Rendkívüli tájékoztató

Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések

1.       Nagypáli Község Önkormányzata a kialakult járvány helyzettel kapcsolatosan az alábbiakat javasolja a település lakóinak a fertőzés megelőzése érdekében:

·        Mossanak gyakran kezet szappannal vagy használjanak kézfertőtlenítő oldatot!

·        Sose érintsék az arcukat, szájukat, orrukat szennyezett kézzel!

·        Sose köhögjenek, tüsszentsenek a tenyerükbe, hanem inkább az alkarjukkal vagy zsebkendővel takarják el a szájukat!

·        Megfázás, láz, köhögés esetén ne menjenek közösségbe, munkahelyre, rendelőbe, inkább hívják telefonon a háziorvosukat!

·        Kerüljék a tömeget!

·        Szellőztessenek gyakran, mozogjanak sokat, fogyasszanak vitaminokban gazdag ételeket, gyümölcsöt, nyers zöldségeket!

·        Ne utazzanak olyan országba, ahol már kialakult a járvány!

·        Ha fertőzött országból érkeztek haza, kérjenek telefonon tanácsot a háziorvosuktól és lehetőség szerint 14 napig maradjanak otthon.

·        Amennyiben a fertőzés tüneteit észreveszi magán, jelezze a háziorvosnak telefonon és a háziorvos értesíti a mentőket!

 

2.     Ha valaki fertőzött területről érkezik haza és a hatóság hatósági házi karanténra szólítja fel a következő teendőket kell elvégeznie:

 

·       A potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 14 napig köteles az otthonában tartózkodni, vendéget nem fogadhat!

·       Köteles egy hatósági („piros lapot”) kiragasztani az ajtóra, ami jelzi, hogy a személy karantén alatt áll!

·       Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el!

·       A karanténra felszólított személy köteles jelenteni a karantént Köcse Tibor, Nagypáli Község polgármesterének!

·       A karanténba helyezett személy ellátásáról, amennyiben ezt a családtagok nem tudják megoldani, az önkormányzat gondoskodik!

·       Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy a Közösségi Házba meghirdetett programok elmaradnak, valamint a Könyvtári szolgáltatások a rendkívüli helyzet miatt átmenetileg szünetel.

                 Köcse Tibor
      Nagypáli Község polgármestere

  • kep-11