„Érik a szőlő” hagyományőrző SZÜRETI VIGASSÁGOK rendezvény

Népes tarka menet vonult végig a falu utcáin, szeptember 22-én Nagypáliban.

A menetet a vadászkocsiban a hegybíró, csősz, vadászmester vezette, a cigányzene kíséretében őket követte szekerével a népdalkör, a helyi mesterségek: a kovács és a pék kocsija is beállt a sorba, a szőlőárus magyar lányok után. A menetben a hegyi gazdák és asszonyok is vígan tartottak a többiekkel, miközben kóstolgattak és kínálták a finom nedűket a cigány asszony is kihasználta a kínálkozó üzleti lehetőségeket, bőven osztogatta jóslatait jó áron a rászedetteknek.

  • a
  • 20180922_150358
  • borito

A szüreti vigasság közösségi színtere, a gyümölcsfeldolgozó. Környezetében népi hagyományok szerint zajlottak az események. A családok apraja-nagyja részt vett a szüreti hagyományteremtő vigasságban. A szőlő morzsolásában a legfiatalabb korosztály volt a legfőbb segítség. A szüreti bográcsokban birkapörkölt és gulyás főtt. A pogácsa süti verseny győztese: Balláné Éva néni. A finom falat később mind elfogyott. A munkákhoz sok kosárra is szükség volt, ezért Kámán Imre vasboldogasszonyi mester tanította a fortélyokra a jelenlévőket.

  • 20180922_171623
  • 20180922_180439
  • c

A mulatsághoz a népzenét az Erdélyből érkezett Szászcsávási cigányzenekar szolgáltatta, mint hangulatfelelős, majd később küldeményével megérkezett Postás Józsi is, a mulatós zenére-táncra perdültek a résztvevők. A mulatozás egészen hajnalig tartott.

Mindenki jól érezte magát a hagyományteremtő szüreti vigasságon.