Robbanószert találó mangalicák Nagypáliban

A magyar mangalica az egyetlen magyar eredetű sertés faj. Sajátosságát zsírja adja, erőteljesebbek mint társaik és egyes betegségekkel szemben sokkal ellenállóbak. Nem csak egészséges élelmiszer források, természetközeli életmódjuk lévén akár környezet barátnak is mondhatók. 

     
Domboldalba túró helyi tulajdonos mangalicái

Bár lövedékkeresésre nincsenek kiképezve, a Nagypáliban lévők erre is képesek.

Vasárnap délután egy második világháborús német tarack éles lövedékét túrták ki a földből egy helyi lakos kertjében lévő domboldalból. Köcse Tibor, nagypáli polgármestere, a szolgálatban lévő körzeti rendőrt értesítette, majd szakszerűen, figyelmeztető szalaggal körbe zárva egy szomszédos területre helyezték/zárták el a lövedéket, figyelmeztetve a közelben lévő lakosokat, főként gyermekeket a tiltott zónára.

 A mangalicák által kitúrt lövedék

A Magyar Honvédség tűzszerészei hétfő délután érkeztek a helyszínre, szakszerű hatástalanítást követően, elszállították a robbanó lövedéket. Fémkeresővel átvizsgálták a területet esetleges újabb lövedékek után, azonban ott már csak rozsdás szögeket találtak.

Intézkednek a lövedék ügyében a Honvédség tűzszerészei

Fontosnak tartjuk a lakosság figyelmének felhívását, hogy hasonló módon cselekedjenek, ha lövedéket találnak kertészkedés, vagy földmunkák során. Ez a példa is mutatja, hogy miként cselekedjünk ilyen esetben!