk – mondta az anyuka.

Diós Ádám és Noémi a nagypáli községi játszótéren Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap
Diós Ádám és Noémi a nagypáli községi játszótéren Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A kétgyermekes édesanya, Diósné Szőke Melinda lapunknak elmondta, szerencsére az ő családjukban a szülők munkája megengedte, hogy otthon maradjanak az óvodai és iskolai kényszerszünet idejére, de mégsem volt szünidei a hangulat, hiszen a zalaegerszegi Liszt-iskolába járó kilencéves Ádámnak az online tanulással is meg kellett birkóznia, a házi feladat visszaküldésével nem maradtak el egy napon sem. Miután a szabadtéri közösségi terek újra megtelnek gyerekzsivajjal, valószínűleg rövidebb, de hatékonyabb tanulásra lesz szükség. Megtudtuk, sem a szűkebb, sem a tágabb családjukat nem érintette a járvány, senki sem betegedett meg, noha az egyik nagymama a szociális szférában, a házi gondozás területén dolgozik, így a fokozott fertőtlenítés és óvatosság náluk a mindennapok része volt a kezdetektől.

Foci a sportpályán. Nagykanizsán is egyre több lakótelepen tér vissza az élet a rendes kerékvágásba, azaz a kicsik ismét birtokba veszik a játszótereket Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Nagykanizsán is egyre több játszótéren hallani ismét gyerekzsivajt. A Corvin utcai lakótelepen – ahol kifejezetten sok gyermek lakik – az elmúlt napokban például hatalmas focimérkőzésekkel feledtetik a gyerekek a „karanténidőszak” rossz emlékét.

 

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 05. 05.
ZH

Második világháborús lövedéket túrtak ki a mangalicák Nagypáliban

Fel nem robbant második világháborús lövedéket találtak a napokban a településen. Az esetről Hessel Ferencné, a Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft. ügyvezetője értesítette lapunkat.

Mint írta, az eset kapcsán a magyar mangalica disznók bebizonyították, hogy nemcsak egészséges élelmiszert lehet előállítani belőlük, de természetközeli életmódjuk révén közre tudnak működni a környezetük megóvásában is. Mert a Nagypáliban élő állatok lövedékkeresésre ugyan nincsenek kiképezve, de ezt a veszélyforrást mégis ők derítették fel. Az állatok egy helyi lakos területén, verőfényes délutánon túrták ki a domb­oldalból egy német tarack második világháborús lövedékét.

Tűzszerészek dolgoznak a nagypáli helyszínen Fotó: ZH

Köcse Tibor polgármester riasztotta a körzeti megbízott rendőrt, majd a lövedéket egy szomszédos területen, figyelmeztető szalaggal gondosan körbekerítve helyezték el. Illetve figyelmeztették a közelben élőket – különös tekintettel a gyerekekre –, hogy a tiltott zónában milyen veszély leselkedik az illetéktelen kíváncsiskodókra.

A Magyar Honvédség tűzszerészei már másnap a helyszínre érkeztek, és hatástalanítás után elszállították a fel nem robbant lövedéket. A helyszínt fémkeresővel gondosan átvizsgálták, de már csak rozsdás szögeket találtak.
Fontos tudni mindenkinek: hasonló esetben ugyanilyen óvatossággal kell eljárni.

 

A világháború lezárása után 75 évvel került elő a lövedék Fotó: ZH

 

 

 

Zalai Hírlap Online 

2020. 02. 21.
Arany Horváth Zsuzsa

Szülőknek szólt a nevelési sorozat kilenc zalai településen

Kispáli, Nagypáli, Lakhegy, Nemeshetés, Kisbucsa, Gősfa, Vasboldog­asszony Nagykapornak és Misefa lakói gazdagodtak az elmúlt két évben közösségi rendezvényekkel, munkaerőpiacra visszavezető tanácsadással és kísérleti elemként gyermeknevelési előadássorozattal a térségi szemléletet erősíteni hivatott humánközszolgáltatási pályázati forrás jóvoltából.

Az együttműködés ezekben a feladatokban térségi szinten eredményesnek bizonyult, összegezte a tapasztalatokat Rózsás Miklós EFOP-tanácsadó, amikor az elmúlt szombati zárórendezvény után visszatekintésre kértük. Két esztendő alatt mintegy 250 millió forintból több mint ötven közösségi rendezvény valósult meg, köztük településszépítés, főzőverseny, közterület-fejlesztés, a helyi hagyományok felkutatása, őrzése, közkinccsé tétele. A térségben élő fiatalok és idősebbek az egészségügyi és kulturális eseményeken találkozhattak szakemberekkel, együttesekkel.

A zárórendezvényen szombaton farsangoltak, játszottak a környező településeken élő családok Fotó: Nagypáli Önkormányzat

A zárórendezvényen szombaton farsangoltak, játszottak a környező településeken élő családok
Fotó: Nagypáli Önkormányzat

– A program másik fontos szegmense elsősorban a gyermekvállalás után a munkába visszatérni szándékozó édesanyákat célozta meg, főként nekik jelentett hathatós támogatást a 11 fővel működő mentorszolgálat – mondta Rózsás Miklós, hozzátéve, e célcsoporttól is pozitív visszajelzéseket kaptak. – De számunkra is a harmadik programelem volt a legérdekesebb, az tartogatta a legtöbb kihívást.
A szervezők a gyermekes szülőknek kívántak nevelési támogatást nyújtani, amikor gyermekéletkor szerint négy korcsoportra bontva (0–3 év, 3–6 év, 6–11 év és 11–14 év) kínáltak egyenként tíz alkalomból álló előadás-sorozatot, amely elméleti és gyakorlati gyermeknevelési, fejlődés-lélektani tanácsokkal szolgált.

– A térségből legalább 70 család kapcsolódott be ebbe a sorozatba, amelyhez értékes segítséget, együttműködést kapott a program a védőnőktől. A hazai védőnői hálózat egyébként is nagyon becses hungarikum, oszlopai főleg a vidéken, falvakban élő családok támogatói hálózatának – szögezte le a pályázati tanácsadó, aki maga is négygyermekes családapa, közelről ismeri a szóban forgó gondokat, örömöket, problémákat. – Az együttlétek egyik fő témaköre a mozgásfejlesztés volt, amely olyan jól sikerült, hogy szeretnénk mihamarabb folytatni, illetve a mostani pályázatot májusig meghosszabbítani. A szemináriumok nagy érdeklődés mellett zajlottak, ami nem kézenfekvő, hiszen faluhelyen sokféle szempontot muszáj figyelembe venni a diszkréció betartásáért. A konkrét, egyedi gyermeknevelési gondokhoz biztosítani kell az intimitást, mivel mindenki ismer mindenkit, és a közös foglalkozásokon nehezebben nyílnak meg a gondokkal küzdő szülők.
Miért tartották fontosnak a szervezők a német családsegítő minta alapján adaptált gyermeknevelési programelemet? Azért, hogy a falvakban élőkhöz is eljussanak a modern gyermekpszichológiai ismeretek, melyek egyik hangsúlyos, kutatási tényeken alapuló vészjelzése az, hogy a digitalizáció térnyerése révén átalakuló világ mekkora hatással van a legkisebb gyerekekre, akár már a csecsemőkre is.

– Ma már nem lepődünk meg, ha babakocsira szerelhető telefon- vagy tablettartó eszközt látunk, később annál inkább azon, hogy az iskolában nem működnek például a matematikai, logikai vagy közösségi-szocializációs kompetenciák a gyerekeknél – utalt a vészhelyzetre Rózsás Miklós. – A szülő esetleg későn ismeri fel a kettő közti összefüggést.
Az érintett észak-zalai falvakban élők visszajelzései alapján egyértelmű, hogy a szülőtámogatói rendszer további fejlesztésre is érdemes, jelezte a pályázati tanácsadó. Ha sikeres lesz a folytatást lehetővé tevő további pályázat, a tervek között neves gyermekpszichológusok, orvosok, neurológusok, családterapeuták be-
vonása szerepel.

– Mondhatjuk, hogy az előadások bensőséges légköre és az ott szerzett ismeretek ütköztetése a szülőként megélt gyermeknevelési élményekkel sokszor katartikus felismerésekre juttatták a résztvevőket, de előfordult zokogás is, ami pedig néha felszabadítóan hatott a szülői szorongásra.

 

 

 

Zalai Hírlap Online
2020. 01. 22.
Arany Gábor

Marokkótól Mongóliáig húzódhatna a smaragdút

A megújuló energia, a klímavédelmet is szolgáló gazdálkodás lehet az a terület, ahol hazánk és Mongólia együttműködhet.

Ez is szóba került dr. Batbayar Zeneemyadar, Mongólia hazánkba akkreditált nagykövetének kétnapos zalai látogatásán. A nagykövet hétfőn ellátogatott Lentibe, az estét már Nagypáliban töltötte, és tárgyalt a település vezetésével. Az elhangzottakról dr. Batbayar Zeneemyadar elmondta: erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Nagypáli és a környező községek testvértelepülési kapcsolatokat építhessenek ki hazájában. Mint utalt rá, a Nagypálival való együttműködés egyik lehetősége a magyar tapasztalatok felhasználása a megújuló energia hasznosítása terén, amelynek szegmense lehet a napenergia – hazájában évente 278 felhőtlen nap van. A biztos energiaellátás pedig a fejlődés egyik záloga, tette hozzá.

A nagypáli megbeszélés résztvevői Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap
A nagypáli megbeszélés résztvevői Fotó: Arany Gábor / Zalai Hírlap

Köcse Tibor polgármester a rendkívül gyorsan növő és sok szén-dioxidot megkötő smaragdfa mongóliai telepítését említette azzal, hogy szeretnék a növényt termesztő országokat összekapcsolni az úgynevezett smaragdúttal, ami ezáltal már Marokkótól Mongóliáig húzódhatna. Egyébként a smaragdfa kapcsán ismerkedett meg a nagykövettel, tette hozzá magyarázatul. Tervbe vették egy nemzetközi solymásztalálkozó közös megszervezését is.

2019-es megjelenések a zalai hírlapban

Kategória:

Zalai Hírlap Online 2019. 12. 21. ZH

Hagyományos karácsony előtti akció zajlott Nagypáliban

A falu önkormányzata idén is támogatta a közös hivatalhoz tartozó településeken (Kispáli, Kisbucsa, Nemeshetés, Alsónemesapáti, Nemesapáti, Vasboldogasszony, Szentpéterúr) élő kisgyermekes családokat – tudósította lapunkat Hessel Ferencné, a Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Sőt, a társulásból időközben kivált Gősfa községbe is jutott a Magyar Iszlám Szervezet segítségével érkezett bébiételekből, itt az adományozás a Gősfa Község Kultúrájáért, Fejlődéséért Egyesülettel együttműködésben zajlott le.

Németh Zsolt vasboldogasszonyi (balról) és Köcse Tibor nagypáli polgármester, valamint Horváth Edit, a gősfai egyesület elnöke Fotó: ZH

 

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 12. 05. ZH

Sikeresen szerepelt a nagypáli roncsderbicsapat ebben az évben

Idén második alkalommal rendezték meg Nagypáliban a „Napkitörés Országos Bajnoki Roncsderby Futamot”, melyen első alkalommal indult versenyző a Nagypáli Verseny- és Szabad­idő Sport Egyesület színeiben.

Az év során az átigazolások következtében az egyesület 27 taggal bővült a kustánszegi csapatból. Most már nemcsak Magyarországról, hanem Ausztriából is vannak tagjai. A civil szervezet támogatást nyújt a versenyzőknek, akik a jövőben is Nagypáli címere alatt indulnak a futamokon, ­tájékoztatta lapunkat Hessel Ferencné.

Nagypáli csapata a bükfürdői díjkiosztón Fotó: Hessel Ferencné / Zalai Hírlap
Nagypáli csapata a bükfürdői díjkiosztón Fotó: Hessel Ferencné / Zalai Hírlap

 

Nemrég Bükfürdőn rendezte meg a MORSZ (Magyar Országos Roncsderby és Amatőr Rally és Újszerű Technikai Sportok Szövetsége) az év végi díjkiosztó ünnepségét. A közel 300 fő részvételével zajlott rendezvényen Nagypáli csapata összesítésben az ötödik helyezést érte el, és az ezzel járó díjakat vehette át.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 12. 05.

ZH

Rendbe tették az emlékművet Nagypáliban

A zalai település néhány évvel ezelőtt bővítette kapcsolatait a határon túli magyarsággal.

