Magyar Régiómenedzsment Kft.

Kontinenseket összekötő zöld autópálya

MTV1 tegnap esti műsorában Mongólia nagykövetével felvezetett 3 kontinenst átívelő ( de leginkább összekötő ) Zöld Autópálya  ( GHCC ) projekt riportját megtekinthető az alábbi linken 08:50-től:

https://mediaklikk.hu/video/ma-este-2019-09-27-i-adas-2/

 

E projektben a mongol-magyar hagyományőrzés erősítése mellett az ENSZ SDG17 fenntarthatósági céljait 100 %-ban teljesítik! 

A projekt leírást és az ENSZ SDG17 megfelelés:

 

 

   

      

Értékké változtatható a szén-dioxid

HÉTSZER OLYAN GYORSAN HASZNÁLJA FEL AZ ÜVEGHÁZHATÁSÚ GÁZT A HIBRID FA, MINT EGY ŐSHONOS FAJ

Somogyi Orsolya

Kevés vizet, de sok szén-dioxidot használ fel a nemzetközi együttműködésben, magyar ötletből kiforrott smaragdfa. Az ötletgazda Steier József a hibrid, ennélfogva nem invazív faj első magyarországi ültetvényének tegnapi gyérítése apropóján beszélt a smaragdfa tulajdonságairól, a Szahara és a magyar sivatag zöldítéséről a Magyar Nemzetnek.

Az eredményalapú klímavédelem felé haladva hatékony, önfenntartó és hasznot hozó megoldásokra van szükség – vallja Steier József agrármérnök, közgazdász. A Magyar Nemzet megkeresésére a Sunwo Zrt. alapítója arról beszélt, hogyan segíti a fenti célok elérését a nagyberényi karbonklíma-ültetvény, illetve az azt alkotó smaragdfa. Az első, most hatéves klímaültetvény tegnapi, ünnepélyes gyérítésén Jakab István, az Országgyűlés alelnöke is részt vett.

– A karbonklíma-ültetvény gerince a védjegyzett smaragdfa fajhibrid, amely két alapfaj (Paulownia Elongata és a Paulownia Fortunei) keresztezéséből jött létre – magyarázta a lapunknak Steier József. – A hibridekről pedig tudjuk, hogy magról nem szaporodnak, tehát elkerüljük az invazív tulajdonságok jelenlétének esélyét. Ellenben a közismert császárfa (Paulownia Tomentosa) szaporodik magról, ezért invazívnak tekinthető és több államból már ki is tiltották, de gyakori, hogy csalók valójában ezt az alapfajt értékesítik smaragdfa néven. Azok az alapfajok, amelyekkel mi dolgozunk, az Egyesült Államok és Kína tudományos akadémiáján is előzetes szelekción estek át, így sikerült a jó tulajdonságaikat felerősíteni, a keresztezéssel pedig egyesíteni az előnyöket. Ezért a smaragdfának huszonhétféle hasznossága van. Ezek egyike az, hogy egyenletes, göcsmentes törzse kiváló alapanyag. A fa karógyökere pedig lehetővé teszi a növénytermesztést a fasorok között, az így vetett gabona akár harmadával nagyobb termést hoz a kedvező mikroklíma miatt. Mézelő növényt telepítve méhlegelő hozható létre, segítve a méhcsaládok védelmét. A növény levéltömegének ötöde már az ültetés utáni harmadik hónaptól felhasználható takarmányozásra, komposztálásra, vagy a gyógyszeriparban niacin- (B3-vitamin) forrásként – sorolta Steier József az előnyöket, amelyeket több egyetem és kutatóintézet is igazolt. Ezek között van a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal úgynevezett gazdasági teljesítmény vizsgálata, valamint a gödöllői Szent István Egyetem tanulmánya, amely a smaragdfa levelének beltartalmát és takarmányozási lehetőségeit vizsgálta.

Zöldellő smaragdlevelek. Szelekcióval sikerült a növények jó tulajdonságait felerősíteni
Fotó: WikipédiaZöldellő smaragdlevelek.

