Hagyományos disznóvágás az ÖKO-völgyben

Hajdanán, rendszerint télen a paraszti háztartásoknak egyik legnépszerűbb tradíciója volt a disznóvágás, melynek hangulatát igyekeztünk feleleveníteni január 11- én az ÖKO-völgyben. Márton László böllér irányításával ügyes kezű férfiak, régi szokásnak megfelelően szalmával perzselték meg a disznót, majd feldolgozták a húst.

Közben a lányok, asszonyok, előkészültek a főzéshez, elkészítették forralt bort, meleg teát, ami nagyon jól esett a téli hidegben. Sokan eljöttek segítettek, bekapcsolódtak a munkálatokba, a gyerekek pedig kíváncsian nézelődtek, hisz közülük volt, aki még nem látott falusi disznóvágást. Kora délutánra elkészültek a finom ételek, káposzta leves, hurka, kolbász, sült húsok, a résztvevők igazi magyaros disznótoros finomságokat kóstolhattak, fogyaszthattak a hangulatos közösségi programon.

  • 20200111-disznovagas-095
  • 20200111_104555
  • 20200111_075301