2021-es megjelenések a zalai hírlapban

Kategória:

Zalai Hírlap Online

2021.10.19.
Jóna István

„Tök” jó délutánt rendeztek Nagypáliban

Közösségépítő, családi délutánt rendeztek szombaton az Öko-völgyben. A kora délután kezdődő programmal minden korosztályt próbáltak megszólítani a szervezők.

Az Öko-völgy ideális helyszíne volt a község családi programjának, ahol ügyes kezekre és egy kis fantáziára volt szüksége a résztvevőknek.

Horváth Fanni, Horváth Zsombor, Ferkócza Panna Bíborka, Horváth Lilla és Szentiványi Borcsa az elkészült töklámpásokkal Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap
Horváth Fanni, Horváth Zsombor, Ferkócza Panna Bíborka, Horváth Lilla és Szentiványi Borcsa az elkészült töklámpásokkal Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

 

– A hagyományos programon az ősz hangulatát próbáltuk a programunkba csempészni és az évszakhoz kötődő foglalkozásokkal kedveskedni a résztvevőknek – tájékoztatott Kovács Ferencné közművelődési szakember.

A kézműves-foglalkozásokon őszi képeket készítettek falevelek felhasználásával, valamint izgalmas terménybábokat is alkothattak a látogatók. A legnagyobb kihívást a tökfaragás jelentette, melybe a gyerekek mellett a szülők is beletették kreativitásukat és ügyességüket. A közösségi kemence mellett illatos sütőtököt és ropogós gesztenyét készítettek, valamint szalonnát és sült kolbászt is fogyaszthattak a látogatók.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.09.23.
Arany-Horváth Zsuzsa

Az Év Digitális Faluja címet nyert Nagypáli

Azok az 5000 lakos alatti települések, amelyek a legtöbbet tették a jobb lakókörnyezet 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért, elnyerték Az Év Digitális Faluja címet. Köztük van egyetlen zalaiként Nagypáli is.

A Digitális jólét program írta ki a pályázatot, amely négy kategóriában várta a pályázókat. Nagypáli a „fenntartható épített és természeti környezet” kategóriában nyert, azért, mert a helyi energiaforrásokra építve, azokat digitális rendszerek segítségével optimalizálva hoztak létre fenntartható energiarendszert, amely révén a kistelepülés a saját energiafogyasztásához kapcsolódó környezetterhelését csökkenti. Nagypáli a technológia lehetőségeit kihasználva teremt élhetőbb lakókörnyezetet, hoz létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat. A díjat idén először adták át a V4-ek Civitas Sapiens Okos Város konferenciáján.

Köcse Tibor a díjjal Fotó: Nagypáli önkormányzat

– A Zöld út program célkitűzései mentén végzett sok­éves munkánk elismeréseként értékeljük a megtisztelő díjat – mondta lapunknak Köcse Tibor polgármester, hozzátéve: a pályázatot munkatársa, Szalai Réka projektmenedzser koordinálta. – Régóta haladunk ezen az úton, ma már többletáram-termelésre is képesek vagyunk, a tárolás megoldása a következő feladat. A papíralapú ügyintézést minimálisra csökkentettük, hiszen egyetlen A4-es lap előállítása 10 liter édesvizet használ el, 1 tonna papírhoz körülbelül 1,7 tonna fa kell.

A polgármester jelezte: a díjjal járó pénzjutalom felhasználása is ugyanezeket a célokat szolgálja.

A nyertes községben a pályázat kiírójának tervei szerint több millió forint értékű felmérés készül, mely településre szabott, komplex tervet ad a további fejlesztéshez.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.09.20.
Jóna István

Ilyen volt Nagypáliban a szüreti felvonulás és testvértelepülési találkozó

A népi hagyományok ápolásának jegyében rendezték meg a faluban az immár hagyományosnak mondható szüreti felvonulást és a hozzá kapcsolódó programokat.