Fontos kérdés az is, hogy mennyi vizet használ fel a növény. Egy magyar szabadalommal, a gyökéritatóval érték el, hogy feleannyi öntözővíz felhasználásával is beéri a növény ahhoz képest, amennyit egyébként igényelne. A fajta eredményeiről szólva Steier József kiemelte: a nagyberényi ültetvény harmada már elérte a jellemzően negyven centiméteres törzsátmérőt és a hat-hét méteres szálmagasságot. A növény jóval nagyobb szén-dioxid-mennyiség befogására képes, mint a hagyományos mérsékelt övi növé­nyeink: míg a nálunk őshonosak évente 13,6 tonna karbon megkötésére képesek, a smaragdfa ezalatt akár száz tonnát használ fel, naponta három centiméter növekedéssel. Mindezt a Budapesti Corvinus Egyetem vizsgálata is igazolta. A fűz vagy nyár hibridek ezt a kívánt tömegmennyiséget kétszer-háromszor ennyi idő alatt érik el, a tölgyek pedig 90-100 év alatt. – Nagyon széles a skála, de nem is versenyt akarunk elérni, hanem olyan kultúrákat kialakítani, amelyek a mikroklíma javításával az őshonos fajoknak is kedvezőbb környezetet, emellett piaci többletértéket is teremtenek. Igaz, Magyarország erdősítettsége viszonylag jó, mégis van 1,2 millió hektár sivatagos terület az ország középső részén. Ezt ideális lenne fásítani, ahogyan például az elhagyott gyakorlótereket. Emellett az autó­pályák mentén is lehetne telepíteni a növényt, majd értékesíteni a faanyagot. Kolontárra, a vörösiszap-katasztrófa utáni porzást enyhítendő is ültettek smaragdfákat – vette számba a lehetőségeket a szakértő.

– Városokkal és községekkel is együttműködünk, például Nagypáli, Bolhás, vagy éppen Füzesgyarmat és Aba önkormányzatát is említhetem. A Főkertnél viszont más a helyzet: állásfoglalásuk szerint az őshonos növényekre szeretnék Budapest fásítását alapozni. Ugyanakkor a klímaváltozás módosítja az éghajlati határokat, az átlaghőmérsékletet, az itt élő növény- és állatfajokat is, ennek pedig talán jobb volna elébe menni – mondta Steier József, hozzátéve, hogy az általuk fejlesztett klímanövény a városi környezetben az úgynevezett hőszigetek kialakulását is képes lenne kezelni, márpedig erre a jelen helyzetben nincsen más hatékony megoldás.

A Paulownia hibrid fejlesztésének ötlete nem elsősorban Magyarországhoz kapcsolódott, hanem Steier József álmához, hogy a Szahara harmada kizöldülhessen. Az évente globálisan keletkező 36 milliárd tonna szén-dioxid akár egyharmadának elnyelésére és termékké alakítására szól a szakértő Green Sahara (Zöld Szahara) programja, amellyel a globális klímavédelemben is részt vehet a növény. Segíthet ugyanis abban, hogy a sivatagi por és a forró levegő kisebb eséllyel érje el térségünket. Az elmúlt öt évben a szakértő azon dolgozott Marokkóban, hogy létrehozza a világ első, szabadföldi szén-dioxid-öntözéses megoldását. Ezzel 2016-ban elnyerte az ENSZ marrákesi klímakonferen­ciájának (COP22) kiemelt innovációs elismerését. A megoldás lényege az, hogy gyakorlatilag trágyaként használják fel a légköri szén-dioxidot, így arra az értékteremtési láncban hasznos molekulaként lehet tekinteni. A növény jó befektetés lehet a jövőben, főleg, ha az Európai Bizottság akkreditálja a karbonelnyelő képességét – Steier Józsefék már dolgoznak ezen.

Karbonklíma-ültetvény

A karbonklíma-ültetvény alapja a smaragdfa, amely többszörös megkötőképességével javítja a levegőminőséget, szolgálja a mezőgazdaságot, kiváló faipari alapanyag

Az erdő széléről visz tovább az utunk a titokzatos ültetvényhez. Amikor elénk tárul, első ránézésre úgy fest, mint egy varázserdő valami mesefilmből.

