Már a Tudományos Akadémia is…

A Magyar Tudományos Akadémia és az Energia Hivatal munkatársai, mint egy tíz fővel egy napos látogatást tettek Nagypáliban. A látogatás célja egy olyan országos programalkotási feladat számukra amelyben, a Nagypáli falufejlesztési folyamatot, mint jó gyakorlatot kívánták elemezni. A nap folyamán az Innovációs centrumban Köcse Tibor polgármester bemutatta a zöld programot előadásában kiemelve az eddigi eredményeket és célokat, majd konzultáció következett.

Délután folyamán a vendégek megtekintették a falu megvalósult fejlesztéseit és érdekességeit, többek közt látogatást tettek az Alma 2000 Kft. gyümölcsösében is. Az est folyamán kötetlen beszélgetés formájában további információkat kértek a várhatóan szeptember körül megjelenő önkormányzatokat segítő informatikai programhoz. A delegációt vezette Dr. Lados Mihály docens, a Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézetének vezetője.

MTA küldöttsége látogatott településünkre

A Magyar Tudományos Akadémia kilenc fős küldöttsége járt településünkön március 30-án. A vendégeket Köcse Tibor polgármester üdvözölte a Főnix Klub Kávézóban. Rövid bemutatkozó beszélgetést követően az Innovációs Központ konferenciatermében folytatódott a program, ahol településünk polgármestere tájékoztatta a vendégeket a falu eredményeiről, a megújuló energia források fontosságáról, az energiatakarékosság és az energia hatékonyság megvalósításáról a falu mindennapjaiban. Beszélt az önkormányzat és a civil szervezetek, valamint a helyi vállalkozások kapcsolatának fontosságáról. Kiemelte, hogy a település továbbfejlődése érdekében hangsúlyos terület a megújuló energiák hasznosítása és a turizmus erősítésével, a turisztikai vonzerő fejlesztésével egy fenntartható, élhető és jól működő település létrehozása. Ennek érdekében a településen jelenleg is több fejlesztés zajlik, ezek közé sorolandó az idegenforgalmi központ, melynek épületében helyet kapnak szálláshelyek, az idegenforgalmi és információs pont, valamint az országos turinform iroda. A rózsakertben mintegy 6500 rózsatő és sok más különleges növény társulása nyújt majd páratlan élményt a látogatóknak. A polgármesteri tájékoztatót követően a vendégek a nemrégiben átadott Helyi Termékek Kiállító Terében ismerkedtek a környék termékeivel. A változékony március végi időjárás ellenére a délutáni program során a vendégek megismerték a logisztikai központot, az épülő idegenforgalmi központunk technológiáját. A sűrű programban maradt idő a felújított templom és a templomkert, a faluközpont és a Nagypáli-Nagykutas gyümölcsöskert megtekintésére is. A délutáni program zárásaként a település ökologikus témaparkját tekintették meg.

  • akademia1_2015
  • akademia2_2015
  • akademia3_2015
  • akademia4_2015
  • akademia5_2015