Felvidéken Bodrogszerdahely, Erdélyben Szászcsávás és Gyergyóalfalu, Ausztriában Németújvár, Újvidéken Tornyos lett testvér-, illetve partnertelepülése Nagypálinak. Egyedül Kárpátalja lógott ki a sorból. Brüsszeli elnyert pályázatnak köszönhetően (Town Twinning) sikeresen épültek a testvérségi kapcsolatok. A kárpátaljai Beregszász város segítségével a magyarok bejövetelének helyszínén levő Alsóverecke települést (Nizsnyi Vorota) keresték meg kapcsolatlétesítési céllal.

Turul
A turul is visszakerült a helyére Fotó: Nagypáli Önkormányzat

 

„A valaha járási székhelyű városból napjainkra község formálódott, melynek polgármestere – Mihál Mihájlovics – és vezetése szívélyesen fogadott bennünket”, tájékoztatta lapunkat Köcse Tibor polgármester. Az ukrán származású polgármester a magyarság emlékei között mutatott egy helyszínt, amely I. világháborús, elhanyagolt katonai temető volt. A polgármester néhány munkás segítségével gazmentesítette, de a további munkálatokhoz és az emlékhelyhez méltó színvonal megteremtéséhez sem pénze sem „katonája” nem állt rendelkezésre. Nagypáli képviselői úgy döntöttek, nem lehet ezt a körülbelül 150–170 baka nyughelyéül szolgáló területet ebben az állapotban hagyni. Nem messze a temetőtől húzódik az a turistaútvonal – mely egyben a falu főutcája is – ami a Kárpátok bércén lévő magyar emlékműhöz vezet, 15 km-re pedig a Kárpátok keleti részén mintegy 500 km hosszan húzódik az Árpád-vonal bunkerrendszere, mely mára történelmi kirándulóhelyként funkcionál. Nagypáli megkereste a Honvédelmi Minisztériumot és a Miniszterelnöki Hivatalt a felújítás szándékával. A minisztériumok támogatták az elképzelést, így sikerült megteremteni a felújítás finanszírozását. Az egykori emlékművet és azon elhelyezett turul madarat a helyiek emlékei szerint orosz katonák lövészversenyhez használva súlyosan megrongálták.

A hegyekből származó, a lépcsőt adó lapos köveket házalapokba hordták el. A helyi anyagokból és ottani szakemberek munkájával tavaly novemberben elkezdett felújítási munkálatok idén nyár elejére befejeződtek. Nagypáli a testvériségi program keretében 35 fővel kiránduláson vett részt Kárpátalján, 3 napot töltött a testvértelepülésen és megkoszorúzta az akkor már majdnem teljesen kész emlékhelyet. Bíznak abban, hogy az oda készített többnyelvű információs táblák alapján a község egyik díszének mind több látogatója lesz. Mindezek megvalósításához önkéntesek is hozzájárultak munkájukkal, amiért Köcse Tibor köszönetét fejezte ki, hiszen így Nagypáli, Bodrogszerdahely (polgármester: Mento Zoltán) segítségével beválthatta testvértelepülésének tett ígéretét. Mint elmondták, az arra kiránduló magyar csoportok vezetőitől is folyamatosan pozitív visszajelzéseket kap a település. Köszönjük Alsóverecke településnek, hogy a polgármester irányításával rendben tartja a kerítéssel körbevett területet – tette hozzá végül.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 11. 08.

Gyuricza Ferenc

Öt zalai községben hoznak létre új WiFi pontokat

Közel másfél száz magyarországi település, köztük öt zalai község létesíthet újabb vezeték nélküli közösségi internetkapcsolati pontokat. Az ehhez szükséges beruházás költségeit egy európai uniós projekt finanszírozza.

A WiFi4EU program célja olyan közösségi, nagy sebességű, széles sávú internetkapcsolati pontok létrehozása, amelyeket bárki használhat korlátozás nélkül, ingyenesen. A kapcsolati pontokat jellemzően a közösségi élet legfőbb színterein, így például parkokban, könyvtárakban, múzeumokban alakítják ki – tudtuk meg az egyik érintett község, Csesztreg polgármesterétől.

Bedő Róbert azt is elmondta lapunknak: a pályázat nyertesei 15 ezer eurót kapnak, ebből kell kiépíttetniük a kapcsolati pontokat. Feltétel továbbá, hogy minimum három éven át kell biztosítaniuk a szolgáltatást, amelynek egyéb költségei – karbantartás, internethasználati díj – már az érintett településeket terheli. A WiFi4EU projekt szeptemberben kiírt pályázati felhívására több, mint 11 ezer település nyújtotta be támogatási kérelmét, s 1780 került a kedvezményezettek közé. A magyarországi nyertes önkormányzatok száma 142, köztük öt zalai község – Csesztreg mellett Felsőpáhok, Nagypáli, Szentpéterfölde, valamint Várvölgy – található.

Zalai Hírlap Online 2019. 10. 28.

Arany Horváth Zsuzsa

Ötven év gyógyító munkáját köszönték meg dr. Bódis Istvánnak

Dr. Bódis István háziorvos ötven esztendei gyógyító munkáját köszönték meg az általa ellátott néhány település polgármesterei, testületi tagjai pénteken délután a vasboldogasszonyi polgármesteri hivatalban.

A bensőséges találkozón Gősfa, Vasboldogasszony, Nagypáli betegei, lakói nevében adtak át ajándékot a közkedvelt doktornak, aki néhány napot ezután is dolgozik majd, de a körzetet, a rendelőt, a praxist átadja az utódjának. Az eddigi munkáját Farkas Tiborné (Gősfa), Köcse Tibor (Nagypáli) Németh Zsolt (Vasboldogasszony) köszönte meg, abban a reményben, hogy továbbra is velük marad.
A háziorvos meghatottan fogadta a köszönetet, s pár mondatban visszaemlékezett a gyógyító munkában telt évtizedekre.

A búcsúzó orvos középen, körötte három falu képviselői
A búcsúzó orvos középen, körötte három falu képviselői

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

A Zrínyi-gimnáziumot elvégezve könnyen döntött a pályaválasztásról annak idején, jól mentek az orvosi egyetemhez szükséges tantárgyak. Lenti község társadalmi ösztöndíjasaként végzett Pécsett, ám ott épp nem volt hely. Némi zalaegerszegi kórházi kitérő után hamar megszerette az egerváriakat, a környéket, s a munkatársaival is remekül együtt tudtak dolgozni. Zalaszentivánról eleinte gyalog és vonaton közlekedett. Később hintóval járta a betegeket, akik nem tudtak hozzá elmenni. Felidézte, hogy a mostani ellátási körülményekhez képest milyen alacsony műszerezettséggel teljesítették vállalt hivatásukat az orvosok. Vidámabb emlékek is elősorjáztak, mint például az, amikor a már felöltöztetett halott mégis élőnek bizonyult. Amikor megvizsgálta, akkor derült ki, hogy valószínűleg a gyógyszereit adagolta túl, attól vált mozdulatlanná. Szerencsére még jó pár évig élt a férfi.

Dr. Bódis István igyekszik megőrizni az egészségét, sportol, barátaival találkozik, s ha teheti, Lengyelországban élő fiával, unokájával.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 10. 03.

Győrffy István 

Nagypáli megújuló energiafelhasználásai és látványos, falut szépítő berendezései, parkjai

 A 74-es úton, Egervár előtt, jól kiépített elágazás hirdeti, itt kell lekanyarodni Nagypáliba, s az idén, a bekötő út is megújult.

Nagypáli zöldprogramja sikerének híre az útfelújításoktól függetlenül rég tovaszállt, tudnak róla Európában, Ázsiában, s Afrikában is…

– A fejlesztéseink innovációja most is egyedülállónak mondható egész Magyarországon, s ez nem túlzás! – mondja Köcse Tibor polgármester, visszaemlékezve a három évvel ezelőtti fogalmazására. A „Mert az ön faluja is rajta van a térképen!" turisztikai sorozatunkban ugyanis másodszor készítünk riportot Nagypáliról, mert annyi minden történt itt azóta, hogy ismét érdemes a bemutatásra.

Köcse Tibor polgármester az Energy Globe Magyarország díjjal a falu címere előtt, amely a Főnix madarat, s a Napot ábrázolja

 

 – A „Zöld úton” programunk lényege, hogy mindent egy kicsit másként csináltunk, mint mások. Hittük és ma már tudjuk is, a jelen a megújuló energiáké, ezért van sikere! Azt szeretnénk elérni, hogy Nagypáli független, önállóan cselekedni képes település legyen. Hogyan kezdtük? Először energiatakarékos villanyégőkre cseréltünk, majd beléptünk az energia előállításba, napelem rendszereket építettünk, a fás szárú hulladékot hasznosítottuk, s lépésről lépésre haladtunk előre. Kihasználva a település város közeliségét, 13 hektáron, 94 értékesíthető telekkel létrehoztuk a lakóligetet. A zöld energia előállítás egyes elemeinek kiépítése látványos külsőségeket is teremtett, vonzó falukép alakult ki. A turizmusunk már a saját lábán fejlődik, ehhez megvannak a személyi feltételeink, az internet segítségével elérhetők vagyunk. A vendégek sok mindenre rácsodálkoznak, s jól érzik nálunk magukat. 2020-ben a jelenlegi energia felhasználásunkat száz százalékban fedezni szeretnék, ez most 90-95 százalék körül mozog. Mindig új igények lépnek fel a betelepülő cégek iroda felszerelésének működtetése miatt. Alapelvünk, hogy mindig írjunk pályázatot, egyúttal legyen elbírálás alatt is pályázatunk, illetve olyan pályázatunk, amit éppen megvalósítunk, s olyan is, aminek már az elszámolása történik. Létrehoztuk a Pályázati Menedzsment Nonprofit Kft. pályázatíró cégünket, amelynek ezek a feladatai, illetve, a régiómenedzsment nonprofit kft-tét, amely a településüzemeltetéshez kötődő infrastruktúrákra figyel. Ilyen például a turisztikai központunk, ami az ő tulajdona. Olyan tudatosan felépített programunk van, s ezt senki ne tekintse nagyképűségnek, amilyen az országban valóban egyedi. Holnap a horvátságból érkeznek ezzel ismerkedni. Eredményeinket elismerések sora jelzi – mutatja Tibor a falakon lógó díszes kitüntetéseket, ajándéktárgyakat.

Hosszú volna felsorolni mindezeket, közülük talán az egyik legfontosabb, a 2018-as Energy Globe Díj I. helyezése, amihez egy elektromos, parkgondozó kisautó is járt, ami jól hasznosítható a parkok locsolásában, a sövények, fák nyesésében. A zöld program eredményeként a faluban a megújuló energiafelhasználás szinte minden formája megjelenik, mint például a smaragdfa ligetet, a hibrid-erőmű (szél és napenergia), a fotovoltarikus napelem-telep, az elektromos autók és az elektromos töltőállomás is.

Napkollektorok, háttérben a hibrid-erőmű, szél és napenergia befogása egy berendezéssel

A polgármester elmondja, most már arra készülnek, hogy a lakosság által lenyírt füvet, az élő sövények hulladékát is összegyűjtsék, komposztálják, s biogázt állítanak elő belőle. A faluközpontban építenek egy energia piramist, amely látogatható lesz, s itt helyezik el az energia előállítást és a felhasználást figyelő számítógépeket. Nem csak a fogyasztás lesz látható, hanem be is lehet avatkozni az optimális felhasználás érdekében. Nagypáli tagja az európai Rurener hálózatnak, amely a vidéki közösségeket mozgósítja az energia átmenet és az energia semlegesség érdekében. Magyarországot képviselik, s 10 országgal működnek együtt.

– Széles nemzetközi projekt kapcsolataink is vannak Szlovéniában, Ausztriában, Horvátországban, Erdélyben. De léptünk más irányban is, például Alsóverecke, első világháborús katonai temetőjét újítottuk fel. Egy nagy táblára ukránul, magyarul és angolul felírtuk, hogy ez 150 magyar katona nyughelye. Szerintem az is fontos, hogy együttműködési lehetőségeink vannak Iránnal, Indonéziával, Katarral, az Emirátusokkal és Szaúd-Arábiával. Az új szaúdi nagykövet októberben jön hozzánk ismerkedni, s nemzetközi solymász találkozót előkészíteni. Hasonló témában várjuk a mongol nagykövetet is, aki szintén októberben lesz a vendégünk. Velük a smaragdfa hasznosítására és elterjesztésére indítunk egy mozgalmat, mert a smaragdfa az a növény, amelyik sokat tehet a föld megmentéséért. Célunk, ahol csak lehetséges ültessünk smaragdfát, mert nagyban javítja a bolygó klimatikus hatásait. Ez a fa is fontos része a „zöld út a jövőbe” programnak – mondja Köcse Tibor.

