Németországi Greenpeace tanulmányút

November utolsó hetén a világ legnagyobb környezetvédő egyesülete, a Greenpeace által szervezett tanulmányúton vehetett részt Köcse Tibor, Nagypáli Község polgármestere. A programba bevont magyar települések: Nagypáli, Szigetmonostor, Boly, Szank, Cserdi, Kispest, Kiskunmajsa. A nemzetközi delegáció szlovén, horvát, török, olasz illetve magyar polgármesterekből állt.

A tanulmányút a németországi energiarendszer átalakítását célzó projektek megismerését szolgálta. A program során a részvevők településeket és a megújuló energia szektor egyéb érdekelt feleit látogatták meg. A küldöttségnek lehetősége nyílt megújuló energia terén tapasztalatok cseréjére, illetve szakmai kapcsolatok építésére. 
A program első pontja Bidingen településen a szélerőmű látogatása. Az megújuló energiaforrásokat felhasználó erőművek építése az eladósodott település számára gazdasági perspektívát jelent, ezért 2014 nyarának elejére megvalósították Bajorország első városi tulajdonú szélenergia rendszerét, melyre megvalósítása előtt a lakosok népszavazás formájában mondtak igent. 
Következő állomásként egy biogáz erőművet, egy blokkfűtőt és egy távhő-állomást látogattunk meg Wildpoldsriedben. A település tájképtét látva a szélenergia hasznosítása nyilvánvalóvá válik, számos háztetőn fotovoltaikus rendszereket látni, sok gazdálkodó pedig helyi forrásokkal működő biogáz erőművet használ, emellett 3 kis vízerőmű biztosít állandó villamos-energiát. A megújuló energiák segítségével a város az egy főre jutó németországi átlag CO2 kibocsátás több mint felét takarítja meg. A háztetőn elhelyezett rendszereknek köszönhetően a zéróenergiás épületektől a pluszenergiás épületek felé indultak el, tehát több energiát termelnek, mint fogyasztanak. 
A következő úticél, Leutkirch im Allgäu, 2100 napsütéses órájával Németország egyik legnaposabb települése volt 2011-ben. Leutkirch a közepes méretű városok között sorozatos győztese lett a napenergia Bundesligának, mely a fotovoltaikus és naphő rendszerek fejlődését méri össze. 2001 és 2008 között, a leutkirchi napenergia kezdeményezéseknek köszönhetően a városi háztetőkön hét napenergia erőmű került kialakításra. Köcse Tibor a város napelem telepénél összefoglaló véleményt adott egy német regionális televíziónak a magyar tapasztalatokról. 
A tanulmányút utolsó állomásaként egy geotermikus erőművet látogattunk meg, melynek létrehozója egy 3 szomszédos település lakosai által alapított cég (Aschheim-Feldkirchen-Kirchheim). A vállalkozás célja a müncheni kerület termálvízének hasznosítása az energiaellátásban, illetve a polgároknak klímabarát energiát kínálni stabil árakon. 2012-ben a hőerőmű 32384 kW geotermikus villamos energiát szolgáltatott ügyfelei részére. Ez a mennyiség összesen 2159 családi házat látott el megújuló villamos-energiával. Talán ennek is köszönhető, hogy a lakosság nem csak elfogadja a projektet, de nagyon is érdeklődik a megújuló energiaellátás iránt. A fent említett példákban is látszik, hogy közös gazdálkodási programokban kell gondolkodni, a vállalkozásoknak és az állami szektornak a lakossággal együttműködve kell a megújuló energiás projekteket megvalósítani. Technológiát tekintve Magyarországon is működnek megújuló energiás rendszerek, viszont a témát érintő törvényi szabályozás részben megoldatlan. Németországi utunk során feltűnt a lakosság kiemelt környezettudatossága. Nekünk is fel kell nőni oda, hogy ne csak az anyagiakat figyeljük, hanem környezettudatosságunkból fakadóan az alternatív módszereket helyezzük előtérbe, mellyel óvjuk környezetünket, és csökkenthetjük a környezetünkre gyakorolt káros hatásokat- nyilatkozta Köcse Tibor, polgármester.