2017-es megjelenések a Zalai Hírlapban

Kategória:

 

 

Zalai Hírlap Online: 2017. szeptember 15.

NAGYPÁLI A reggel már csípős egy kicsit, de ez nem zavarja a község almásában dolgozó helybéli nyugdíjasokat és az általános iskolásokat.

A nagypáli önkormányzat tavaly vásárolta azt a 9 hektáros ültetvényt, amiben jelenleg még alma és körte van, de kísérleti jelleggel köztes növényként ültettek már néhány smaragdfát is. A hosszabb távú tervek között a gyümölcspiacon ma nagyon értékes áfonya telepítése szerepel. Ez a növény jól érezné magát a gyorsan növő fafajta alatti félárnyékban, s jó árával a község bevételeit növelhetné, mondta Köcse Tibor polgármester. Négy áfonyafajtát már kipróbáltak, ígéretesnek mutatkozik. Nagypáli a „zöld út” program keretében egyre több, környezetvédő, bioberuházást hajt végre, a betakarított gyümölcsökhöz feldolgozót létesítettek, itt léalma alapanyagból szörp készülhet, jön az almabor, az almapálinka, a jövő héten pedig calvados készül. Az Új-Zélandról származó, Braeburn almafajta is nagy mennyiségben található a lassan elöregedő ültetvényben, ebből kozmetikai alapanyagokat készítenek. Az önkormányzat máris jó piacokat talált a környéken, nem utolsósorban a kedvező árakkal.

Az ültetvény profiljának átalakítása további környezetvédő hozadékkal is kecsegtet: a smaragdfa fotoszintézise olyan intenzív, hogy érdemes széndioxiddal „öntözni”, ekképp is tisztítva a levegőt. (Leveleinek pormegkötő képessége miatt városokban főleg érdemes közterületre ültetni a gyorsan növő smaragdfát, amelynek élettartama körülbelül 10 év.)

– Településünk testülete azt szeretné, hogy az itt élők minél egészségesebben éljenek, de ugyanakkor a község lakóinak együttműködésére is számít – magyarázta a tevékenységük lényegét a polgármester. – Ezért együtt dolgozunk, például az elmúlt két napban a nyugdíjas egyesület tagjai szedték az almát, amelyet egyfelől értékesítünk, másfelől elvisszük a környező gyermekintézményekbe, ahol a nagypáli gyerekek nevelődnek. Így jut minden napra egy alma minden gyereknek. Ettől is reméljük a szemléletváltást. A nyugdíjas csapat pedig a munkájukból keletkezett bevételeiből saját programjait valósíthatja meg.

Nagypáli gyerekek az almásban: Hári Kristóf, Zsoldos Bálint, Darabos Dávid és Vargyai Kristóf az egervári iskola diákja. Egy-egy almát gyomorban vittek el, de az iskola számára is szedtek almát. A tanulók Németh Szandra pedagógiai asszisztenssel érkeztek Fotó: Pezzetta

Közben az almafák közt járva és a fejünk fölé nézve azt is megtudjuk, a fővárosi tulajdonostól vásárolt területen nem érdemes senkinek jogtalan tulajdonhoz jutni, hiszen a polgárőrség drónja éjjel-nappal figyeli az almáskertet, a tolvajoknak esélyt sem hagyva.

Szekeresné Edit, az almafa sorok között dolgozó nyugdíjasok szószólója, az egyesület vezetője pár percre felfüggesztve a munkát, elmondta, a 33 fős társaságból most 14-en szedték a gyümölcsöt.

Köcse Tibor a jövőt mutatja. Ha kikerül az alma, felnő a smaragdfa, alá pedig áfonya érkezik Fotó: Pezzetta

Nyugdíjas szüretelők csapata (balról): Szekeres Istvánné, Németh István, Kovácsné V. Márta, Kovács László, Németh Ferenc, Németh Jelena, Fülöp Lajosné. Guggol: Gyarmati Tiborné, Bucsics Zsuzsanna, Huberné Kuncsik Zsuzsanna, Horváthné Besser Piroska Fotó: Huber ImreNyugdíjas szüretelők csapata (balról): Szekeres Istvánné, Németh István, Kovácsné V. Márta, Kovács László, Németh Ferenc, Németh Jelena, Fülöp Lajosné. Guggol: Gyarmati Tiborné, Bucsics Zsuzsanna, Huberné Kuncsik Zsuzsanna, Horváthné Besser Piroska Fotó: Huber Imre

 

– A bevételből majd kirándulni szeretnénk – tájékoztatott Edit, hozzátéve, a három éve alakult egyesület – melynek legidősebb tagja 80 éves – részt vesz a falu közösségi rendezvényeiben, a mind népszerűbb nőnapot például hagyományosan mindig ők rendezik, idén már majd’ százan ünnepeltek együtt. Ilyenkor zenés-énekes műsorral készülnek. – Egészségügyi, mezőgazdasági, kiskerti előadásokat gyakran szervezünk, többek között a körzeti orvos segítségével, hiszen ezt a korosztályt ezek a témák fokozottan érdeklik. Az egynapos kirándulások is népszerűek, nemrég voltunk a szlovákiai orchideaparkban, de jártunk Abaligeten és Vörsön is. Ilyenkor hazafelé zeng a busz a nótázástól. A legközelebbi programunk októberben rendőrségi, közbiztonsági előadás lesz, de jövő héten még jövünk almát szedni, szombaton pedig két csapattal indulunk a főzőversenyen.

