Ökológikus témaparkban boronapince átadása

Siker koronázta azt a kezdeményezést, amikor értékmegmentési céllal összefogott Sifter Jenő terület tulajdonos, Németh Ferenc volt pince tulajdonos és a Nagypáli Önkormányzat, hogy a szinte lebontásra váró állapotban lévő mintegy 170 éves szakszerűtlenül toldozgatott boronafalú pincét újjávarázsolja és az eredeti állapotnak megfelelően építse meg.

A borona falú építészet Nagypáli történetében régről jelen volt, hisz nemcsak borházak, hanem lakóház is állt még a 90-es évek végén a faluban. Szándékunk volt, hogy a jövőnek átmentjük ezen értéket és egy olyan tájház jellegű épületet valósítunk meg, amelynek helyiségeiben kiállítás, borkóstoló helyiség és társalgó helyiség is lesz, ahol akár régi szép magyar nóták is felcsendülhetnek.
A közösségi összefogást erősítette meg az a tulajdonos által megépített szép kemence, amely a témapark közepén helyezkedik el.
A területen csak őshonos magyar gyümölcsfák és szőlő ültetvény található. A villámcsapástól veszélyeztetett 170 éves gesztenyefa koronáját felújítottuk és egy új koronával, valamint szelíd gesztenye terméssel köszönti a vendégeket.
Az átadási ünnepségen, amely október 3-án volt köszöntőt mondott Vígh László országgyűlési képviselő, Fazekas István a falu első polgármestere, Prof. Steier József ÚJ-Ginea tiszteletbeli konzula, a Budapesti Kereskedelmi kamara tanácsosa, Kínai Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, valamint Köcse Tibor polgármester.
A számos környékbeli vendég, valamint a falu lakossága helyi gasztronómiai fogadásban érezhette jól magát a továbbiakban, valamint gesztenyesütésre is sor került. A helyi nyugdíjas egyesület tagjai rögtönzött kórust alakítottak Németh István énekprímás közreműködésével.