A PROBLÉMA GLOBÁLIS, DE ELSŐSORBAN HELYBEN ÉRZÉKELHETŐ ÉS HELYBEN IS KELL MEGOLDANI!

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat (MBFSZ) Nemzeti Alkalmazkodási Központ Főosztályának csapata „Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer (NATéR) továbbfejlesztése” című projektje keretében „A klímaváltozás elleni helyi védekezés lehetőségei és a Nemzeti Alkalmazkodási Térinformatikai Rendszer” című konferenciáját tartott meg szeptember második felében a Nagypáli Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumában.

Az esemény résztvevőit – elsősorban önkormányzatok képviselői – a regisztrációt követően Nagypáli képviseletében Kereszturiné Lochuk Nikoletta PMI ügyvezető és az MBFSZ oldaláról Dr. Czira Tamás főosztályvezető köszöntötte.

A délelőtt folyamán a hazai klímapolitika helyzetéről, egyáltalán nem biztató éghajlat változásokról, a klíma védelemről, és különböző klíma stratégiákról szóló előadásokat hallgathattak meg a jelenlévők. Selmeczi Pál MBFSZ főosztályvezetőhelyettes egy mondatba összefoglalta jelenlegi klímatikai helyzetünket:

„Nem elegendők a megelőzésre fordított erőfeszítések, a jövőben kiemelt figyelmet kell fordítani a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásra, az alkalmazkodó képesség erősítésére, a sérülékenység területi különbségeire.” Bemutatásra került még Nagypáli „Zöld út” falufejlesztési szisztémája, mint minta példa, valamint Zala megye klímastratégiája önkormányzati szemmel.

Az ebédszünet után műhelymunka kertében kisebb csoportbontásokban az MBFSZ munkatársai segítségével különböző klímavédelmi feladatokat oldottak meg a jelenlévők, majd a tartalmas konferencia Nagypáli bemutatásával, falusétával zárult.

  • p1014861
  • p1014907
  • p1014903