A Nemzetstratégiai Kutatóintézet is elismeri Nagypáli jó példáját

Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere egy nagyszabású rendezvényre kapott meghívást a község képviseletében. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet által 2014. február 6-án megrendezett „Változó éghajlat – Változó közösségek: A fenntartható energiaellátás lehetőségei és jó gyakorlatai” című konferencián tartott előadásának témája a „Zöld út” falufejlesztési modell volt.

Az esemény a klímaváltozás folyamatával és hatásaival, a nemzetközi klímapolitikai kihívásokkal, az Európai Unió klímapolitikai aktualitásaival, a helyi közösségek klímaváltozás elleni, és megújuló energiát alkalmazó akcióival, illetve az ezzel kapcsolatos jó példákkal foglalkozott.
A rendezvényen az ország számos szaktekintélye részt vett és tartott prezentációt. A délelőtti szekciótémája a változó éghajlat-változó közösségek volt, ezzel összefüggésben prezentált Lukács Ákos (Nemzeti Fejlesztési Minisztérium), Pálvölgyi Tamás (MFGI,BME), Csete Mária (BME) és Kajner Péter (MFGI). A délutáni szekció fókuszában az önfenntartó falu – fenntartható vidék állt, ehhez kapcsolódó meghívott vendégek között szerepelt Munkácsy Béla (ELTE TTK), Petrányi Csaba (Újszilvás Polgármestere), a Nagypálival korábban közös projektet dédelgető Vass Lajos (Bükk-Térségi LEADER Egyesület), Ertsey Attila (Nádasdy Alapítvány), illetve Köcse Tibor (Nagypáli Polgármestere).A konferencia megkezdése előtt az előadókat a rendezvény házigazdája, Szász Jenő – a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke – köszöntötte.