"Van mit tanulnunk és van mit tennünk!"

„Mi lesz veled föld? Mi lesz veled, éghajlat?” - kérdést tette fel Németh Lajos meteorológus előadásának címében, majd „A klíma változik - változunk mi is” gondolattal folytatta Köcse Tibor polgármester a következő környezettudatos eladást csütörtökön a zalaegerszegi BGE Nagyelőadójának színpadán.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásával és a BGE Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg közös együttműködésében valósul meg már több éve a zalaegerszegi Senior Akadémia, ahol félévente, kéthetente csütörtökönként megannyi érdekes, ismeretterjesztő előadás közül választhatnak a tanulni vágyó 55. életévüket betöltött „hallgatók”. Az ingyenes képzés során főleg időskorúakat érintő kérdéseket boncolgatnak az előadók, de számos egyéb témában is bővíthetik ismereteiket a lelkes szeniorok.

Múlt hét csütörtökön klímaváltozás okozta problémák és megoldások témakör került napirendre.

„Mi lesz veled föld? Mi lesz veled éghajlat?” címmel tartott figyelemfelkeltő meteorológus humorral fűszerezett előadást napjaink éghajlati kihívásairól Németh Lajos nyugdíjas meteorológus. Előadásából kiderült, hogy az időjárás mindig is szélsőséges volt, de a gyakoriságok száma az utóbbi időkben jelentősen megnövekedett. Növekszik a tornádók száma - három-négyévente fordult elő egy; az elmúlt évtizedekben azonban tucatnyit dokumentáltak -, egyre gyakoribb a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, erős viharok, aszályok és árvizek is – a meteorológus szemléletes fotókkal prezentálta az elmúlt esztendők emlékezetes, szélsőséges időjárás okozta tragédiáit. A föld éghajlat változásának olyan gyors a tendenciája, hogy sem a növények, sem az állatvilág nem tud ennyi idő alatt alkalmazkodni a változásokhoz, így az emberi életre alkalmas területek csökkennek, miközben a lakosságszám folyamatosan nő, nem beszélve az ebből adódó ivóvíz problémáról. „Ahogy az élet, úgy a légkör útjai is kifürkészhetetlenek” gondolattal zárta prezentációját a meteorológus.

 „Van mit tanulnunk és van mit tennünk! A klíma változik – változunk mi is” – folytatta az éghajlatváltozás okozta problémák és azok kiküszöbölése témakört Köcse Tibor Nagypáli polgármestere. Külföldi példák és helyzetek szemléltetésével vezette rá a hallgatóságot, hogy a klímaváltozás ellen helyben kell cselekednünk. Szerencsésnek mondhatjuk magyarországi helyzetünket, hogy még lehetőségünk van változtatni, és már egy apró cselekedet is többet ér, mint a tétlenség! A megelőzésre fordított erőfeszítések mellett a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítanunk a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra is. Bemutatásra került Nagypáli „Zöld út” falufejlesztési szisztémája, mint minta példa, melyet nem csak települési színvonalon, hanem lakossági szinteken is lehet alkalmazni a kevesebb energia felhasználás tekintetében.

 

Az előadók témái mélyen érintették a hallgatóságot, mindkét esetben kérdésekkel, kötetlen beszélgetéssel zárták a szekciót.

A Senior Akadémiára minden zalaegerszegi és környékbeli senior korú érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Beiratkozásra minden félév elején van lehetőséget, ebben a félévben az előadásokon 250-270 fő vesz részt egy-egy alkalommal. A témákat a hallgatók igényei, és szervezői ötletek alapján választják ki.