 SHAPE  \* MERGEFORMAT  SHAPE  \* MERGEFORMAT

 

Szén-dioxidból smaragdot  SHAPE  \* MERGEFORMAT A szabályos, világosbarna, selymes és vékony fatörzsek tetején hatalmas lóhere alakú levelekből álló koronaerdő helyezkedik el. A korona alatt sötét van, összeér a fák teteje. Az egymás mellett sorakozó vékonyka fák lombozata szinte teljesen összenőtt, egymásba kapaszkodik, lentre alig szűrődik be a fény a fák közti aprócska résekből. Az ültetvény körül napraforgómező terül el, még tovább pedig apró házakkal díszített somogyi dombok, mintha óriásként egy makettet néznénk felülről. Lent állunk a fák előtt, nincs sok idő a bámészkodásra, kezdődik a rendezvény, Magyarország első klímaültetvényének ünnepélyes gyérítése Nagyberényben. Mert nem csupán első látszatra különleges ugyanis az a fafaj, amelyik a gyérítés útján is többszörös hasznot hajt.

Az ültetvény Nagy Zsolt és Nagy Jenő vállalkozók tulajdonában van, ők is itt állnak a piros-fehér-zöld szalaggal elkerített pagony előtt, mellettük a marokkói nagykövet asszony, Jakab István, az Ország­gyűlés alelnöke, Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár. Miután ünnepélyesen átvágják a szalagot, bemehetünk a gyönyörű menta-türkiz színű ligetbe. Óvatosan lépkedünk a különleges fák között, Steier József agrármérnök szavait hallgatva, aki elmagyarázza, mi is az a karbonklíma-ültetvény, és mitől olyan különleges. Mint megtudjuk, olyan magas szintű fotoszintézissel rendelkező növényekkel létesített, többcélú, akár agrár-erdészeti célokra is alkalmas, gyorsan növő és húsz-huszonöt éves életciklusa alatt akár többször is letermelhető fás szárú ültetvény, amely az intenzív és nagy tömegű szén-dioxid-megkötés mellett a klímavédelmet más módon közvetlenül és közvetve is segíti.

Az ültetvény mindössze hatéves, gyors növekedése miatt a gyérítés is előnyére válik

Forrás: MH/Bodnár Patrícia

A karbonklíma-ültetvény egy magának új utat kérő módszer, a progresszív klímavédelem építőköve. Lehetővé teszi, hogy a szén-dioxid gázt, akár a légköri sűrűségnél nagyobb koncentrációban is, trágyaként használják az ültetvényen, így a javak szokatlan bőségét állítsák elő úgy, hogy közben a globális felmelegedésben szerepet játszó, egyik legnagyobb tömegben keletkező üvegházhatású gáz, a széndioxid negatív hatásait mérsékeljék.

A már-már mesebeli erdő harmada a negyven centiméteres törzsátmérőt és hatméteres rönkmagasságot mindössze hat év alatt érte el. Szén-dioxid-elnyelésére jellemző, hogy a hazai energiaültetvények növényeinél kétszer-háromszor nagyobb növekedést produkált, kiemelt szén-dioxid-megkötéssel. Ezt a tényt a szakemberek szerint a mérhető tömeggyarapodás jól tükrözi.

De mi is ez a fafajta, melynek szív alakú levelei alatt még az esőben sem ázunk el? A karbonklíma-ültetvény alapja egy igazán különleges fafajta, az eredetileg Japánból és Kínából származó smaragdfa, amelynek „fejlesztésére” és technologizálására tíz évet fordított a Sunwo Zrt. A fejlesztés sikerét meggyőzően bizonyítja a mindössze hatéves nagyberényi ültetvény, amelynek lombkoronája szinte teljesen elzárja a napfényt. A növény C4-es fotoszintézisével a hagyományos mérsékelt övi növényeknél nagyságrendekkel nagyobb szén-dioxid befogadására képes. Ezek a smaragdfák elérik az igen jelentős, napi három centiméteres növekedési ütemet, s hatalmas levéltömeggel rendelkeznek, amelyen nem esik át az eső. Állunk a bársonyzöld lombok alatt, az eső kopog a keményes leveleken, Steier úr szeme csillog, ahogy bemutatja a különleges fák kedvező tulajdonságait, a hallgatóság pedig meggyőződhet a vízhatlan lombkoronáról.

Kitermelve sporteszközök, játékok, hangszerek minőségi alapanyaga egyaránt lehet

Forrás: MH/Bodnár Patrícia


Az akkreditált mérés, az uniós jogszabályi háttér hiányában állítólag még hátravan, de az őshonos növények átlagosan hektáronként és évenként 13,6 tonna szén-dioxid megkötése helyett, hazai viszonyok között a smaragdfával már elérhető az akár harminc–ötven tonnás szén-dioxid-megkötési teljesítmény is, ami új dimenziókat nyit a klímavédelemben, sőt akár a nemzetgazdaságban is jelentős szerepet játszhat. A klímaültetvény hasznosságának további jellemzői között szerepel a por- és pollenmentes környezet mellett, a levelek takarmányozási célú hasznosítása, a már több éve mézelő ültetvény  közösséget megillető haszna.