A településen már délelőtt nagy volt a mozgolódás, hiszen a rendezvénytéren tűzoltó napot tartottak a zalaegerszegi hivatásos tűzoltók és a térség önkéntes tűzoltó egyesületeinek látványos bemutatójával.

Három évvel ezelőtt döntöttek úgy Nagypáliban, hogy a falunapról a szüreti felvonulásra váltanak, amit a közösség igényes szerint alakítottak – tudtuk meg a Farkas Ferencné közművelődési szakembertől.

A több lovasszekérből álló szüreti menetet Szabó József kisbíró, dobolva vezette fel a település utcáin. A szekereken népviseletbe öltözött hagyományőrzők énekelve jelezték a településen élőknek, ma senki sem lehet szomorú.

Galéria: https://www.zaol.hu/galeria/szureti-felvonulas-es-testvertelepulesi-talalkozo-nagypaliban/

A rendezvény jó lehetőség volt a II. Testvértelepülési találkozó megrendezésre is, melyen Tornyos, Bodrogszerdahely, Szászcsávás, Alsóverecke, és Felsőverecke küldöttei vettek részt. A színpadon Köcse Tibor polgármester köszöntötte a testvértelepülések polgármestereit, valamint dr. Batbayar Zeneemyadar budapesti mongol nagykövetet is, aki szintén megtisztelte a rendezvényt. Elhangzott, hogy a település a Magyar Falu programban nyert mintegy 24 millió forintot, amelyből a rendezvénytér lefedésének egy negyed résztét megvalósították. Szintén hagyomány, hogy a falu kitűnő tanulóit is köszöntik, aki ezúttal 16-an vehettek át elismerést a polgármestertől. A program népdalkörök fellépésével és népzenei koncerttel zárult.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.09.18.
ZH

Tűzoltónap és testvértelepülési találkozó

Nagypáliban szombaton három rendezvényre is várják az érdeklődőket.

Dél­előtt 9 órától térségi önkéntes tűzoltó-bemutatót tartanak a rendezvénytéren, ahol Köcse Tibor polgármester és Bajsz András tűzoltó alezredes ad tájékoztatást, ezután látványos akciók következnek. 13 órakor a szüreti felvonulás résztvevői gyülekeznek ugyanitt, ők fél kettőtől járják körbe a községet, majd 16 órakor átadják rendeltetésének a rendezvénytér II. ütemét, s a falu legjobb tanulója díj is gazdára talál. A hagyományőrző kulturális műsort faluvacsora zárja. E nap a testvértelepülési találkozó ideje is, a meghívottak között határon túli községek delegációi is részt vesznek a nagypáliak közösségi napján.

HIRDETÉS

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.07.24.
ZH

Kerékpáros falujárás Nagypáliban

A minap Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő kerékpáros bejárást tartott a településen.

A látogatás célja az volt, hogy a helyi vezetőség kíséretében megnézzék a község értékeit, nevezetességeit átfogó képet kapva a meglévő, jelenleg is tartó, valamint jövőbeni fejlesztésekről. A résztvevők megtekintették az intenzíven fejlődő smaragdfaültetvényt, a mozgásfejlesztés érdekében készülő sportöltözőt, valamint a szabadidőpark jelenleg futó fejlesztését, egy facölöpökből álló labirintus kialakítását. Vigh László gratulált a fejlesztésekhez, s jelezte: a Magyar falu program keretében további beruházásokra is lesz lehetőség.

 Fotó: ZH Archivum
Fotó: ZH Archivum

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.06.22.
zaol.hu

Covid–19 orvosi konferenciát szervezett Nagypáli község

A településen az önkormányzat és Bakler József vállalkozó szervezésében rendezték meg a „Covid–19 megbetegedés következményei és rehabilitációja, valamint a rákbetegség gyógyítása” című konferenciát.

Az előadások előtt dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma minisztere a Covid–19 kapcsán a közösségi korlátozásokat emelte ki, majd a kórbonctani elemzések révén kialakuló gyógyítási protokollt, végül a vakcinák megjelenését.