Farkas Zoltán a polgárőrség elnöke, önkormányzati képviselő, mutatja meg a falu új látnivalóit. A hegyen felhívja a figyelmet egy gesztenyefára:

Farkas Zoltán a most újult traktor faapríték adapterét mutatja

– Úgy tűnt, hogy az öreg matuzsálem elszáradt, ezért, a törzs fölötti elágazásban levágtuk az ágait, hogy kilátót építsünk a maradék fa tetején. Azóta kihajtott és dús lombot hozott az elvágásoknál – mondja, majd tovább megyünk Lakhegy irányába, ahol összekötő út épült a szomszédos falu zártkertjéhez. A két hegy megközelítéséhez már nem kell Egervár felé kerülni. A faluban, a sportpályához vezet az utunk, ahol öltöző épül a műfüves pálya, a rendezvényépület és a szabadtéri színpad, valamint a térkővel burkolt nagy tér mellé.

– A sportpálya alatt, az erdő szélén a roncsderbi pálya található. A faluban megalakult a sportmotoros szakosztály, s itt volt az idén az országos bajnokság Napkitörés futama. Sokan voltak kíváncsiak rá, aki nem ment le a pálya mellé, az itt a szabadtéri színpad kivetőjén nézhette a futamokat – mondja Zoltán, s megmutatja az elektromos kertgondozó autót, mellette az új traktor, amit a hegyi összekötő út pályázatán nyertek. A traktornak fa aprító adaptere is van, jól tudják használni a lakossági nyesedékek, gallyazások hasznosításánál is.

– Innét jól látni, hogy a lakóliget épületeinek tetején mennyi a napkollektor. A falura is ragad a zöld programunk gondolatiságából. Micsoda változás történt itt, ha a gyermekkoromra gondolok – mondja Zoltán, ahogy a lakóliget szélén lévő kilátóból rápillantunk a falura.

Utunk végén bekopogtatunk Balla Lászlóhoz, aki igen messziről talált rá Nagypálira.

Farkas Zoltán tősgyökeres nagypáli lakos, önkormányzati képviselő és Balla László, aki az Alföldről települt Nagypáliba, s egy orgonát adományozott a templomnak

– Az innét 450 kilométerre lévő Hajdúböszörményből indultunk, egy olyan falut kerestünk, ahol idős napjainkat békében, szép környezetben élhetjük le. Mindez 2002-ben történt. Többekkel beszéltünk, találkoztunk a polgármesterrel is, aki igen szépen beszélt a falu jövőjéről. Rá egy évre, ősszel már beköltöztünk az új házunkba. Nagyon szép éveink következtek. Befogadtak minket, jó itt élni, én is bekapcsolódtam a polgárőrök munkájába. Korábban vállalkozó voltam, s az egyik ügyfelem nem tudott a munkámért fizetni. Tartozása fejében elhoztam tőle egy két klaviatúrás orgonát. Nem mintha tudtam volna zenélni, s a tartozást sem fedezte, de gondoltam, jó lesz valami nemesebb célra. Az orgonát felajánlottam itt, a templomunk javára – mondja Balla László, aki 16 éve polgára a falunak. Köcse Tibor a közösségi szolgáltató tér jövőbeli fejlesztési elképzeléseiről beszél, amikor elköszönünk:

   

Válogatott képgaléria megtekinthető: https://www.zaol.hu/galeria/nagypali-valogatott-kepei/

 

– Egy kis tóban is gondolkozunk. Tudom, sokak számára szinte hihetetlen, ami nálunk történt, ezért mindenkit arra biztatunk, hogy jöjjön el hozzánk, nézze meg miként haladunk tovább a „Zöld út a jövőbe” programunkon.

 

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 09. 20.

ZH

Elismeréseket is átadtak a nagypáli fesztiválon

Hagyomány­őrző Szüreti Vigasságokat rendezett szombaton az önkormányzat – a programról Farkas Ferencné Jutka küldött beszámolót.

A menet élén a kisbíró haladt Fotó: Farkas Ferencné

A délutáni csendet múlt szombaton a kisbíró dobolása törte meg, ő hívta a falu népét a mulatságba.

A régi szokások szerint népes menet vonult végig Nagypáli utcáin, elöl a kisbíró, szőlőkoszorút tartó lányok, lovasok és a főbíró. A lovas szekereken népviseletbe öltözött lányok, fiúk, asszonyok hegedű- és harmonikaszóra nótáztak, a néptáncosok táncra perdültek, míg a hegyi gazdák és asszonyok finom nedűvel és pogácsával kínálgatták egymást és a nézelődőket.

A program a Sport- és rendezvénytéren folytatódott: az érdeklődők a kézművesek sátránál kipróbálhatták a kosárfonást, a kovácsolást, a szőlőpréselést. A jó hangulatot fokozta a Zalaegerszegi Binkó Néptáncegyüttes fergeteges tánca, a Vasboldogasszonyi Népdalkör nótázása, a Kecskeméti Lovas Betyárok bemutatója, valamint a helyi néptánccsoport műsora.

A rendezvényen részt vettek a testvértelepülések delegáltjai, akik erre az alkalomra érkeztek Szlovéniából, Ukrajnából, Szerbiából. Köcse Tibor polgármester köszöntője után kitüntetéseket és díjakat adott át, valamint elismerést kaptak azok, akik a nyári viharkárok rendbehozatalánál segítettek a lakosságnak.

A jelenlévők megvendégelése után a Capuccino együttes mulatósa következett. A jól sikerült rendezvény bállal zárult. Köszönet a fellépőknek és a szervezőknek!

 

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 08. 26.

ZH

Húsz főre bővültek a nagypáli sportmotorosok

Az észak-zalai községben működő Verseny és Szabadidő Sport Egyesület a tavalyi évben létrehozta a sportmotoros szakosztályt, amely az első évben megrendezte a Roncsderbi Országos Bajnokság Nagypáli „Napkitörés” futamát.

Erről és a közben lezajlott fejleményekről számol be olvasóinknak az alábbiakban Hessel Beáta, a település történéseinek krónikása.

A technikai sportok seregszemléi manapság a szabadidő izgalmas eltöltésének a részét képezik, ami kikapcsolódást, sőt, egyfajta életmódot is feltételez.

Az idei évben a nagypáli versenybe nevezett az első helyi versenyző, Paizs Zoltán (Zozó) is, méghozzá a Fiat Punto széria középkategóriájú autójával.

A motoros szakosztály verseny után, középen Köcse Tibor polgármester Fotó: Nagypáli Önkormányzat

Az első versenyen Nagypáliban 2019. június 2-án vett részt, ahol néhány kiszorítás következtében nem tudott az élmezőnyben végezni, viszont később, a gyenesdiási versenyen már az egyik futam első helyezettjeként végzett, ami további versenyzésre sarkallta.
A kustánszegi versenyen pedig mindhárom futamot befejezve a középmezőnyben végzett. Az előbb említett verseny után a legerősebb kustánszegi sportegyesület tagjai egyéb okok miatt átkérték az igazolásukat Nagypálihoz. A csipkereki versenyen így a nagypáli csapat már több mint 20 fővel tudott nevezni, így Zala megye legnagyobb létszámú versenycsapata leszünk.

Az eredményhirdetést követően Nagypáli polgármestere, Köcse Tibor gratulált az újdonsült csapatnak, és ígéretet tett arra, hogy ezután a versenyek előtti tréninghez a nagypáli versenypályát biztosítja a csapat tagjainak a későbbi jó eredmények érdekében.
Ezúton köszönjük a versenyzők bizalmát, hogy bennünket választottak, írta Hessel Beáta.

 

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 07. 30.

Gyuricza Ferenc, Hajdu Péter

Háztetőket, gyümölcsösöket és autókat tett tönkre a szombati vihar Zalában

A szombati, jégveréssel kísért zivatar sokfelé okozott jelentős károkat. Gyümölcsösöket, szőlőskerteket tett tönkre, autókat, házakat rongált meg, és utcákat öntött el a rövid idő alatt lezúdult nagy mennyiségű víz.

Nagypáli fölé szombaton 18 óra után érkezett a szupercellaszerű felhő, amiből – mint Köcse Tibor polgármester elmondta – először szárazon dió nagyságú jég esett, amihez később eső társult, majd ismét nagyobb méretű jég. A háztetők cserepei összetörtek, több házba ömlött az eső. A tűzoltók és helyi erők éjszakáig dolgoztak a mentésen.

– Először azt hittük, hogy 10-12 házról van szó, de már úgy látjuk, hogy 20-25 családi ház károsodott, van olyan épület, amely teljes tetőcserére szorul, és van, ahol a szőlő fele a földön van. A szabadban levő autók mind károsodtak, nem egy esetben a szélvédőket is kiverte a jég – mondta egyebek között a polgármester, hozzátéve, még nincs vége a károk felmérésének.

        

Köcse Tibor polgármester egy letarolt tök ültetvényt szemlél                                        Jég vágta sérülés                                
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 07. 10.

ZH

Nagypáli lehetőségeire is ráirányították a figyelmet

Az északnyugat-zalai települések humánszolgáltatás-fejlesztési programja című projekt keretében múlt hét szombatján térségi természetjáró túraversenyt tartottak, a délután folyamán pedig megrendezték a magyar rózsák ünnepét Nagypáliban. Az eseményekről Szekeres Szilvia küldött összefoglalót.

Egészségügyi és sporttal kapcsolatos szakmai előadásokkal, valamint kisfilmvetítéssel vette kezdetét a délelőtti rendezvény a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumában. Az egészséges életmód népszerűsítése céljából Köcse Tibor polgármester köszöntőjében kihangsúlyozta a zöld út falufejlesztési szisztéma „Gondolkodj Ökosan!” és „Ép testben ép lélek!” szlo­genjét, s a kettőt ezúttal kiegészítette a „Mozdulj együtt!” jelmondattal, felhívva a közösségi sportolásban rejlő lehetőségekre az egybegyűltek figyelmét.
A szakmai eszmecsere után a csapatok a regisztrációt követően egy feladatokkal tarkított, 7 állomásos, Nagypáli települést körbeölelő túraversenyen mérettették meg magukat, megismerve a település földrajzi és infrastrukturális adottságait.

A túraversenyen megismerhették a környéket Fotó: Szekeres Szilvia

Két órától a Magyar Rózsák Kertjében kertészeti előadással, a rózsák felhasználásával kapcsolatos kézműves foglalkozással, Mercy Erzsi, majd Magyar Rózsa zenei előadásával várták a résztvevőket a szervezők. A két rendezvény célja, hogy olyan közösségépítő program valósuljon meg Nagypáliban, melynek keretében a szabadidő hasznos eltöltése mellett az érdeklődők megismerhetik a térség előnyeit, lehetőségeit.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 06. 20.

ZH

Veterán traktorosok lepték el Nagypálit

A szlovéniai Gorn- ji Petrovci-i Oldtimer Abraham Klub hét tagja ötnapos túrát szervezett Magyarországra, melyből az utolsó napot Nagypáliban töltötték.

A túrázók június 9-én 50-60 éves veterán traktoraikkal Szlovéniából indultak és előre meghatározott útvonalterv és program alapján körbejárták a Balatont.

A veterán járműveket a falubeliek is kíváncsian szemlélték    Fotó: ZH

Útjuk során több helyen, többek között Balatonlellén, Balatonkenesén és Balatongyörökön is megálltak pihenni, ismerkedtek a tájjal, a helyi gasztronómiával. A túra utolsó állomásaként csütörtökön érkeztek Nagypáliba, ahol ­Köcse Tibor polgármester fogadta a kis csapatot, és bemutatta a települést. A magyarul is jól beszélő, a szlovéniai Domonkosfán élő Pócak Emil elmondta, hogy az oldtimer klub tagjai már több éve járják a környező országokat különleges régi traktorjaikkal.

Mint kiderült: a klub tagjai valamennyien gazdálkodók, többek között szőlőműveléssel, borászattal, állattenyésztéssel is foglalkoznak, a több mint fél évszázados traktorokat saját maguk szerelik, összetartanak és kölcsönösen segítenek egymásnak az egyéni arculat kialakításában. A közösségi ház előtti parkolóban felsorakozott, impozáns látványt nyújtó traktorokat a falubeliek is kíváncsian szemlélték.

A veteránokkal töltött forró nyári nap a pincében hangulatos vacsorával, beszélgetéssel, nótázással zárult.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 06. 04.

Kerkai Attila

A Kustánszeg SE csapata remekelt a nagypáli roncsderbi futamon

Zalai helyszínen, Nagypáliban rendezték a roncsderbi országos bajnokság idei második futamát. Nagypáli a tavalyi évben jól sikerült verseny után idén második alkalommal rendezte meg a Napkitörés Roncsderbire keresztelt viadalát, és magas indulói szám, valamint érdeklődés mellett zajlottak a futamok.