Eddig huszonhét értékképző tulajdonságát azonosították a Paulownia Hybrid, a smaragdfa teljesítményének vizsgálata során.

A fák közötti terület haszonnövények termelésére kiválóan alkalmas, így egy adott terület betelepítése a smaragdfaültetvénnyel egyszerre jelent területhasznosítást, klímavédelmet, a fakitermeléssel több funkcióban is használható faanyag biztosítását és mezőgazdasági hasznosíthatóságot. A kitermeléssel megkezdődik a faanyag szabvány szerinti minősítése is, Nagypáliban pedig a feldolgozás veszi kezdetét. A Sunwo Zrt. a tulajdonosokkal a továbbiakban speciális célokra kívánja értékesíteni a kitermelhető mennyiséget, amely kiválóan alkalmas például sporteszközök, szobrászat, beltéri struktúrák, játék- és hangszergyártás területén történő felhasználásra, a fa kitűnő adottságainak köszönhe­tően. Emellett telepítési tevékenységüket több irányban bővítik a tulajdonosok és a zrt., hogy a maximális szerepet vállalhassa a  a progresszív klímaszabályozásban.

A smaragdfa – pollenszűrő és hőmérséklet-szabályozási tulajdonságainak köszönhetően – településen belüli hasznossága is kiemelkedő, szén-dioxid-megkötő képességének köszönhetően a legkülönbözőbb méretű településeken és városi környezetben is ökoszigeteket lehet telepíteni, amely kedvezően befolyásolja az élettér egészségesebbé tételét. Előnye még, hogy ipari környezetben a karbonsemlegesség elérését teremti meg jelentős, újratermelődő biomassza források generálásával, amire a fa tökéletesen alkalmas. Az elmondások alapján, a hosszú időn át ellenségnek kikiáltott szén-dioxid ezáltal egy, a fenntarthatóságot nagyon is segítő, kiváló tápanyag is lehet, amelynek hasznosítása csak rajtunk múlik. A tulajdonosok és Steier József szerint a szemléletváltás, úttörő gondolkodás helyezheti Magyarországot gazdasági és klímavédelmi szempontból is kiemelt fókuszba. Az egészséges élettér kialakításával követendő példává válhat hazánk a világ sok országa számára a jelen kor legnagyobb kihívását, az éghajlatváltozás problémáját a szén-dioxid-hasznosítással mérsékelve, lévén a klímavédelem ma kulcsfontosságú terület.

Nincs olyan emberi tevékenység, amely közvetve vagy közvetlenül ne járna szén-dioxid-kibocsátással. Bolygónk sorsa nem politikai kérdés, hanem társadalmi kötelesség. A szelektív hulladékgyűjtésen, energiatakarékosságon kívül számos dolgot tehetünk saját környezetünk védelme érdekében. A globális klímavédelemben cselekvésre és hatékony, önmagukat fenntartó, eredményt hozó megoldásokra van szükség. A most felavatott nagyberényi karbonklíma-ültetvény a fenti célok elérését segíti, és tágabb értelemben alkalmas lehet a Szahara mintegy harmadának zöldítésére is. A Zöld Szahara Projekt keretén belül, a sivatagban létesülő smaragdfaültetvények a globális szinten évente keletkező harminchatmil­liárd tonna szén-dioxid akár egyharmadát is értékes termékekké.

„Visszavadítják” az erdőket egy természetvédelmi program keretében

 

ĀAz MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai a projekt során kiválasztanak területeket és „elindítják” azokat olyan irányba, hogy jobban hasonlítsanak az őserdőkre.

 

Az Agrárminisztérium támogatja az erdőtelepítést

A tárca egyik kiemelt célja, hogy a következő ötven évben az erdővel borított területek aránya 27 százalékra emelkedjen

Óriásra nőtt smaragdfák a bolhási kertben

Van élet Bolháson, de tenni kell érte – így summázta a kistelepülésen élők helyzetét a polgármester. A faluban az önkormányzat segítségével több egyesület működik, hogy megmozgassák a helybelieket. Az egyik a BÉKE, vagyis a Bolhásért Érdekvédelmi Közhasznú Egyesület, amelynek főként fiatalok és idősek a tagjai. A közösségi internetnek otthont adó tér kialakításához korábban épületfelújításra, eszközbeszerzésre nyertek jelentős támogatást.

