Néptánc a faluban, avagy a jövő és a múlt találkozása

„Alapvető emberi jog, hogy minden gyermek megtanulhassa édesanyjának beszédnyelvét. Ugyanez a jog a játék és a tánc esetében is meg kell illesse gyermekeinket.” 
/Timár Sándor /

Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, s külön örülök, hogy Nagypáli község polgármesterének – Köcse Tibornak – az a gondolata támadt, irányítása alatt lévő a településén gyermek néptánc csoport alakuljon, működjön. Mindketten fontosnak tartjuk, hogy a magyar néptáncot, a magyar népzenét már gyermekkorban megismerjék a gyerekek.
Ennek az ötletnek az eredménye az egy éve alakult Napraforgó Gyermek Néptánccsoport.

A csoport célkitűzése: a magyar néptánc, a magyar néphagyományok megismerése, felelevenítése mellett a családias légkör kialakítása, a jó hangulatú próbák megteremtése, a barátságok kötése mellett a gyermekekben a megszerzett közös élményeken keresztül alakuljon ki a magyar néptánc szeretete. 
Én, mint a csoport vezetőjének nem a versenyszellem buzdítása a célom, annál inkább a néptánc szeretete, a tájegységek táncainak elsajátítása, saját maguk és a környező település lakosságának szórakoztatása.

A néptánc a művészetek egyik legkiemelkedőbb kategóriája. Nagy szakmai alázatra, sok munkára, kitartásra, szaktudásra, és megfelelő ruházatra egyaránt szükség van. A néptáncot kedvelő gyerekek, az én és a segítőim munkája révén ez megvalósíthatatlan lenne. Az önkormányzat felelős vezetése biztosítja azokat az anyagi feltételeket ami a csoport működéséhez szükségesek. ( helyiség biztosítása, néptánc ruhák, kellékek vásárlása, fellépésekre utaztatás.) A gyerekek, a szabadidejük áldozásával a sok verejtéket adják hozzá, míg én a néptánc tudást, a néptánc iránti elhivatottságot plántálom. 

Vargovics Beáta néptánctanár