A múlt hét elején és közepén lehullott sok eső kicsit bizonytalanná tette a vasárnapi futamokat, pénteken még kritikus volt a helyzet, azonban Köcse Tibor polgármester megnyugtatta a szervezésben részt vevőket, hogy minden gép rendelkezésre áll, így szombatra már egy teljesen kész pálya várta a versenyzőket. A futam rendezésében a Kustánszeg SE tagjai oroszlánrészt vállaltak, vasárnap pedig már 63 pilóta várta a futamokat nyolc kategóriában.

Az idén először Nagypáli nemcsak a rendezésnek adta a nevét, hanem versenyzőt is indított Pajzs Zoltán személyében, aki helyi lakos, és elmondta, hogy ez volt élete első versenye egy Fiat Puntóval. Nagyon nagy volt a küzdelem, elsőre egy 10. helyezést tudott elérni, bízik benne, hogy szerez egy kis rutint, és még jobb helyezést is el tud érni. Ami a viadalt illeti, az egész napos napsütést egy késő délutáni zápor zavarta meg, így sokan hazaindultak a rekordszámú nézőseregből, de a „rutinosabb” szurkolók tudták, hogy ezt követően jön a java, így maradtak. A rövid ideig tartó eső gyorsan szinte korcsolya­pályává alakította a kemény zalai agyagot, és a még hátralévő négy futam az igazi roncsderbiről szólt, a csúszkálásról, az ütközésekről és a kiesésekről. A Kustánszeg SE, amely minden futamban indított versenyzőt, kimagaslóan szerepelt, hiszen több dobogós hely mellé több elsőséget sikerült megszerezni. Lakatos Dezső, a Kustánszeg SE elnöke teljesen elégedett és nagyon büszke volt a csapat teljesítményére, szerinte fantasztikus volt látni hölgy versenyzőiket, akik ezen a csúszós talajon is sikeresen tudták teljesíteni a futamot.

Az eső, illetve a sár a sportág kedvelőinek még több látványosságot tartogatott… Fotó: ZH

– Nagyon jó érzés ilyen csodálatos környezetben és profi körülmények között részt venni, köszönöm a település vezetőinek és a szervezőknek ezt a sikeres, szép napot – mondta el Lakatos Dezső a zárást követően. – Hosszú idő után sikerült egyetlen csapatként mind a nyolc kategóriában versenyzőt indítanunk. Egy osztrák pilótát is igazoltunk, aki Audi-motoros szöcskével volt jelen.

Kustánszeg SE versenyzőinek eredményei. Ifi 2: 1. Elmont Richárd, 2. Klitza Dominik. Épített: 1. Thomas Labi. Lada: 4. Nagy Sándor. Széria kicsi: 2. Ungi Károly, 5. Tunkel László, 6. Farkas Marcell. Széria közép: 1. Karbovszky Ferenc, 4. Paukovics Lilla, 5. Szabó Brigitta, 6. Lakatos Dominika. Széria nagy: Végh Zoltán. AS: 1. Ungi Károly, 2. Karbovszky Ferenc, 3. Móricz Zsolt. Amatőr: 3. Tóth Dávid, 6. Dancs Márió. Női: 1. Szabó Brigitta, 4. Sümecz Edina. Szuperfutam: 2. Végh Zoltán, 3. Karbovszky Ferenc, 4. Ungi Károly. Szerelői: 1. Bokányi Zoltán, 3. Molnár József, 4. Deák Bálint.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 05. 31.

Kerkai Attila

Roncsderbi ob: Nagypáli a következő versenyhelyszín

Az idei roncsderbi bajnokság első futamán már túljutott a mezőny a Vas megyei Rábatöttösön, a hétvégén pedig már zalai helyszínen randevúznak a versenyzők. Vasárnap Nagypáliban következik az országos bajnokság második futama.

A nyitóversenyen Zala megyét csak a Kustánszeg SE képviselte, mivel a Kerkabarabás csapatának versenyzői az új szezonra a Veszprém megyei Hajmáskérre igazoltak. Mint Lakatos Dezső, a Kustánszeg SE elnöke elmondta: felajánlották az érintetteknek, hogy igazoljanak át hozzájuk vagy a Nagypáli SE-hez, de a kerkabarabásiak egy megyén kívüli csapatot választottak. Leszámítva a csapat alapító tagját, az osztrák Kevin Hollert, aki csapaton kívüliként az egyik amatőr kategóriában szerepel majd a szezonban.

A Rábatöttösön rendezett első futamra a Kustánszeg SE több új versenyzővel erősítette meg csapatát. Remekelt Karbovszky Ferenc, aki három kategóriába szerzett pontokat magának és csapatának: egy első és egy második helyezés mellett a széria középben csak egy bírói hiba fosztotta meg az első helytől (tévedésből egy körrel előbb kiintették.)

A tavalyi nagypáli viadal egy pillanata
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap / Archív

Lakatos Dezső, a KSE vezetője elmondta: nagyon sajnálja az esetet, a történtek akár a bajnokság végeredményét is befolyásolhatják. A Kustánszeg tavaly mindössze két ponttal maradt le a bajnoki címről a Szombathely mögött, amely most is erős, de a Vép is nagyon jól erősített.

A bajnokság pedig a hétvégén máris folytatódik, méghozzá Nagypáliban, ahol egy év után a kustánszegi Lakatos Lénárd is visszaül autójába. Nagypáliban vasárnap az ob 2. futama 10 órától az időmérőkkel kezdődik, majd az ebédszünet után nem kevesebb, mint 20 futamot rendeznek várhatóan 18 óráig. Több mint hetven versenyző indul, és idén először várhatóan Nagypáli színeiben is lesz versenyző a pályán.

A Kustánszeg SE eredményei az ob 1. futamáról. Ifi: 2. Klitza Dominika, 4. Elmont Richárd. Épített: 3. Thomas Labi. Lada: 3. Nagy Sándor. Széria kicsi: 4. Tunkel Nándor, 5. Tunkel László. Széria közép: 2. Szabó Brigitta, 3. Karbovszky Ferenc, 6. Paukovics Lilla. Női: 3. Farkas Friderika, 4. Szabó Brigitta, 6. Szabó Brigitta. AS: 1. Karbovszky Ferenc, 2. Ungi Károly, 3. Móricz Zsolt, 4. Szabó Brigitta, 5. Farkas Marcell. Szuper: 2. Karbovszky Ferenc, 4. Ungi Károly.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 04. 19.

Arany Gábor

Megújult a bekötőút Nagypáliban

Az alsóbbrendű országos közúthálózat felújítására meghirdetett, 100 milliárd forint összegű kormányzati program részeként épült át a 74-es főúttól Kispáli központjáig, a haranglábig vezető bekötőút, amelynek átadását csütörtökön tartották meg Nagypáli keleti határában

A beruházó, a Magyar Közút Zala megyei igazgatóságának vezetője, Mórocz József érdeklődésünkre elmondta, a tavaly tavasszal elkezdődött munkálatokban 2,9 kilométer hossz­ban újította fel a bekötőutat a Swietelsky vezette kivitelezői csapat. Az úgynevezett remix technológiában felmarták a régi burkolatot, az így kinyert anyagot pedig zúzalékkal keverve visszadolgozták, cementtel stabilizálták, erre pedig két réteg aszfaltburkolat került a 600 millió forintos beruházásban.

 

Az átadást jelképező szalagátvágás: (balról) Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere, Vigh László, országgyűlési képviselő, Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere, Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, Mórocz József, a Magyar Közút megyei igazgatója, Csizmadia Roland, a beruházás építésvezetője Fotó: Katona Tibor

Az átadás alkalmával Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere felidézte, hogy még az ötvenes években kapott szilárd burkolatot a község a szomszédos Kispálival együtt új nyomvonalon. A községek fejlődésével egyre nagyobb forgalmat bonyolított az út, amelynek állapota egyre több kívánnivalót hagyott maga után. A padka lesüllyedt, a szilárd burkolat szélessége kevesebb volt a 3,5 méternél, ami veszélyes helyzeteket is teremtett, különösen téli időben a két falu közötti szakaszon. Pár évvel ezelőtt Nagypáli önkormányzata 45 millió forintos költséggel felújíttatta a községen átvezető szakaszt. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan a 74-es út rekonstrukciója is megtörténik, hogy a község szomszédságban épülő autóipari tesztpályára érkezőket rendezett környezet fogadja.

Minden település számít, ez is az üzenete annak a százmilliárd forintos programnak, amelyet a kormány az alsóbbrendű utak felújítására hirdetett meg, szögezte le Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Ez a két település példát mutathat rendezettsége, megjelenése alapján az ország többi részének is, emelte ki. Ehhez nem elegendő pusztán az út felújítása, mert látszik, hogy az itt élők is gondozzák a környezetüket. Az országgyűlési képviselő kiemelte, az autóipari teszt­pálya a környék fejlődését is felgyorsítja, hiszen rövid időn belül 22-25 cég letelepedése várható.

 

 

Zalai Hírlap Online 2019. 04. 18.

ZH

Összefogással szépült meg Nagypáli

A közterületek virágosítása, csinosítása az egyik fő célja a közelmúltban megalakult Smaragd­zöld Jövő Egyesületnek.

Elkészült a falut átszelő út felújítása, melynek hivatalos átadása csütörtökön lesz.

A lakóliget bejáratánál új buszmegállókat alakítottak ki, s elkészült a régóta hiányolt új járdaszakasz is a közút mellett, amely sokkal biztonságosabbá teszi a gyalogos közlekedést a falu központja felé. Szombaton erre a helyszínre szervezett társadalmi munkát az egyesület az önkormányzattal, hogy az új létesítmények környezete is parkosítva legyen.

A növényeket az önkormányzat biztosította, a szerszámokat az önkéntesek hozták. Kora délutánra valamennyi növény a helyére került, a résztvevőket a szervezők finom ebéddel várták a faluházban, tudósított Huber Imre.

 

 

Zalai Hírlap Online  2019. 02. 17.

Arany Gábor 

Hibrid bojlert adtak át a nagypáli ökocentrumban

Felére csökkenhet a meleg víz előállítására fordított energia költsége, annak a hibrid bojlernek köszönhetően, amit pénteken adtak át a település ökocentrumában.

Köcse Tibor polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy az ökocentrum energiaszükségletét nyolcvan százalékban fedezik megújuló forrásokból, ezért örömmel fogadták az Ariston Thermo Hungária által felajánlott hőszivattyús berendezést. Itt a használati meleg víz előállítására napenergiát használnak, amikor ez nem lehetséges, a téli hónapokban, akkor a helyben termelt energiafűz kerül a kazánokba.

Köcse Tibor (balról) Pavek Gábor, az Ariston ügyvezetője és Szilágyi Beáta, a cég marketingvezetője társaságában tekintette meg az ökocentrumban felszerelt bojlert
Fotó: Katona Tibor

A használó szokásait megtanulni képes, interneten át is vezérelhető hibrid bojlert a kazánházba telepítették, és a készülék a helyiség meleg levegőjének eddig veszendőbe ment energiáját hasznosítja.

Szombathelyi Tamás, az Ariston munkatársa elmondta, a 100 literes bojler az elektromos fűtést ötvözi a hőszivattyús technológiával. Utóbbi működési elvét fordított hűtőszekrényként lehet jellemezni. A berendezés a környezeti levegő energiáját hasznosítja, a kifújt levegővel pedig temperálja a helyiséget. A technológiával elérhető az A-energiaosztály is, tette hozzá a szakember.

 

 

Zalai Hírlap Online  2019. 02. 17.

Európa-bajnokságon képviselte hazánkat az egervári Kovács Dominika Hanna

A dániai Aalborgban 2019. február 8–10. között rendezték meg a kadet, junior és U21-es WKF karate Európa-bajnokságot.

Az 51 ország 1100 sportolóját felvonultató viadalon Magyarország a 8. helyen végzett, egy arany- és két ezüstéremmel is büszkélkedhetünk, írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójában Huber Imre.

Az Eb-re kvalifikált 33 magyar versenyző között volt Kovács Dominika Hanna is, aki a kadet kata kategóriában lépett tatamira. Az Egerváron élő 14 éves sportoló óvodás korában „eljegyezte magát” a karatéval, azóta hazai és nemzetközi versenyeken bizonyította tudását. A nagypáli önkormányzat négy éve szponzorálja a kislányt, és az Európa-bajnokságra való kijutáshoz hozzájárult az egervári Pogács András vállalkozó is.