 

 2016.12.21

Pontgyűjtő verseny

 

 

Smaragdfa Mozgalom - Partnergyűjtő verseny

 

Mozgalmunk kiszélesítése érdekében a Magyar Régiómenedzsment Közhasznú Nonprofit Kft egy partnergyűjtő versenyt szervez a tagok körében, amelynek lényege, hogy a csatlakozó önkormányzat, illetve nonprofit szervezet további partnereket szervez a mozgalom tagjainak sorába. A megrendelő lapra felvittünk egy sort, ahova az Önök által beszervezett megrendelő felírja az Önök nevét, ez alapján mi a rendszerünkben rögzítjük, hogy hány új vásárló partnert köszönhetünk Önöknek. 

 

A verseny során 1 év elteltével az első 10 helyezettet díjazzuk! 

Termesztési segédlet

Smaragdfa termesztése

 

 

Én vagyok a smaragdfa! Bulgáriában születtem egy laboratóriumban. Szüleim Kínából és Közép-Amerikából származnak. Ezen kétféle fafaj kereszteződéséből jöttem létre néhány hónappal ezelőtt. Szeretném a földet mindjobban megismerni, ezért vágyom arra, hogy minél többen megismerjék értékes tulajdonságaimat, gazdasági és környezetvédelmi előnyeimet!

Miután megvásároltak, fejlődésem érdekében kérem, hogy mihamarabb ültessenek el! Tekintettel arra, hogy különleges adottságaimmal felhívom magamra a figyelmet, lehetőleg a település sokak által megtekinthető, látható parkjaiba ültessenek! Ha igazán ideális feltételeket akarnak teremteni növekedésemhez, az ültető gödör legalább 60 cm mély és 60x60 cm nagyságú legyen. Gyors növekedésem segítségére lehet, ha az ültető gödör fenekére némi érett komposztot tesznek. Földlabdámat legalább 30 cm mélyen helyezzék az ültető gödörbe, a gödör betemetése után pedig bőséges vízzel iszaposítsák be a körülöttem lévő földet. Néhány nap múlva növekedésnek indulok, kérem, hogy szükség szerint a vizet pótolják az ültető gödörben, így biztonságosabban és gyorsabban kezdek növekedni. Ha ültetésemkor vízmegtartó baktérium drazsét (pl: BactoFil) szórnak az ültető gödör tetejére vagy fekete fóliával és faaprítékkal takarják, még jobban tudom hasznosítani a növekedésemhez szükséges nedvességet. A tél közeledtével leveleimet elhullatom, és az első két évben gyakran előfordul, hogy erősebb hideg miatt a föld feletti részem elfagy. Ilyenkor nem kell megijedni, hiszen a tél elmúltával gyökérsarjból újra növekedek. Ennek elősegítéséhez elszáradt előző évi száramat a föld színén metsző ollóval el lehet távolítani. Különleges növényvédelmet a növekedésem során nem igényelek, viszont a folyamatos víz utánpótlást gyors fejlődésemmel hálálom meg. Jó körülmények és gondos ápolás esetén őszre akár 3-4 méter nagyságúra is nőhetek.

Óriás leveleim sok széndioxidot kötnek meg és sok oxigént termelnek, ezáltal javítom környezetem klimatikus hatásait. Egyéb tulajdonságaimat megtudhatják a szakirodalomból és különböző web felületekről smaragdfa címszó alatt. Amennyiben elégedettek velem, kérem, hogy a későbbiek folyamán legyenek társaim is, ezáltal díszítő elemei lehetünk településük útszegélyeinek, játszótereinek, parkjainak. Minél többet ültetnek belőlünk, annál gazdagabb, szebb és élhetőbb lesz környezetük!

További információk az alábbi honlapon tekinthetők meg:  http://sunwo.eu/projektek/smaragdfa/

 

Smaragd Önkormányzati Ökofamozgalom

Termesztési segédlet

Smaragdfa termesztése

 

 

Én vagyok a smaragdfa! Bulgáriában születtem egy laboratóriumban. Szüleim Kínából és Közép-Amerikából származnak. Ezen kétféle fafaj kereszteződéséből jöttem létre néhány hónappal ezelőtt. Szeretném a földet mindjobban megismerni, ezért vágyom arra, hogy minél többen megismerjék értékes tulajdonságaimat, gazdasági és környezetvédelmi előnyeimet!