A polgármester – ahogy tőle megszoktuk – mindig új dolgokon töri a fejét, ezúttal a kistermelőket szeretné közös értékesítési lehetőségekhez juttatni.

 

Zalai Hírlap Online: 2017. augusztus 06., 19:25 szerző: Magyar Hajnalka fotós: Umberto Pezzetta

Szél és Nap táplálja a „ceruzát” - hibrid erőművet avattak Nagypáliban

 A szél és a Nap energiáját egyaránt hasznosító hibrid erőművet adtak át vasárnap Nagypáliban. Az 5,8 millió forint értékű beruházást Vigh László országgyűlési képviselő avatta fel.

A mintegy 6 kW teljesítményű hibrid erőmű teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag a prototípust mutatják be Nagypáliban. A ceruzának becézett létesítmény hármas funkciót tölt be. Képes önálló áramtermelő egységként működni, szünetmentes áramforrásként áthidalni az esetleges áramkimaradásokat, továbbá az elektromos hálózatot tápláló rendszerként ugyancsak üzemeltethető, igény szerint. A fentieket a veszprémi konstruktőr, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint a széllapátok kivitelezését végző siófoki Barabás Tibor osztotta meg velünk, miközben épp a kis erőmű egy további hasznosítását láthattuk, hiszen Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere arról töltötte az önkormányzat elektromos üzemeltetésű autóját...

 

Az új hibrid erőmű, előtte (jobbról) Köcse Tibor, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint Barabás Tibor

Fotó: Pezzetta Umberto

Az innovációt a hétvégi, háromnapos Napkorona fesztivál keretében avatták fel, azon belül is a vasárnapi gazdanapon, amely sok egyéb élményt tartogatott még.

- Nagypáliban 20 éves hagyományra tekintenek vissza a nagyobb közösségi rendezvények, akkor avattuk a faluházat - halljuk a polgármestertől. - Az egy napos programból idővel kettő, majd három lett. Közben két alkalommal is megnyertük a Napkorona bajnokságot (a versenyben azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját), egy nemzetközi megújuló energia bajnokságban pedig másodikak lettünk, ezért úgy gondoltuk, mi nem rétes, csülök, vagy tök fesztivált rendezünk, hanem a Napkoronát választjuk szimbólumul - világítja meg a rendezvény hátterét Köcse Tibor.

A műsorhoz a sztárvendégek produkciói mellé további, az embereket megmozgató, s a mindennapi élettel kapcsolatot tartó programelemeket találtak, így lépett színre a második alkalommal megrendezett gazdanap, s a hozzá kapcsolódó gépmustra. A helyi és környékbeli gazdák felvonultatták régi traktoraikat, kombájnjaikat, továbbá legújabb mezőgazdasági gépeiket, amelyek közt kész monstrumok is akadtak. A gyerekek kedvükre tanulmányozhatták e hasznos eszközök belsejét, működését, sőt, manőverezési képességeikről is meggyőződhettek, hiszen versenypályát is kialakítottak ennek illusztrálására. A parasztolimpia sem maradhatott el, a bála és traktorkerék gurításból, s más feladatokból a hölgyek is dicséretesen kivették a részüket.

Nagypáliban járva újból és újból szembesülünk a környezettudatos szemlélet jeleivel.

 

- Húsz éve járjuk a zöld utat, ami a megújuló energiák meghonosítását, az ésszerű gazdálkodást és a környezet fokozott védelmét jelenti - folytatja Köcse Tibor. - Nemrégiben létesítettünk 400 tő elültetésével egy kísérleti smaragdfa telepet, ami a gazdasági hasznossága mellett a környezetre is rendkívül kedvezően hat, hiszen e növény oxigénkibocsátása tízszerese más fákénak. Mottónk, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, a hulladékra pedig újrahasznosítható nyersanyagként tekintünk. Utóbbira csak egy példa: nálunk az autóbusz lecserélt üzemanyagtartálya útmenti virágládává alakult át, ami festeni sem kell, mert a műfüves pálya hulladék borításával vontuk be. A zöld műfűben virágoznak a muskátlik...