Köcse Tibor (balra), Nagypáli polgármestere és Pogács András Kovács Dominikával Fotó: Huber Imre

Dominika a felkészülésről, az Eb-n szerzett tapasztalatokról elmondta, hogy decemberben vált bizonyossá, kvalifikálta magát a korosztályos Eb-re. Az MTK sportolója a tatai olimpiai edzőtáborban készült fel a megmérettetésre, ahol egy jó katával továbbjutott az első körből. Az elődöntőben a Gankaku katát járta, és nem jutott a döntőbe, de első Európa-bajnokságán ez is szép teljesítmény.

A zalaiak hírnevét öregbíti, hogy az egerszegi Takács Virág Vivien a Toriki KHKE csapatából az U21-es csoportban a 7. helyen végzett.

Dominika alig érkezett haza, megkezdi a felkészülést a szeptemberi chilei világbajnokságra. Fáradhatatlanul dolgozik azért, hogy ott lehessen a 2020-as tokiói olimpián, és a következő korosztályos Európa-bajnokságon is, amit Budapesten rendeznek meg.

2018-AS MEGJELENÉSEK A ZALAI HÍRLAPBAN

Kategória:

Zalai Hírlap Online 2018. 12. 22.

Tunéziai testvérvárosa lett Nagypálinak

Ismét magas rangú küldöttség érkezett a településre, a részletekről a polgármester, Köcse Tibor tájékoztatta lapunkat.

Ezúttal a Földközi-tenger térségéből, a főleg idegenforgalmáról és olajfáiról híres Tunéziai Köztársaság legnagyobb tartományából, Tataouine nevű városból érkeztek vendégek Nagypáliba egy hétre. Az ország déli részén lévő tartomány jelentős tengerparttal rendelkezik, a táj inkább köves, sziklás hegyekkel tarkított, növényzettel csak a folyópartok közelében találkozik az ember. A ritkán lakott tájon mintegy 280 ezer ember él, legjelentősebb városa 85 ezer lelket számlál. A térség infrastruktúrája nem épült még ki teljes egészében, de az áram és az ivóvíz mindenki számára elérhető. Három éve Nagypáli polgármestere hivatalos látogatáson ismerkedett az ottani körülményekkel. Köcse Tibort a kormányzó és a város akkori polgármestere fogadta, s több szervezet vezetőivel is tárgyalt.
A négy vendég a bécsi repülőtérről a mintegy 11 éve ott élő egyetemi tanár, dr. Noureddine Boufalgha kíséretében érkezett Nagypáliba. A csoportot Köcse Tibor fogadta.

Az egy hét alatt hivatalos látogatások szerepeltek a programban, valamint Nagypáli bemutatása, ipari, sport, oktatási, katasztrófavédelmi és mezőgazdasági jellegű szervezetek meglátogatása, s a delegáció megtekintette az épülő zalaegerszegi járműipari teszt­pályát. A vendégek közül ketten vadásztak is, a többiek pedig megnézték Vasvárt és térségét, illetve a Győrvár határában lévő több száz kilowattos, újonnan létesült fotovoltaikus napelemtelepet.

A testvértelepülési szerződés aláírásának ünnepélyes pillanata. Az
asztalnál balról Köcse Tibor Fotó: Nagypáli Önkormányzata

Mindezek mellett a helyi gasztronómiával és több étterem kínálatával is megismerkedhettek a vendégek. A látogatás legfontosabb programja a helyi innovációs centrumban zajlott, ahol a program elején mindkét település bemutatkozott, és levetítették Nagypáli marketingfilmjét angol nyelven. Ezt megelőzően Köcse Tibor a három évvel ezelőtti látogatásának legérdekesebb képeit és eseményeit villantotta fel prezentáció formájában. A vendégek képviseletében Tataouine kormányzója és Tataouine város polgármestere köszöntötte a nagypáliakat, majd bemutatták térségüket és városukat. Ezt követően pedig aláírták a testvértelepülési szerződést. A díszzászlók cseréi után vacsora és kötetlen beszélgetés következett. Mint Köcse Tibor elmondta: a közös célokat háromfős szakmai stáb koordinációjában skype-on, valamint éves találkozókon egyeztetik majd.

A tunéziai vezetők meghívták Nagypáli vezetőségét márciusi folklórfesztiváljukra. Nagypáli ezzel is bizonyította, hogy a településfejlesztési programjában fontos szerepe van a nyitottságnak, új utak és kapcsolatok keresésének, hangsúlyozta a polgármester, kiemelve: a tudósok szerint Európa mellett a nyersanyagokban és a humánkapacitásban a jövő földrésze lehet Afrika. Köcse Tibor szerint az időben elindított folyamatok lehetnek jövőnk zálogai.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 11. 07.

Szekeres Szilvia

 

Nyári Egyetem az ősz jegyében – Nagypáliban jártak az egyetemisták

Nagypáli A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg pályázati projektjének keretében megrendezett eseményhez kapcsolódott a felsőoktatási intézmény diákjainak Nagypáliban tett látogatása.

A Budapesti Gazdasági Egyetem Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg ez év októberében két alkalommal is megszervezte Nyári Egyetem az ősz jegyében című háromnapos programját külföldi, ösztöndíjjal hazánkban tanuló diákjai és kísérőik számára.

A program fő témája a fenntarthatóság és a környezettudatos gondolkodásmód, valamint a jó gyakorlatok bemutatása volt. Az említett témakörökhöz kapcsolódóan merült fel Nagypáli település neve mint jó gyakorlati példákat, környezettudatosságot képviselő helyszín. Így az egyetemen zajló tréningeket és workshopokat követően, október 5-én, hétfőn és október 12-én, péntek délután harminc fő körüli létszámmal érkeztek településünkre, a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumába a Gazdálkodási Karon vendégeskedő, az egyetem más karairól Zalaegerszegre látogató külföldi diákok.

A diákok Nagypáli vendégszeretetét élvezték Fotó: Huber Imre

 

Mindkét alkalommal hasonló programmal vártuk a csoportot: az Öko-völgy bejárása után, majd a falufilm megtekintését követően, kötetlen beszélgetés során Köcse Tibor polgármester bemutatta Nagypáli megújuló energiával kapcsolatos eredményeit és fejlesztéseit, közben Nagypáli helyi termékét, a friss almalevet kóstolhatták meg a résztvevők. Az ismertető után a program 3 lépéses, helyi borokból összeállított borkóstolóval és hazai ízeket felsorakoztató fatálas vacsorával zárult.

 

A nemzetközi vendéghallgatók visszajelzései alapján tudjuk, nagyon jól érezte magát mindkét csapat és remélik, ismét meglátogathatják Nagypálit egy másik program keretében. A program mindvégig angol nyelven zajlott. Érkeztek egyetemisták Oroszországból, Jordániából, Dél-Afrikából, Türkmenisztánból, Indiából, Mongóliából, Grúziából, Pakisztánból, Fülöp-szigetekről, Tunéziából, Vietnamból, Horvátországból, Szíriából, Bosznia-Hercegovinából, Azerbajdzsánból, Laoszból, Romániából, Moldáviából, Kolumbiából és Iránból.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 08. 28.

Szekeres Szilvia

A nagypáli falunapon díjakat adtak át

Múlt hét végén a Páli Nyár rendezvénysorozat keretében megtartották a Napsuga-rock nyári színpad programot Nagypáliban.

Az esemény része volt egy nemzetközi találkozó, amelyre a felvidéki Bodrogszerdahelyről, az erdélyi Szászcsávásról és a kárpátaljai Alsóvereckéről érkeztek a testvértelepülések képviselői. Az összejövetelre most először ellátogatott az Egyesült Államokban, Miamiban élő magyar közösség képviselője, Szakács Dénes is.

Szombaton a vendégek termálfürdőben kapcsolódtak ki, később pedig barátságos hazai és nemzetközi futballmérkőzés zajlott a nagypáli műfüves focipályán. Délután a rozsonovi Maly Radhost táncegyüttes és a hatszoros Aranypáva díjas Igazgyöngy Hagyományőrző Egyesület műsora hívta egybe a vendégeket és a helybélieket, akik a Megapolis együttes élő koncertjét is meghallgathatták, majd a Jambo zenekar zenélt.

 

Köcse Tibor polgármester és a díszpolgári címmel kitüntetett dr. Steier József Fotó: nagypáli önkormányzat

 Vasárnap a település vendégei az Őrség népi hagyományait felfedező kiránduláson vettek részt, délután szórakoztató programok zajlottak, és ünnepségen adták át „a falu legjobb tanulója” díjakat és a kitüntetéseket. Nagypáli Média Díjban részesült Regényi Eszter a település Zöld út programban elért eredményeinek Kék Bolygó című országos televíziós műsorban közvetített tudósításaiért, Nagypáli Sport Díjban részesült Nádasi Attila, különös tekintettel arra, hogy elősegítette a Bozsik-programban részt vevő gyermekek sportszeretetének kialakítását, erősítését, és Nagypáli Településért kitüntetést kapott Nédár György az épített környezet fejlődése érdekében kifejtett tevékenységéért. Az önkormányzat díszpolgári címben részesítette dr. Steier József professzort a Zöld út program megvalósításában való aktív részvételéért. Dr. Steier József öt évig volt a Guineai Köztársaság konzulja, ma a HTCC nemzetközi hálózat marokkói igazgatója, kutatásokat végez, és a magyar innovatív megoldásokat, termékeket teszteli.

Mint elmondta: most a Szahara Tudósok 3. csúcstalálkozójára készülnek, amelynek ő a kezdeményezője. Ezt a rangos eseményt két budapesti fórum után most a sivatag kapujába, Dakhlába hívták meg, és a marokkói király kiemelt eseményként a saját védnöksége alá vonta, említette a professzor a beszédében.

– Nagyon nagy megtiszteltetés számomra, hogy az ország – sőt nem túlzás, hogy sok tekintetben Európa – egyik mintaközösségét, Nagypálit szolgálhatom tudásommal, erősíthetem barátságommal. Egy olyan közösséget, amely példát mutat a zöldenergiák, a környezet és klímavédelem, egyszóval a fenntarthatóság gyakorlati megvalósításában – mondta a díszpolgár.
A napot a Szkítia és a Pokolgép együttes koncertje zárta. A rendezvényt számos kísérőprogram színesítette, mint például az elektromos autók, rollerek és napelemek bemutatója, kirakodóvásár, krosszmotor- és rallibemutató, vasárnap pedig ingyenes ugrálóvár és vízi foci várta a gyermekeket.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 08. 21.

Arany Horváth Zsuzsa

Műalkotásként él tovább a tizenkét méter hosszú csomós nyárfa Nagypáliban

Az első világháborús katonai térképen látszik, a falu közepén állt. Ma az Ökovölgy tisztásán fekszik. Lassan alakot vált.

A község polgármesterének ötlete nyomán mentették meg azt a 110 évesnek tartott, 12 méter hosszú csomós nyárfát (népi nevén csomoros nyárfát), amelyen a múlt héten dolgozott több fafaragó vendég. Közülük szerdán este négyükkel találkoztunk. Kiss János Budapestről, Szalai Norbert Nagyatádról, Baksics Tibor a tolnai Györéről, míg Nagy János Gyékényesről érkezett Nagypáli invitálására. Konkrét feladatra kérték fel őket a településen.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Ezt a fát akár el is tüzelhettük volna például, vagy nagyobb fűrésszel összedarabolhattuk volna, de mivel úgy érezzük, Nagypáli történetéhez, múltjához tartozik, elhatároztuk, hogy továbbéltetjük. – mondta Köcse Tibor polgármester, amikor az alkotók bemutatták, meddig jutottak a munkában. – A környezetét veszélyeztette a koronájában elszáradt nagy ágaival, de találtunk megoldást. A múltat nemcsak a jelenbe, hanem a jövőbe is szeretnénk átvinni. A fafaragókat ezért arra kértük, hogy a magyar történelem jeles eseményeiből válasszanak néhány jelenetet, s azt véssék a hosszú törzsre.

Fotó: Pezzetta Umberto

Egyszersmind közösségi jelentőségűvé avatták a fafaragó tábort, hiszen bárki jöhetett, figyelhette a munkálatokat, s az ország különböző pontjairól érkezett mesterek belekapcsolódhattak Nagypáli életébe. Szerdán több mint harmincan kísérték figyelemmel a vésők nyomán előbukkanó képek készültét.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A környéken élő volt asztalosunk, Bene László is átjött Hegyhátszentpéterről, aki néhány éve Erdélyben járt, s megtetszett neki a fafaragás, azóta több munkája díszíti a település köztereit. Ma már ő sem ablakokat újít fel, hanem megmutathatja, milyen művészi hajlam lakozik benne – tette hozzá a polgármester.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A nyárfa nedvességtartalma ideális lehet fafaragásra, ám kivágva hamar száradó fa, kemény és szeszélyesen pattanó, ezért alaposan át kell gondolnunk, milyen eszközökkel dolgozunk – mondta érdeklődésünkre Kiss János, aki társaival mint összeszokott „brigáddal” ezen a nyáron már megfordult Szovátán is, medvéket, szent család jeleneteket faragva. Felvidéken és a Muravidéken is jártak, valamint a közeli Nagykapornakon, ahol szabadtéri stációkat faragtak.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A szlovén térségben nagyon szeretik a mesefigurákat, ott a magyar népmesék alakjai adták számunkra az ihletet.

