Hagyományos disznóvágás a Nagypáli ÖKO-völgyben!

Az önkormányzat immár második alkalommal szervezte meg hagyományőrző programként az egész napos disznóvágás nyújtotta kulináris élményt.

A program reggel fél nyolckor kezdődött az ÖKO-völgyben a kemence környékén, a hófedte táj, a csípős reggel jól illett a nap hangulatához. Hamarosan megérkezett a természetes táplálékon nevelt több mint kettőszáz kilogrammos „áldozat”, és a polgármester Köcse Tibor rövid köszöntőjét követően a jelenlévők megitták az ilyenkor elmaradhatatlan áldomást. A koca halálával megkezdődött a csodálatos átalakulás roppanós héjú hurkává, szaftos kolbásszá, ínycsiklandó sült oldalassá. A jól szervezett munka a szakavatott személyzet irányítása mellett mindenki tette a dolgát.

A régi módszerekhez igazodóan folyt a perzselés, készült a forralt bor és a meleg tea, az egyik kondérban illatozott a hagymával sült vér, készült a böllér máj. A résztvevők frissen fogyaszthattak reggelire a finomságokból, miközben mások már serényen daraboltak, válogattak, abáltak, előkészítették a hurka, kolbász alapanyagait. Látványos munkafolyamat volt a kétféle hurka és kolbász elkészítése, bélbe töltése, igazi szakértelmet igényelt a hozzávalók összeállítása, a fűszerezés, az összegyúrás. Egy nagy kondérban már rotyogott a toros káposzta, a kemencében sült a pecsenye, a friss hurka és a kolbász. Az illatok megtöltötték a völgyet, még a nap is kisütött, egyre nőtt az érdeklődők tábora, a kisebbek sem maradtak távol. Miközben a szülők kóstolgattak, nézelődtek, a gyerekek a magukkal hozott szánkókkal izgalmas szánkóversenyt rendeztek a domboldalban. A nap előrehaladtával az elfogyasztott pálinka és a forralt bor mennyiségével arányosan nőtt a jókedv. A munkakedv sem lankadt, kora estére már minden elkészült, és a jóllakott, de kellőképpen elfáradt résztvevők kitartó kis csapata harmonikaszó mellett nótázással zárta ezt a jól sikerült vidám napot. (hkzs)

  • _dsc2369
  • _dsc2462
  • _dsc2398