Utóbbi esetében jelezte, a tömeges oltással mintegy másfél hónappal előztük meg Európát, amit a WHO is elismert. Dr. Kásler Miklós ezután vehette át Köcse Tibor polgármestertől Nagypáli díszpolgári címét, amelyet a járványügyi intézkedésekért, a magyar ember életének óvásáért ítéltek oda.

A konferencia résztvevői ezt követően dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának vetített képes előadását hallhatták. A prezentáció vázolta a futó magyar népegészségügyi programokat, köztük a rákellenes programot. Dr. Gieszer Balázs, az Országos Onkológiai Intézet tüdőtranszplantátor professzora a tüdőátültetés történetének felvázolásával kezdte az előadását, majd bemutatta, miképp hangolják össze világszerte a tüdőátültetésre szoruló betegek és a lehetséges donorok adatbázisát.

A fiatal professzor erős idegzetűeket is megviselő képeket mutatott a tüdőátültetésről. Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet igazgató főorvosa a Covid-betegek ellátásában szerzett tapasztalataikat osztotta meg hallgatóságával, majd dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet klinikai főorvosa az intenzív osztály kegyetlen erősségű másfél évét „mesélte el".

 

 

Zalai Hírlap Online

2021.06.21.
Arany Horváth Zsuzsa

Nem zárható ki a negyedik hullám bekövetkezte

Ahogy az Emmi minisztere, úgy Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere is korainak tartja az örömöt, ami a járvány elmúltát illeti.

A múlt pénteken Nagypáliban lezajlott orvosi konferencián dr. Kásler Miklós miniszter azt ígérte, a magyar járványügyi szervezetek „szárazon tartják a puskaport”, bár bíznak abban, hogy még többen kérik az oltást. Erre int Köcse Tibor is, akinek személyes oka is volt arra, hogy a párját ritkító jelentőségű tanácskozást megszervezte, az Országos Onkológiai Intézet és a tűzvonalban dolgozó Korányi Pulmonológiai Intézet professzorait hívva a községbe. Mint elmondta, a szervezésben Bakler József, a szerteágazó karitatív tevékenységet végző körmendi vállalkozó volt segítségére. A korábbi jó emberi és baráti kapcsolatokat latba vetve sikerült az előadókat megnyerni, akik közérthető, olykor jó szándékkal, figyelemfelhívó okokból sokkoló módon irányították érzékenységünket a koronavírus-világjárvány súlyosságára, a megbetegedések bizonytalan kimenetelére és nem utolsósorban az egészségügyben, azon belül is a Covid-osztályokon dolgozók energiáinak végességére.

– A járvány megláttatta velünk azt, hogy a felfokozott, napi eredményeket, sikereket, élményeket hajszoló, B tervet nem ismerő életritmusunk nem tartható fenn – mondta Köcse Tibor, aki nem győzi a községében élőket óvni, figyelmeztetni, egyelőre ne lazítsanak túlságosan. A világ beláthatatlan átalakulásának bemutatásában pénteken segítségére volt régi barátja, dr. Steier József, a benini Abomey-Calavi Egyetem vendégprofesszora, aki az orvosok után a klímaváltozásról, hatásai lehetséges tompításáról szólt a rendezvény közönsége előtt.

 

 

Zalai Hírlap Online

2021. 06. 18.
Arany Horváth Zsuzsa

Díszpolgári címet vehetett át dr. Kásler Miklós Nagypáliban – frissítve

Másfél éve gyökeresen megváltozott a világ a koronavírus miatt. Az eltelt időszakot orvosprofesszorok, laikusok számára is érthető előadás-sorozat világította meg pénteken délután Nagypáliban, ahol az önkormányzat és Bakler József vállalkozó szervezésében rendezték meg a „Covid–19 megbetegedés következményei és rehabilitációja, valamint a rákbetegség gyógyítása” című konferenciát.