A nagypáli nyárfán ottjártunkkor a csodaszarvas-legenda egyik pillanata bontakozott ki, amit a vérszerződés jelképe követett, a továbbiakban az Aranybullára, a tatárjárásra, Mátyás korára utaló jelenetek következnek. Idén biztosan nem lesz még kész, de nem is ez a cél, hiszen, lévén az Ökocentrum melletti szabadtér a végleges helye a betontámasztékokon méltóságosan fekvő fának, az arra járók a folyamatos alkotás részesei lehetnek.

Fotó: Pezzetta Umberto

– A fának van másik oldala is, jövőre azon folytatható a magyar történelem eseménysora – mondta Köcse Tibor. – Az időjárás viszontagságaitól természetesen megvédjük közben, tetőt kap. További ötleteken is törjük a fejünket, mert van egy ígéretes fenyőfánk is, de az egyelőre titok, hogy mit tervezünk. Úgy reméljük, hogy Nagypáli fejlődésének egyediségét mindkét fa kiemeli majd – vetítette előre a polgármester.

A fafaragók jelezték, jövő nyáron ismét itt találjuk őket.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 08. 17.

Arany Horváth Zsuzsa

Marokkói szakmai delegáció járt Nagypáliban

A polgármester meghívásának eleget téve, négyéves hagyományt folytatva a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központ (HTCC) szervezésében a héten magas rangú marokkói szakmai delegáció látogatott Nagypáliba, hogy tanulmányozza a község megújulóenergia-fejlesztéseit és a zalaegerszegi Zalavíz Zrt. komplex szenny­víziszap-hasznosítási megoldásait a biogáz-, biometán-termeléstől a mezőgazdasági talajerő viszszapótlásáig.

A delegáció az afrikai-arab ország két legnagyobb királyi városát (Fez és Marrakech), valamint a foszfátbánya központban, Ben Guerirben 4 éve átadott egyetemet képviselte.

A látogatás tapasztalatairól szerdán tájékoztatták a sajtót, köztük lapunk munkatársait. A programról a delegációt kalauzoló prof. dr. Steier József, a HTCC marokkói országigazgatója számolt be.

A marokkói delegáció a nagypáli ökocentrum parkjában: prof. Hamid Elmahmoudi, Köcse Tibor, Rachid Ennami, Mougari Haddou, a fezi királyi tehenészeti birtok ágazatvezetője és prof. dr. Steier József Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

– A látogatás alapcélján kívül a gyümölcstermelési, kertészeti technológiai megoldásokat is megfigyelhették marokkói partnereink – hangsúlyozta a professzor. – Hasznosnak bizonyult a zalavizes látogatás, hiszen itt van velünk a marrakechi közműszolgáltató vezetője, Rachid Ennami. Igaz, míg Zalaegerszeg nagyjából 100-120 ezer ember szennyvízét kezeli, addig Marrakech-ben 2 millió emberről kell gondoskodni e tekintetben. Ben Guerirben is különleges igényeket szolgálnak ki, hiszen a világ legsnagyobb foszfátbányáját üzemeltetik. Ott sós szenny­vizet kell újrahasznosítani, valamint a bányaterületek rehabilitációját, újrazöldítését is végzik. A foszfátgipsz melléktermékének hasznosításához keresnek Magyarországon is partnereket. Az organikus hulladéktömeg újrahasznosítása mindkét ország számára kihívás, ezért a kreatív ötletek kölcsönös hasznosítására nagy szükség van. A nagykutasi kertészetben is jártak a marokkói szakemberek, az almatermesztés is közös felület, azzal a különbséggel, hogy míg itt 250, ott 1200 méter magasan, az Atlasz-hegységben termelik az almát. Idehaza 50 tonna a hozam hektáronként, náluk csupán a fele, tehát van mit megfigyelniük Magyarországon. Vagy: a cseresznye ott 15-20 milliméteres szemátmérőjű, a magyar gyümölcsé 25-40 milliméter.
Steier József kiemelte Nagypáli közvetítő szerepét, amely az államközi együttműködést támogatja. Szisztematikus gazdasági kapcsolatfejlesztési építkezés zajlik, hangsúlyozta Steier József.

– Számos európai alapú projekten dolgozunk odahaza – mondta a megújulóenergia-termeléssel foglalkozó prof. Hamid Elmahmoudi, aki Franciaországban végezte tanulmányait, majd német, olasz és belga intézményekben fejlesztette tudását. Magyarországon először járt, a közvetlenség lepte meg leginkább, másutt ez nem jellemző. – Az eltérő földrajzi adottságok ellenére megvan a komplementaritás, át tudjuk venni a hasznosítható technológiai megoldásokat. A kapcsolat élő, most is ennek tágításán dolgozunk. A külfejtéses bányatérségek rekultivációjában, a megújuló energia térnyerésében, a körkörös gazdasági modell kimunkálásában dolgozhatunk együtt. Utóbbi a melléktermékek újrahasznosítását jelenti. Elkezdtük a smaragdfa tesztelését, amelyről itt Nagypáliban jó eredményekről számoltak be. Az ipari szenny­víz és az iszap hasznosítását nagy érdeklődéssel figyeltük, nekünk is számtalan tisztítóüzemünk van, de láttunk gazdaságos megoldásokat önöknél. Szeretnénk, ha a biometánnal a közösségi közlekedést tudnánk mi is szolgálni. Nagyon köszönjük Nagypáli és Köcse Tibor segítségét, úgy érezzük, egy családot képviselünk a Föld erőtartalékainak védelme ügyében.

– Nagypáli nyitott település, igyekszünk jó irányokat fellelni, amely gazdasági potenciálban nyilvánulhat meg – tette hozzá Köcse Tibor. – Értelmes dolgokat szeretnénk megtanulni a világból, ehhez meg kell ismernünk egymást. Mi is jártunk tavaly Marokkóban, s részt veszünk a smaragdfa tesztelésében is, ami a klímaváltozás enyhítéséhez járulhat hozzá. Büszkék vagyunk, hogy nem dugjuk a fejünket a homokba, nem zárkózunk be, hanem a világ gazdag ismeretanyagát kölcsönösen fordíthatjuk a lakosság életének javítására. A gazdasági haszonról annyit, hogy Kairóba is ment alma ebből a térségből. Kicsiben, de ott vagyunk a világpiacon, s öröm, hogy partnert is találunk a törekvéseinkhez.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 06. 29.

Fincza Zuszsa

Mintegy 470 millió forintból újul meg a nagypáli–kispáli bekötőút

Jó ütemben halad a munka, s nem látszik veszélyben az október 6-i befejezés – állapította meg tegnap az érintettekből álló stáb a 74-es főútról Nagypáliba, onnét Kispáliba vezető bekötőút 470 milliós felújításának ellenőrzésén.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, aki a körzetébe tartozó útfelújításokat rendszeresen szemügyre veszi, kiemelte: a leendő autóipari tesztpálya emeli a térség jelentőségét, kedvező hatását a falvak is élvezik majd, s a jó minőségű úttal a terület értéke is tovább emelkedik.

Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta, hatalmas forgalom bonyolódik a falun is áthaladó úton, azt használják a kutasi almásba, a közeli csirketelepre igyekvő kamionok, a helyközi autóbuszok, s arra közelítenek többek között az AquaCitybe igyekvők is. Az út az évtizedek során eléggé elhasználódott, hiszen anno nem ekkora terhelésre épült.

Jó ütemben halad a Nagypáli bekötőút felújítása – derült ki a tegnap végzett ellenőrzés alkalmával. A képen (b–j) Mórocz József, a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója, Köcse Tibor Nagypáli, Horváth Zsuzsanna Kispáli polgármestere és Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos Fotó: Fincza Zsuzsa

Horváth Zsuzsanna, Kispáli polgármestere hozzátette, mintegy a szóban forgó útfelújítás folytatásaként 71,5 millió forintos pályázatot nyertek a falu belterületi határától a közterületi határáig húzódó szakasz felújítására, s remélhetően sikerült forrást szerezni a fennmaradó 200 méter belterületi út rendbetételére is.

Vigh László ehhez kapcsolódva a közlekedők türelmét kérte amiatt, hogy a tesztpálya bejárata és az elkerülő út közötti szakaszt csak a kőszállítás befejezése után újítják majd fel.

Mórocz József, a beruházást végző Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zala megyei igazgatója beszámolt arról, hogy az útfelújítást speciális, újrahasznosító technikával végzik, a felmart régi aszfaltot és a követ alapként felhasználják. Az út két új aszfaltréteget kap, s kiépítik a vízelvezető árkokat is.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 06. 27.

Arany Horváth Zsuzsa

Nagypáli a környezettudatos falufejlesztésért nyerte el az első díjat

Európában több mint tíz éve, idehaza második alkalommal hirdette meg a legnagyobb energiaszolgáltató a több mint féléves, többfordulós kiválasztási folyamaton átesett innovatív zöldprojektet, az Energy Globe Magyarország díj pályázatát.

Zöld út program

Az E.ON által gondozott pályázat önkormányzati kategóriájában a múlt hónapban a Várkert Bazárban tartott ünnepségen Nagypáli önkormányzata vehette át az első díjat, amelyet a komplex környezettudatos „zöld út program” elindításával nyertek el. A megtisztelő cím mellé egy elektromos hajtású parkgondozó autó is járt, amely most érkezett meg a településre.

– A pályázatot tavaly ősszel hirdették meg, s olyan programok bemutatását várták, amelyek már eredményt is hoztak – mondta tegnap Kereszturiné Lochuk Nikoletta, a környezetvédelem és az energiatudatosság terén élen járó község projektmenedzsere, a pályázatíró szervezet ügyvezetője. – Mi adatokkal, videóval és fotókkal adtunk számot eddigi tevékenységünkről. Decemberben bekerültünk a döntőbe, azután kezdődött a közönségszavazás, amelynek az eredménye összeadódott a rangos szakemberekből álló, Ürge-Vorsatz Diána Nobel-békedíjas klímakutató vezette 9 tagú zsűri rangsorával. A finisben kisfilm is készült a községünkről.

– Szeretnénk is ezúton megköszönni mindenkinek, aki a közönségszavazásban ránk adta a voksát – tette hozzá a település első embere, Köcse Tibor polgármester.

Május 7-én, az utolsó körben aztán a budapesti XII. kerületet maguk mögé utasítva nyerte meg a pályázatot Nagypáli.
Az önkormányzat hosszú ideje dolgozik a klímaváltozás hatásainak csökkentésén, a fosszilis energiahordozók csökkenéséből adódó gondok elhárításán és a megújuló energiahordozók alkalmazásán. Ez a „zöld út a jövőbe” program, amely már számos eredménnyel segíti a községben élők életét. A napkollektorok és napelemek használata, a bioenergia hasznosítása, az energianövények telepítése ma már országos ismertséget szerzett a falunak és vezetőjének, Köcse Tibor polgármesternek.

Fotó: Pezzetta Umberto

– Klímavédelmi feladatok megoldása következik, ezért készül most egy tanulmány a stratégiánkról, amely 2030-ig tartó prognózist állít fel a Magyar Urbanisztikai Társaság segítségével – tájékoztatott a polgármester. – A polgármesterek nemzetközi szövetsége idén Brüsszelben már tanácskozott, ahol egyebek közt a talajvédelem is szóba került, és hamarosan Lengyelországban zajlik a legjobb gyakorlatok megosztása a szövetségbe belépettek között. Mi ott akarunk lenni minden olyan technológia indulásánál, ami enyhíti a bolygó terhelését. Most például egy olasz tervezettel ismerkedünk, amely a learatott gabonaszalmát is fel tudja használni a talaj visszatáplálására, hiszen a termőterület csökken, ráadásul a tápérték is, mivel nincs mélyszántás, épp a túl sok gázolajhasználat miatt. A víz pedig ezzel összefüggésben túl gyorsan távozik a talajról.

Ökológiai szempontok mentén döntöttek tehát arról Nagypáliban, hogy a gyümölcsös útjait szalmával borítják, így őrzik a talaj értékeit. Ez a párolgást is késlelteti.

