Konferencia a fenntartható turizmusról - Bergamo

2017 Február közepén zajlott egy 3 napos konferencia az olaszországi Bergamo városában.

Bergamo Észak-Olaszország Lombardia tartományában fekvő, kb. 120.000 lakosú város. 40 km-re fekszik Milánótól, a tartomány székhelyétől. Közlekedését tekintve közúton, vasúton is könnyen megközelíthető, a város szélén egy kisebb repülőtér is működik. A település érdekessége, hogy két, jól elkülöníthető részre osztható: Felsővárosra (Cittá Alta), mely a középkor folyamán alakult ki és Alsóvárosra (Cittá Bassa), mely a XX. században kiépült lakónegyed lett.

A város már a középkorban jelentős kereskedelmi központ volt, a velencei fennhatóság idején, a XVI. század második felében építették azt a falat, mely a Felsővárost elválasztja az Alsóvárostól. A Felsőváros rengeteg történelmi örökségére való tekintettel 2006-ban került fel az UNESCO Világörökségi listájára.

A konferencia célja első sorban olyan szakemberek, vállalatok képviselőinek előadásából állt, akik közvetlenül befolyásolják a vidék turisztikai lehetőségeit. A plenáris ülések négy témakört öleltek fel a 3 nap alatt: a vidék életképességét, az értékláncokat (vidéki-városi kapcsolatok, értékesítési csatornák, körkörös gazdaság stb.), a vidéki élményt és ennek közvetlen elemeit (mit vár el a vendég egy vidéki látogatás során), valamint a digitalizációt (kommunikációs csatornák fejlődése, online értékesítés stb.).

Véletlen szerencsének köszönhető, hogy a nagypáli delegáció megismerkedhetett a konferencia egyetlen magyar előadójával, Dr. Hajas Pállal, aki Kozárd község polgármestereként tartott előadást a faluban véghezvitt fejlesztésekről és a falu turisztikai-regionális jelentőségéről mintegy 200 résztvevőnek. Mindkét fél részéről felmerültek jövőbeni együttműködési lehetőségek is.

A 3 napos konferenciát egy munkacsoportos előadás zárta, melyek közül a vidéki élményen vett részt Nagypáli képviselete, melynek célja a résztvevők tapasztalatainak megosztása, és a tudástranszfer volt.