Miután megvásároltak, fejlődésem érdekében kérem, hogy mihamarabb ültessenek el! Tekintettel arra, hogy különleges adottságaimmal felhívom magamra a figyelmet, lehetőleg a település sokak által megtekinthető, látható parkjaiba ültessenek! Ha igazán ideális feltételeket akarnak teremteni növekedésemhez, az ültető gödör legalább 60 cm mély és 60x60 cm nagyságú legyen. Gyors növekedésem segítségére lehet, ha az ültető gödör fenekére némi érett komposztot tesznek. Földlabdámat legalább 30 cm mélyen helyezzék az ültető gödörbe, a gödör betemetése után pedig bőséges vízzel iszaposítsák be a körülöttem lévő földet. Néhány nap múlva növekedésnek indulok, kérem, hogy szükség szerint a vizet pótolják az ültető gödörben, így biztonságosabban és gyorsabban kezdek növekedni. Ha ültetésemkor vízmegtartó baktérium drazsét (pl: BactoFil) szórnak az ültető gödör tetejére vagy fekete fóliával és faaprítékkal takarják, még jobban tudom hasznosítani a növekedésemhez szükséges nedvességet. A tél közeledtével leveleimet elhullatom, és az első két évben gyakran előfordul, hogy erősebb hideg miatt a föld feletti részem elfagy. Ilyenkor nem kell megijedni, hiszen a tél elmúltával gyökérsarjból újra növekedek. Ennek elősegítéséhez elszáradt előző évi száramat a föld színén metsző ollóval el lehet távolítani. Különleges növényvédelmet a növekedésem során nem igényelek, viszont a folyamatos víz utánpótlást gyors fejlődésemmel hálálom meg. Jó körülmények és gondos ápolás esetén őszre akár 3-4 méter nagyságúra is nőhetek.

Óriás leveleim sok széndioxidot kötnek meg és sok oxigént termelnek, ezáltal javítom környezetem klimatikus hatásait. Egyéb tulajdonságaimat megtudhatják a szakirodalomból és különböző web felületekről smaragdfa címszó alatt. Amennyiben elégedettek velem, kérem, hogy a későbbiek folyamán legyenek társaim is, ezáltal díszítő elemei lehetünk településük útszegélyeinek, játszótereinek, parkjainak. Minél többet ültetnek belőlünk, annál gazdagabb, szebb és élhetőbb lesz környezetük!

További információk az alábbi honlapon tekinthetők meg:  http://sunwo.eu/projektek/smaragdfa/

 

 

 

Smaragd Önkormányzati Ökofamozgalom

Smaragdfa megrendelő

Smaragdfa Megrendelő nyomtatvány

Megrendelés tárgya: Smaragdfa Paulovnia konténeres példány

Forgalmazója: Sunwo Stratégiai Energia Technológiákat Fejlesztő és Szolgáltató Zrt.

Ár: bevezető áron Bruttó 6000 Ft + szállítási költség

 

Megrendelő neve:

                                                                                                                                                                               

Megrendelő székhelye:

                                                                                                                                                                               

Megrendelő adószáma:

                                                                                                                                                                               

Szállítási cím: (Amennyiben nem egyezik meg a számlázási címmel, szíveskedjék megadni!)

                                                                                                                                                                               

Kapcsolattartó neve és elérhetősége (e-mail+tel):

                                                                                                                                                                               

Megrendelt fák száma:                       (min. 5 db, 10 db megrendelése esetén +1 db ajándék, 20 db megrendelése esetén +2 db ajándék)

Átvétel módja:  Kérem húzza alá!    Személyes átvétel/Postai utánvétel

A mozgalomba új tagként ajánlotta:    ....................................................................................

A megrendelőlap aláírásával megrendelem Magyar Régiómenedzsment Nonprofit Kft-tól az alábbi terméket. Tudomásul veszem, hogy a megrendelés teljesítésével kapcsolatos vételár és kapcsolódó postai és csomagolási költségek a megrendelőt terhelik.

A megrendelő lapot kérjük e-mailen továbbítani az alábbi e-mailcímre:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

                                                                                                                                                    PH.

 

                                                                                                                              ........................................

 

                                                                                                                                  Megrendelő aláírása