Ismét Napkorona Fesztivál Nagypáliban a hét végén

Zalai Hírlap Online 2017.08.03- i szám:

A hét végén rendezik meg a községben sok éve népszerű a Napkorona Fesztivált, s a hozzá kapcsolódó gazdag kulturális és sport programsorozatot.

Ennek elmaradhatatlan része a hőlégballonos találkozó, mely péntek este kezdődik. Szombaton délelőtt a műfüves focipályán kerül sor a napkorona vándorkupára. Délután a fúvósok hívják egybe a vendégeket és a helybélieket az Erős testvérek műsorára, hatkor felszállnak a hőlégballonok, hétkor Gáspár Laci énekel, a Premier zenekar zenél. Vasárnap fél tízkor kezdődik a gazdanap, egy óra múlva a parasztolimpia, délután pedig kulturális műsorok szórakoztatnak. Az esti lovasbemutató után ünnepi program keretében adják át a díjakat, majd az Omega együttes frontembere, Benkő László ad műsort.

Nagypáli azon kevés hazai települések közé tartozik, amely folyamatosan fejlődik, mi több, a megújuló energia program elkötelezett közösségeként nemzetközi hírnévre tett szert, az ezzel kapcsolatos napkorona bajnokság európai ezüstérmese. (A fosszilis energia felhasználás kiváltásában elért eredményekről szól a megmérettetés.) A hét végén hibrid erőművel gazdagodik a község, amely tovább tökéletesíti villamoshálózattól független áramellátást. A településfejlesztésért és falumegújításért pedig hazai és nemzetközi díjat is kapott már Nagypáli. Minderről Köcse Tibor polgármesterrel váltottunk szót, aki az európai kistérségi energiasemlegességre alapult nemzetközi szövetség elnöke egyben.

 

Pillanatkép a hőlégballonok tavalyi indulásáról 
Fotó: Pezzetta Umberto

 

- A munka egyik alappillére, hogy a falu élhetőségét folyamatosan emeljük, ehhez az önkormányzatnak legyenek megtakarításai. Minden évben felújítunk egy utcát, most a Kisfaludyban készül térköves járda, egységes kapubejáró.

Örvendetes, hogy több mint 550 lakosa van községnek, a lakótelep összes házhelye gazdára talált. A cégek letelepedése is elsődleges céljaik közt szerepel. A közösség együtt kirándul, gesztenyepartit tart a hegyen, megbecsüli a nyugdíjasokat, családi napokon főznek együtt.

- A másik szempont a lehetőségek szerint az, hogy vendégek, turisták érkezzenek hozzánk, nem titkoltan többek között azért, hogy a jól működő energiatakarékossági megoldásainkról, az energiafű hasznosításának lehetőségéről, a napelemek használatáról minél többen tájékozódnak. Erről egyénként a honlapunkon is tájékoztatunk, 22 perces bemutatkozó filmünket már osztrák ökopartnerek is átvették.

 

Köcse Tibor polgármester

A falu hírnevét öregbítette a Kossuth Rádió "Összetömörített Nap a házak tetején" című műsora is. Nagypáli Alsóvereckével is szoros kapcsolatot tart, a Vereckei-hágónál ők maguk is dolgoztak a környezet szebbé tételén.

(A cikk a Zalai Hírlap Összetartozunk programja keretében jött létre.)

 

ZH