Gondolatok egy Nemzetközi Fórum Kapcsán

Csak ritkán adódik egy több mint 14 éve nyugdíjban lévő, ezt megelőzően aktívan, gazdasággal, pénzügyekkel foglakozó ember számára, hogy újra az ’élet’ sűrűjébe kerüljön.
Számomra ez a lehetőség váratlanul, meglepetésszerűen adódott.


2015. február 25-27 között Visegrádon résztvevője/hallgatója voltam a XXII. Nemzetközi Energia és Innovációs Fórumának. A rendezvényt a BKIK (Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara) Energiaipari Szakmai Osztálya szervezte.
Dr. Steier József elnöki megnyitója után a Fórum azonnal megkezdte munkáját. 
Az MTA, az Olasz, Török stb. tudományos élet szakmai körökben elismert képviselői mellet, a hazai kutatóintézetek, tudományos műhelyek, és gyártó cégek számoltak be eddigi eredményeikről és terveikről. Az előadások, tájékoztatók és bemutatók az ’egyszerű’ ember számára is érdekesek és követhetőek voltak.
Az idegen nyelven tartott előadásokat, szakemberek tolmácsolták, így a csak magyarul értők számára is minden érthető volt.
Az előadások, bemutatók nem elvont-tudományos megközelítését adták a mindennapok problémáira. Az energetika, a környezettudatos termelés, építészet, a megújuló energiák előállítása és felhasználása, a biotechnológiák fejlesztése mind-mind az élhetőbb jövő érdekében történnek.
Az Energia és Innovációs Fórum program-folyamata és az, hogy a 3 napos program zárásaként több település vezető (polgármester, urbanisztikai szakember) tartott előadást az eddig elért eredményekről azt mutatja: nem volt hiábavaló az eddigi erőfeszítés.
Külön öröm számomra, hogy sokad magammal végig hallgattam Köcse Tibor polgármester előadását. A hallgatóság itt szembesült azzal, hogy az élhető jövőért a mában kell cselekedni. A környezet szépítése mellett (utak, utcák, terek, stb.) jövőbe mutató beruházásokat, fejlesztéseket is meg kell és lehet valósítani. Mind ezt környezettudatosan előrelátó módon, azt itt élő emberek érdekében. Az a szemléletmód és cselekvés, amiről a polgármester az előadásában beszámolt a résztvevők osztatlan elismerését kiváltva szokatlanul hosszú tapssal ért véget. 
Azok az eredmények és a jövő tervei bizakodással tölthetnek el bennünket. 

Jó volt ezen a napon is Nagypáli polgárnak lenni.
Balla László nyugdíjas