Könyvtáros vezetők az ország minden részéről Nagypáliban

„A könyvtárellátási szolgáltató rendszer hatékony működtetése és a szolgáltatás Népszerűsítése” címmel műhelynapokat tartott a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár 2015. november 11-12-én a megyeszékhelyen. A kétnapos programon az ország különböző intézményeiből érkezett szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat, számoltak be fejlesztési elképzeléseikről.

A könyvtári szolgáltató rendszerben a megye települései több millió forintot költhettek dokumentum beszerzésre, és több száz rendezvény is segítette a szolgáltató helyek fejlesztését. A szakmai konferenciát Balaicz Zoltán Zalaegerszeg MJV polgármestere, és Kiss Gábor a DFMVK igazgatója köszöntötte. „A KSZR szolgáltatások kiteljesedése a kistelepüléseken” címmel Sepsey Tamásné dr. Vígh Annamária az EMMI Közgyűjteményi Főosztályának vezetője tartotta. Ezt követte Sörény Edina vezető tanácsos, könyvtári és EU szakértői szakreferens az EMMI Nemzetközi Kulturális Kapcsolatok Főosztályának az előadásában „A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználásáról” címmel. Dr. Kenyéri Katalin tolmácsolásában hallhattuk a „Törvénymódosítás, képzés, digitális újrahasznosítás” c. összefoglalóját. A szakember közigazgatási tanácsadó, könyvtári és jogi referens az EMMI Közgyűjteményi Főosztályáról. Fehér Miklós a Könyvtári Intézet osztályvezetője is felszólal és”A KSZR szolgáltatások népszerűsítése” címmel tartott előadást.
A szakmai konferencia többi részében több megyei-és városi könyvtárak igazgatói, munkatársai osztották meg velünk tapasztalataikat..
A szakmai konferencia második napján szakmai műhelytalálkozókat szerveztünk 3 településen. Első alkalommal Egervárra látogattunk el, ahol Gyerkó Gábor polgármester adott sokszínű információkat a község több funkciós szolgáltató tér kialakításának körülményeiről. .
Köcse Tibor Nagypáli polgármestere a Lakópark bejáratánál fogadta a szakmai konferencián résztvevőkkel érkező autóbuszt, majd egy buszos falunézés keretében bemutatta a megvalósult fejlesztéseket, Napelem telepet, Idegenforgalmi Központot, Rózsakertet, helyi termékfeldolgozó Üzemet, az ÖKO völgy érdekességeit. A Helyi Termék Kiállító Tér épületében, helyi termelők által készített termékekből, borkóstolásra invitálták a vendégeket. Utolsó állomás a település központja volt, ahol megnézték az IKSZT-ben működő megújult könyvtárat. Az épület nagy termében egy kis tízóraival lepték meg a szakembereket, ez idő alatt Nagypáliról készült legújabb filmet is megtekinthették a résztvevők. Végül helyi ajándékcsomagot adott át Kiss Gábor a DFMVK igazgatója és Köcse Tibor polgármester a minisztériumi delegáció tagjainak, valamint minden résztvevő Nagypáli címerrel díszített hűtő mágnest kapott.

  • konyvtar1_2015
  • konyvtar2_2015
  • konyvtar3_2015
  • konyvtar4_2015
  • konyvtar5_2015