– Az energianövényeink, a japán energiafűz és a smaragdfa szépen működik, az ültetvényen áfonyát telepítettünk a fák alá, hiszen a gyümölcs az antioxidáns-tartalma miatt nagyon egészséges, s a termesztése jól is jövedelmez – folytatta Köcse Tibor. – A következőkben három pillérrel folytatjuk az energiatudatos gazdálkodást. Bővítjük az energiapark palettáját: fejlesztjük a nap, a biomassza, a föld és a kozmikus energia „befogását”, kialakítjuk az energiapiramist, amely folyamatosan monitoringozza a napelemeket, a berendezéseket. Ez utóbbiból a nálunk kutatási programot folytató egyetemisták is készíthetnek adatgyűjtő tanulmányokat vagy szakdolgozatokat. A hulladékkezelés terén a lekaszált fű erjedése által termelt gázokat szeretnénk hasznosítani, ehhez nagyobb biogázerőműre lesz szükségünk, amely a háztartási és a gazdálkodási hulladékot is hasznosítani tudja, a visszamaradó végtermék pedig hígtrágyázásra lesz alkalmas.

A közösségháza már alig használ fosszilis energiát

A nagypáli községháza már most is csak 10 százalékban használ fosszilis energiát, a többit a megújuló forrásokból nyeri.
Jó helyre érkezett tehát az a nyeremény, a parkgondozó kisautó, amely ottjártunkkor éppen elektromos energiával töltődött, hogy aztán elinduljon a gazdagon parkosított község útjain a locsolókörútjára.

– A gyümölcsösben is hasznát vesszük, a meghagyott felső ágakat a kosarából jól elérik a dolgozók – mondta Köcse Tibor. – Ilyen autókat láthatunk Szentendrén és a Margitszigeten, s külön öröm, hogy magyar fejlesztésű, Kisbéren gyártott járművel van dolgunk, az értéke megközelíti a négymillió forintot. A hibrid és elektromos járműparkunk negyedik tagja. Az első egy robogó volt, amivel a falugondnok siet a lakosok segítségére, a második, azaz a Renault Fluence a jegyzőségen teljesít szolgálatot, s használunk egy Opel Amperát is, amely jelentős üzemanyagköltséget takarít meg az önkormányzatnak.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 06. 20.

Szalay Csaba

Nagypáliban jártak a szentgróti járási idősek tanácsának tagjai

A környezetvédelem és a megújuló energia hasznosítása terén elért eredményeiről már határainkon túl is ismert településre látogattak az idősek képviselői nemrég Zalaszentgrótról és a környező településekről.

A vendégek a házigazdákkal Fotó: Szalay Csaba

A tanács tagjai mellett Baracskai József polgármester és más érdeklődők is részt vettek a tanulságos utazáson. Nagypáli központjában Köcse Tibor polgármester elmondta, hogy több mint 20 éve folynak a környezetvédelmi programok, s már számos energetikai díjat kaptak. A község gázüzemű autóbuszával bejárták a vendégek a települést. Megnézték a tágas lakóparkot, a közösségi pincét, a napelemparkot, és ismerkedtek a smaragdfa előnyeivel. Búcsúzáskor a szentgrótiak meghívták a nagypáliakat a június 29-i, termálfürdőben rendezendő idősek találkozójára.

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 05. 31. 07:00

Kerkai Attila

Jól szerepeltek a zalai klubok is a nagypáli roncsderbin

Első alkalommal adott otthont a zalai település a roncsderbi országos bajnokság futamának. A bemutatkozás nagyszerűen sikerült: a futamon rekordszámú autó indult és a másfél ezres nézősereg is remekül szórakozott.

Vadonatúj pályán zajlott

Nagypáli rendezte meg a roncsderbi ob 2. futamát, melyre rekordszámú, 66 nevezés futott be. A mezőnynek új pályával kellett ismerkednie, hiszen itt még soha nem rendeztek versenyt. Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere elmondta: az önkormányzat támogatásával a helyi egyesület szervezte a versenyt. Utóbbi már hivatalosan is tagja a Magyar Országos Roncsderbi Szövetségnek. És bár helyi versenyzőjük még nincs, már többen jelezték, hogy csatlakoznának hozzájuk.

Az pedig szinte már eldöntött kérdés, hogy jövőre is lesz ob-futam Nagypáliban, hisz elégedetten távoztak a versenyzők és a nézők is. A sikeres lebonyolításhoz a már rutinos versenyrendező Kustánszeg SE nyújtott segítséget.

A rekordlétszámú induló látványos versenyekkel szórakoztatta a publikumot Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap 

 – Eljött az idő, hogy Zala megyében újabb település fogadja ezt a látványos sportágat – fogalmazott Lakatos Dezső, a kustánszegiek elnöke. Ami pedig a versenyeket illeti: a Kustánszeg SE csapata megszerezte a maximális 30 pontot, de a másik zalai klub, a Kerkabarabás SE tagjai is jól szerepeltek. A kustánszegi Szabó Brigitta három kategóriában is nevezett és mindháromban pontszerző helyen végzett, a nagyjából ezerötszáz néző pedig látványos és küzdelmes futamokat élvezhetett az új helyszínen.

A helyezések

A nagypáli ob-futam jobb zalai helyezései. Kustánszeg SE. Szuperfutam: 3.Ungi Károly, 6. Szabó Brigitta. Széria nagy: 4. Végh Zoltán. Női: 1. Szabó Brigitta. Ifi II.: 1. Klitza Dominik, 2. Bakos Bence. Szerelő: 1. Kiss Dániel, 5. Bicsák Norbert. Ütközéses: 1. Ungi Károly, 2. Szabó Brigitta. Amatőr: 2. Ughy Nimród. Kerkabarabás SE. Lada: 3. Bognár Gyula, 5. Kormos Barnabás. Női: 4. Tóth Zsuzsanna. Ifi II.: 3. Tóth Vazul, 4. Tóth Koppány. Épített: 1. Erwin Maller, 2. Thomas Labi. Az ob első futamát pedig Rábatöttösön rendezték meg, és ott is születtek jó zalai helyezések. A Kustánszegi Szabó Brigitta itt is három futamban volt pontszerző és a női kategóriát meg is nyerte. A jobb zalai eredmények. Kustánszeg SE. Szuperfutam: 5. Szabó Brigitta. Épített: 3.Farkas Marcell. Széria kicsi: 4. Karbovszky Ferenc, 5. Tóth Dávid. Női: 1.Szabó Brigitta. Ifjúsági II.: 1.Bakos Bence, 2. Klitza Dominik. Széria közép: 5. Geráth Péter. Ütközéses: 1.Ungi Károly, 2. Szabó Brigitta. Kerkabarabás SE. Épített: 1. Erwin Maller, 2. Thomas Labi. A zalai roncsderbiévad pedig ezzel természetesen korántsem ért még véget.

Július elején Gyenesdiáson rendeznek majd bajnoki futamot, majd augusztus 19-én Kustánszegen, a Göcsej Ringen következik a már jól bevált újabb zalai futam.

 

 

Zalai Hírlap 2018.05.29

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 05. 25. 20:38

Roncsderbifutam Nagypáliban

Az országos roncsderbibajnokság második futamát rendezik meg vasárnap egy új helyszínen, Nagypáliban.
Zalában nagy hagyományai vannak az autós szakág ezen ágának, azonban Nagypáliban először rendeznek bajnoki futamot. Kerkabarabáson, Gyenesdiáson és az utóbbi esztendőkben Kustánszegen évente visszatérő esemény az ob-futam. Ezúttal is a Kustánszeg SE a verseny lebonyolítója, melynek elnöke, Lakatos Dezső elmondta, hogy a nagypáli pálya kialakítása remekül sikerült. Azt is megtudtuk, hogy az első futamot már megrendezték a Vas megyei Rábatöttösön, ahol a zalai klubok közül a Kerkabarabás SE és a Kustánszeg SE is indult. Ami pedig a folytatást illeti, július elején Gyenesdiás lesz a helyszín, majd ezúttal némileg szokatlan időpontban, augusztus 19-én köröz az országos bajnokság mezőnye a kustánszegi Göcsej Ringen.

Hasonló jelenetekből nem lesz hiány Nagypáliban sem Fotó: PU/ZH

 

 

Zalai Hírlap 2018. 05. 16. 

Kereszturiné Lochuk Nikoletta, CIVIL TUDÓSÍTÓNKTÓL

Energy Globe díjas lett Nagypáli község

Az E.on által meghirdetett Energy Globe díj május 7-én tartott gáláján Nagypáli vehette át az egyik elismerést Budapesten, a Várkert bazárban.

Nagypáli önkormányzata 2017 októberében adta be pályázatát a Zöld Út falufejlesztési programra önkormányzati kategóriában. A zsűri 2018 januárjában kiválasztotta minden kategória két döntősét, közülük a közönség szavazhatta meg a nyerteseket. Az önkormányzati kategóriában Nagypáli és a budapesti XII. kerület versenyzett egymással.
Az önkormányzati képviselők között a polgármester, Köcse Tibor Fotó: a szerző
A közönség februárban online adhatta le voksát a versenyzőkre. A rengeteg támogató szavazatnak – amiért nagyon hálás a falu – és a zsűri döntésének köszönhetően Nagypáli első helyezett lett. A gálán a polgármester, a képviselők és a pályázat írója is részt vett, a díjat Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere vette át. A település önkormányzata egy elektromos parkgondozó járművel is gazdagodott.

Zalai Hírlap Online 2018. 04. 10. 

Hessel Ferencné

Tokaji zsűri értékelte idén a zalai borokat Nagypáliban

Szombaton a helyi innovációs ökocentrumban rendezték meg az évnek ebben a szakában hagyományos községi termelői borversenyt.

Az idén a viadalra nevező borosgazdák 53 bormintát hoztak el a helyszínre, melyek közül 22 volt a fehér-, 29 pedig a vörösbor, illetve két rozé is megmérette magát. A verseny értékét növelte, hogy a borokat nemzetközi minősítéssel is rendelkező, Szlovákiából, a Tokaji-borvidékről érkezett zsűri bírálta.

Amíg a háromtagú zsűri végigkóstolta a mintákat, addig dr. Steier József professzor előadását hallgathatták meg az egybegyűlt borosgazdák a klímaváltozás és a XXI. század egyéb mezőgazdasági kihívásairól.

Balról az előadást tartó Steier József professzor, mellette Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere Fotó: a szerző

Majd következett az eredményhirdetés, melyek során kiderült, hogy 12 arany, 15 ezüst, 20 bronz és 6 oklevél minősítést kaptak a gazdák. Az elismeréseket igazoló oklevél mellé minden résztvevő egy kis gravírozott ajándékot is kapott. A legjobb minősítést Bende József (Egervár), Gángó Károly (Egervár) és Cseresznyés János (Kispáli) érte el. Az értékelés végeztével a résztvevőket vendégül látta Nagypáli Község Önkormányzata egy tál birkapörköltre, amit Gorza Tamás készített el.

 

Zalai Hírlap 2018.03.22:

 

 

 

Zalai Hírlap 2018.03.13:

Civil tudósítónk

Nagypáliban mára teljesülnek az EU energetikai direktívái

Az Európai Parlamentben meghívott vendég volt a közelmúltban Köcse Tibor, a zalai falu polgármestere.

Az European Covenant of Mayors 2018 Ceremony elnevezésű brüsszeli rendezvényre az Európai Unió tagállamaiból hívtak meg polgármestereket. Az egynapos konferencián olyan helyi vezetők vehettek részt, akiknek települései teljesítették az EU adott időszakra vonatkozó energetikai normáit. Mindebbe beleszámít az energia megtakarítása, termelése, illetve a fenntartható működés is.

Nagypáli mintegy húsz évvel ezelőtt indította el „Zöld Út” című falumegújító programját, és ennek köszönheti, hogy esetében mára teljesültek az említett direktívák. A szövetségi ülésen a bolygó jövőjéért aggódó polgármesterek, politikusok, kutatók, illetve már jó gyakorlatokat folytató cégek vezetői tartottak előadásokat.

A Földet érintő legfőbb kérdéskörök közül terítékre került például a globális felmelegedés ügye. Elhangzott: ennek megállítása és visszafordítása már rövid távon csökkentené az elsivatagosodást, illetve segíthetné a nyári túlhevülés okozta hőmérsékleti csúcsok és a sarkvidéki jégolvadás problémájának megoldását. A tanácskozás idei évi folytatásaként a lengyelországi Katowicében egy megállapodást is kötnek majd az érintettek.

Összességében megállapítható, hogy az Európai Unió energiaügyekkel foglalkozó szakértői a karbon emissziós problémák megoldására és a klímavédelemre, valamint az energetikai fenntarthatóság előmozdítására igyekeznek koncentrálni tevékenységük során. Ezeken a területeken van a legnagyobb szükség a cselekvésre.    Farkas Ferencné

 

 

 

Zalai Hírlap 2018.02.06:

 

 

Zalai Hírlap Online 2018. 01. 19.