Az előadások előtt dr. Kásler Miklóst, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszterét köszöntötte Köcse Tibor polgármester, arra kérve a kormány tagját, foglalja össze az elmúlt másfél év járványügyi intézkedéseit. A polgármester elöljáróban hangsúlyozta, nem lehetünk biztosak benne, hogy lezárult a világjárvány, ezt a miniszter maga is megerősítette, hiszen előadása végén kiemelte, ha nem jön újabb variáns és növelni lehet még az átoltottságot, akkor a nehezén talán túl vagyunk, de az egészségügyi kormányzat nem lazítja a munkáját, figyeli a nemzetközi tendenciákat.

Dr. Kásler Miklós, aki kormányzati szerepvállalása előtt, 2018-ig a Magyar Onkológiai Intézet főigazgatója volt, azzal kezdte a beszámolót, hogy 2020. január 21-én Európában először regisztráltak Covid-fertőzöttet, január 24-én már összeült a magyar járványügyi intézkedésekben illetékes team, majd január 31-én, Európában elsőként felállt az operatív törzs. A vírusról szólva jelezte, a világ azt tudta róla, hogy semmit sem tud, tehát menet közben, a gyógyítással együtt ismerték meg a viselkedését, terjedését, tulajdonságait. A miniszter kitért a korábbi pandémiákra, történelmi távlatba helyezve a védekezéssel kapcsolatos ismeretanyag bővülését. A Covid-19 kapcsán a közösségi korlátozásokat emelte ki, majd a kórbonctani elemzések révén kialakuló gyógyítási protokollt, végül a vakcinák megjelenését. Utóbbi esetében jelezte, a nyugatiak mellett keleti védőoltásokat is nagy számban szerzett be Magyarország, hogy az átoltottságot növelje. A harmadik hullámban sokan meghaltak, mondta a miniszter, ami a 2020 őszén jelentkező mutánsok gyorsabb terjedésével is magyarázható. Korábban a reprodukciós ráta egy fertőző esetében 0,75 volt, akkor azonban felugrott 1,34- re. A tömeges oltással mintegy másfél hónappal előztük meg Európát, amit a WHO is elismert.

Glattfelder Béla moderátor, dr. Máhr Károly, dr. Steier József, dr. Bogos Krisztina, dr. Madurka Ildikó

Glattfelder Béla moderátor, dr. Máhr Károly, dr. Steier József, dr. Bogos Krisztina, dr. Madurka Ildikó

 

Dr. Kásler Miklós ezután vehette át Köcse Tibortól Nagypáli díszpolgári címét, amelyet a testületi döntés értelmében a járványügyi intézkedésekért, a magyar ember életének óvásáért ítéltek oda. A Széchenyi-díjas Kásler Miklós köszönetképpen elmondta, díjai közt a kedvesek között fogja számontartani Nagypáli közösségének elismerését.

A konferencia résztvevői ezután dr. Polgár Csaba professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosának vetített képes előadását hallhatták. (A professzor váltotta az intézet vezetői székében Kásler Miklóst.) A prezentáció vázolta a futó magyar népegészségügyi programokat, köztük a rákellenes programot, amely 1993 óta újabb néggyel bővült. A rákgyógyítás adatai abban a tekintetben biztatók, hogy a növekvő megbetegedési számok mellett nem növekszik a halálozások száma. Ezzel együtt minden negyedik ember rákbetegségben veszti életét, ezzel a második a halálokok között. A prevenció, a szűrés mellett a hatékonyabb kezelési protokoll, az eszközök fejlődése javítja az életkilátásokat. A professzor a dohányzást és az elhízást említette a kiváltó okok között. Amerikában már letették a cigit, mondta, Európában még nem, helyette azonban az elhízás nagyobb méreteket öltött. A szűréseken való megjelenésnek 70 százaléknak kellene lennie a hatékony megelőzéshez, sajnos nálunk 45 százalék a legjobb, ez a méhnyakrákszűrés adata. A közeli jövő lépésváltása lett a robotsebészet, amely már Magyarország kapuin is kopogtat, egy amerikai és két német eszköz érkezik hamarosan.