Arany Gábor

Hátrányos helyzetűeket és családokat támogatnak Nagypáliban

Családok, gyesen és gyeden lévők, hátrányos helyzetűek, közmunkaprogramban részt vevők a kedvezményezettjei annak a programnak, amelynek indító foglalkozását csütörtökön tartották a nagypáli ökocentrumban.

Az Európai Unió 250 millió forintos támogatásával februárban induló, két évig tartó, a humán szolgáltatások fejlesztését célzó program részleteit Rózsás Miklós szakmai koordinátor osztotta meg velünk. Nagypáli konzorciumi vezetésével Kispáli, Lakhegy, Gősfa, Vasboldogasszony, Misefa, Nagykapornak, Nemeshetés és Kisbucsa fogott össze a három modulból álló program megvalósítására.

– Elsősorban a munka világába való visszatérést kívánjuk elősegíteni, emellett általános életvezetési ismereteket kapnak a résztvevők a tréningeken, foglalkozásokon. Ezek zömét Nagykapornakon és Nagypáliban tartjuk meg, ahová buszokkal szállítjuk a résztvevőket – tette hozzá.

Rózsás Miklós, Köcse Tibor, Fatér Szabolcs, Farkas Ferencné és Hessel Ferencné Fotó: Pezzetta Umberto

A cél, hogy a hátrányos helyzetűnek számító csoportból, a közmunkások, pályakezdők vagy szakképzetlenek, az 50 év feletti munkavállalók, illetve a megváltozott munkaképességűek és a gyesről, gyedről visszatérők köréből legalább 100 személyt vonjanak be az összesen hat modulra bontott, 120 alkalmat jelentő képzésbe. Rózsás Miklós arra is felhívta a figyelmet, hogy az egész projektet mentori szolgáltatás kíséri, ami azt jelenti, hogy a résztvevők folyamatos támogatást kapnak a személyükre elkészített egyéni fejlesztési tervük alapján.

A 100 százalékos anyagi támogatást nyújtó pályázat lehetőséget ad arra, hogy a közösséget építő rendezvényeket is bevonjanak. A települések összesen 56 programot jelöltek meg, ezekben szerepel szüreti felvonulás, családi nap, kulturális bemutató, túra és sportfoglalkozás, és olyan bevált program is, mint a gesztenyeünnep, újdonságként pedig a magyar rózsa ünnepe, amit a 2015-ben megnyílt nagypáli rózsagénbankra alapoznak. Az önkormányzatokat arra ösztönözték, hogy olyan rendezvényekkel jelentkezzenek, melyeket a két év elteltével is folytatni tudnak, emelte ki.

Különleges, hazánkban példa nélküli eleme a projektnek az, ami a gyerekeket, családokat, szülőket célozza meg. Ezen belül a bölcsődei és óvodai korosztály mozgását fejlesztő foglalkozásokat tartanak a szülők bevonásával. Emellett lesz tananyagfejlesztés, amiben négy korcsoportra bontva a 0-14 éves gyerekeket nevelő szülőket segítik. A Kisbucsán megrendezendő szülői jogosítvány nevű, 4×10 alkalomra bontott szemináriumon valósul meg a kísérleti oktatás, amihez hasonló csak Németországban létezik. Végezetül elhangzott, a kétéves programban a közösségi rendezvények és a mentorálás lebonyolításával tizenegy munkahelyet is teremtenek.

 

2017-es megjelenések a Zalai Hírlapban

Kategória:

 

 

Zalai Hírlap Online: 2017. szeptember 15.

NAGYPÁLI A reggel már csípős egy kicsit, de ez nem zavarja a község almásában dolgozó helybéli nyugdíjasokat és az általános iskolásokat.

A nagypáli önkormányzat tavaly vásárolta azt a 9 hektáros ültetvényt, amiben jelenleg még alma és körte van, de kísérleti jelleggel köztes növényként ültettek már néhány smaragdfát is. A hosszabb távú tervek között a gyümölcspiacon ma nagyon értékes áfonya telepítése szerepel. Ez a növény jól érezné magát a gyorsan növő fafajta alatti félárnyékban, s jó árával a község bevételeit növelhetné, mondta Köcse Tibor polgármester. Négy áfonyafajtát már kipróbáltak, ígéretesnek mutatkozik. Nagypáli a „zöld út” program keretében egyre több, környezetvédő, bioberuházást hajt végre, a betakarított gyümölcsökhöz feldolgozót létesítettek, itt léalma alapanyagból szörp készülhet, jön az almabor, az almapálinka, a jövő héten pedig calvados készül. Az Új-Zélandról származó, Braeburn almafajta is nagy mennyiségben található a lassan elöregedő ültetvényben, ebből kozmetikai alapanyagokat készítenek. Az önkormányzat máris jó piacokat talált a környéken, nem utolsósorban a kedvező árakkal.

Az ültetvény profiljának átalakítása további környezetvédő hozadékkal is kecsegtet: a smaragdfa fotoszintézise olyan intenzív, hogy érdemes széndioxiddal „öntözni”, ekképp is tisztítva a levegőt. (Leveleinek pormegkötő képessége miatt városokban főleg érdemes közterületre ültetni a gyorsan növő smaragdfát, amelynek élettartama körülbelül 10 év.)

– Településünk testülete azt szeretné, hogy az itt élők minél egészségesebben éljenek, de ugyanakkor a község lakóinak együttműködésére is számít – magyarázta a tevékenységük lényegét a polgármester. – Ezért együtt dolgozunk, például az elmúlt két napban a nyugdíjas egyesület tagjai szedték az almát, amelyet egyfelől értékesítünk, másfelől elvisszük a környező gyermekintézményekbe, ahol a nagypáli gyerekek nevelődnek. Így jut minden napra egy alma minden gyereknek. Ettől is reméljük a szemléletváltást. A nyugdíjas csapat pedig a munkájukból keletkezett bevételeiből saját programjait valósíthatja meg.

Nagypáli gyerekek az almásban: Hári Kristóf, Zsoldos Bálint, Darabos Dávid és Vargyai Kristóf az egervári iskola diákja. Egy-egy almát gyomorban vittek el, de az iskola számára is szedtek almát. A tanulók Németh Szandra pedagógiai asszisztenssel érkeztek Fotó: Pezzetta

Közben az almafák közt járva és a fejünk fölé nézve azt is megtudjuk, a fővárosi tulajdonostól vásárolt területen nem érdemes senkinek jogtalan tulajdonhoz jutni, hiszen a polgárőrség drónja éjjel-nappal figyeli az almáskertet, a tolvajoknak esélyt sem hagyva.

Szekeresné Edit, az almafa sorok között dolgozó nyugdíjasok szószólója, az egyesület vezetője pár percre felfüggesztve a munkát, elmondta, a 33 fős társaságból most 14-en szedték a gyümölcsöt.

Köcse Tibor a jövőt mutatja. Ha kikerül az alma, felnő a smaragdfa, alá pedig áfonya érkezik Fotó: Pezzetta

Nyugdíjas szüretelők csapata (balról): Szekeres Istvánné, Németh István, Kovácsné V. Márta, Kovács László, Németh Ferenc, Németh Jelena, Fülöp Lajosné. Guggol: Gyarmati Tiborné, Bucsics Zsuzsanna, Huberné Kuncsik Zsuzsanna, Horváthné Besser Piroska Fotó: Huber ImreNyugdíjas szüretelők csapata (balról): Szekeres Istvánné, Németh István, Kovácsné V. Márta, Kovács László, Németh Ferenc, Németh Jelena, Fülöp Lajosné. Guggol: Gyarmati Tiborné, Bucsics Zsuzsanna, Huberné Kuncsik Zsuzsanna, Horváthné Besser Piroska Fotó: Huber Imre

 

– A bevételből majd kirándulni szeretnénk – tájékoztatott Edit, hozzátéve, a három éve alakult egyesület – melynek legidősebb tagja 80 éves – részt vesz a falu közösségi rendezvényeiben, a mind népszerűbb nőnapot például hagyományosan mindig ők rendezik, idén már majd’ százan ünnepeltek együtt. Ilyenkor zenés-énekes műsorral készülnek. – Egészségügyi, mezőgazdasági, kiskerti előadásokat gyakran szervezünk, többek között a körzeti orvos segítségével, hiszen ezt a korosztályt ezek a témák fokozottan érdeklik. Az egynapos kirándulások is népszerűek, nemrég voltunk a szlovákiai orchideaparkban, de jártunk Abaligeten és Vörsön is. Ilyenkor hazafelé zeng a busz a nótázástól. A legközelebbi programunk októberben rendőrségi, közbiztonsági előadás lesz, de jövő héten még jövünk almát szedni, szombaton pedig két csapattal indulunk a főzőversenyen.

A polgármester – ahogy tőle megszoktuk – mindig új dolgokon töri a fejét, ezúttal a kistermelőket szeretné közös értékesítési lehetőségekhez juttatni.

 

Zalai Hírlap Online: 2017. augusztus 06., 19:25 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Umberto Pezzetta

Szél és Nap táplálja a „ceruzát” - hibrid erőművet avattak Nagypáliban

 A szél és a Nap energiáját egyaránt hasznosító hibrid erőművet adtak át vasárnap Nagypáliban. Az 5,8 millió forint értékű beruházást Vigh László országgyűlési képviselő avatta fel.

A mintegy 6 kW teljesítményű hibrid erőmű teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag a prototípust mutatják be Nagypáliban. A ceruzának becézett létesítmény hármas funkciót tölt be. Képes önálló áramtermelő egységként működni, szünetmentes áramforrásként áthidalni az esetleges áramkimaradásokat, továbbá az elektromos hálózatot tápláló rendszerként ugyancsak üzemeltethető, igény szerint. A fentieket a veszprémi konstruktőr, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint a széllapátok kivitelezését végző siófoki Barabás Tibor osztotta meg velünk, miközben épp a kis erőmű egy további hasznosítását láthattuk, hiszen Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere arról töltötte az önkormányzat elektromos üzemeltetésű autóját...

 

Az új hibrid erőmű, előtte (jobbról) Köcse Tibor, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint Barabás Tibor

Fotó: Pezzetta Umberto

Az innovációt a hétvégi, háromnapos Napkorona fesztivál keretében avatták fel, azon belül is a vasárnapi gazdanapon, amely sok egyéb élményt tartogatott még.

- Nagypáliban 20 éves hagyományra tekintenek vissza a nagyobb közösségi rendezvények, akkor avattuk a faluházat - halljuk a polgármestertől. - Az egy napos programból idővel kettő, majd három lett. Közben két alkalommal is megnyertük a Napkorona bajnokságot (a versenyben azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját), egy nemzetközi megújuló energia bajnokságban pedig másodikak lettünk, ezért úgy gondoltuk, mi nem rétes, csülök, vagy tök fesztivált rendezünk, hanem a Napkoronát választjuk szimbólumul - világítja meg a rendezvény hátterét Köcse Tibor.

A műsorhoz a sztárvendégek produkciói mellé további, az embereket megmozgató, s a mindennapi élettel kapcsolatot tartó programelemeket találtak, így lépett színre a második alkalommal megrendezett gazdanap, s a hozzá kapcsolódó gépmustra. A helyi és környékbeli gazdák felvonultatták régi traktoraikat, kombájnjaikat, továbbá legújabb mezőgazdasági gépeiket, amelyek közt kész monstrumok is akadtak. A gyerekek kedvükre tanulmányozhatták e hasznos eszközök belsejét, működését, sőt, manőverezési képességeikről is meggyőződhettek, hiszen versenypályát is kialakítottak ennek illusztrálására. A parasztolimpia sem maradhatott el, a bála és traktorkerék gurításból, s más feladatokból a hölgyek is dicséretesen kivették a részüket.

Nagypáliban járva újból és újból szembesülünk a környezettudatos szemlélet jeleivel.

 

- Húsz éve járjuk a zöld utat, ami a megújuló energiák meghonosítását, az ésszerű gazdálkodást és a környezet fokozott védelmét jelenti - folytatja Köcse Tibor. - Nemrégiben létesítettünk 400 tő elültetésével egy kísérleti smaragdfa telepet, ami a gazdasági hasznossága mellett a környezetre is rendkívül kedvezően hat, hiszen e növény oxigénkibocsátása tízszerese más fákénak. Mottónk, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, a hulladékra pedig újrahasznosítható nyersanyagként tekintünk. Utóbbira csak egy példa: nálunk az autóbusz lecserélt üzemanyagtartálya útmenti virágládává alakult át, ami festeni sem kell, mert a műfüves pálya hulladék borításával vontuk be. A zöld műfűben virágoznak a muskátlik...