Köcse Tibor átadja a díszpolgári címet Kásler Miklósnak Fotók: Katona

Köcse Tibor átadja a díszpolgári címet Kásler Miklósnak Fotók: Katona

Dr. Gieszer Balázs, az Országos Onkológiai Intézet tüdőtranszplantátor profeszszora a tüdőátültetés történetének felvázolásával kezdte az előadását, majd bemutatta, miképp hangolják össze világszerte a tüdőátültetésre szoruló betegek és a lehetséges donorok adatbázisát, ami lehetővé teszi, hogy akár éjjel kettőkor hozzákezdjenek a műtéthez, akkor is, ha a megfelelő tüdő ezer kilométerekre „keletkezett”. (Magyarországon 2015-ben végeztek először sikeres tüdő-transzplantációt.) A kivett szervek közül a tüdő maximum 8 órát bír ki hűtött körülmények között utaztatva. A donorszervek a hiedelemmel ellentétben nem balesetből származnak nagyobb számban, hanem szívinfarktusból vagy stroke-ból. A fiatal professzor erős idegzetűeket is megviselő képeket mutatott a tüdőátültetésről, de súlyos tanulsággal szolgáltak a dohányzás által tönkrement tüdőkről készült felvételek.

Dr. Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet igazgató főorvosa a Covid-betegek ellátásában szerzett tapasztalataikat osztotta meg hallgatóságával. A betegellátás szervezése, a gyógyító személyzet védelme, a menet közben finomodó terápia képezte az elmúlt másfél évük feszített tempóját. A járvány ismét rámutatott, hogy Magyarország rossz egészségi állapotban van, ezen változtatni kell, mondta, hiszen az elhízás, a diabétesz, a magas vérnyomás, a májkárosodás fokozta a lefolyás súlyosságát, illetve a halált. Összesen 2448 súlyos beteget kezeltek a Korányi pulmonológiáján, tapasztalatot szerezve a gyógyulás után fennmaradó, elhúzódó következményekről.

Dr. Madurka Ildikó, az Országos Onkológiai Intézet klinikai főorvosa az intenzív osztály kegyetlen erősségű másfél évét -mesélte el-, a végén arra kérve mindenkit, oltasson, mert még egy hullámot aligha bír ki az egészségügy. 2019. december 9-én érkezett hozzájuk az a férfi, akit 21 napig lélegeztettek, de nem volt tudható a légzéselégtelenség oka. Negyvenkét nap után tudott beszélni, akkor mondta el, hogy Amszterdamban kínaiakkal folytatott üzleti tárgyalást. Az ő esete vetítette előre a jövőt, mondta a főorvos: légzési elégtelenségben szenvedők tömegeire kell készülni. A III. hullám alatt a negyvenes-ötvenes, kórosan elhízott beteg volt a rémálmuk, az ő esélyeik voltak a legrosszabbak. Lélegeztetett betegeik harmada gyógyult meg- Madurka Ildikó fotón mutatta a 40 éves férfit, akit 89 napig lélegeztetett műtüdő, az életét a tüdőtranszplantáció mentette meg, gyógyulása év végére várható.

Az esemény képgalériája az alábbi linken elérhető:

https://www.zaol.hu/galeria/koronavirus-konferencia-nagypaliban/1

 

 

Zalai Hírlap Online

2021. 02. 08. 
Benedek Bálint

 

Micsoda rudli vonult át Nagypálinál! (videóval)

A zalaegerszegi Szakony Marcell a nagypáli kereszteződésnél rögzítette hétfő délután a szarvascsorda vonulását.

Mint a fiatalember írta: 50-60 állat érkezett a két méter magas kerítéshez, melyet az ugrások közepette szinte szétszaggattak.

A videó az alábbi linken megtekinthető:

https://www.facebook.com/watch/?v=210726657420929