Folyamatban a rózsakert kialakítása Nagypáliban

Egy park, egy közösségi tér megformálása mindig kihívás, de annál szebb munka egy tervező számára, főleg, ha ez a park gyűjteményes kertként is funkcionál. A közelmúltban elhunyt híres rózsanemesítő, Márk Gergely, élete során közel 600 fajta magyar rózsát tenyészett ki, amely fajták sorsa a halála utána bizonytalanná vált. Nagypáli község bekapcsolódott abba a programba, amely e hagyaték megőrzését, a rózsák megmentését tűzte ki célul.

2013 májusában kaptam a felkérést, hogy Nagypáliba tervezzek egy olyan bemutató kertet, génbankot, amely méltó emléket állít Márk Gergely munkásságának, megőrizve és bemutathatóvá téve a rózsafajtákat.
A kert kialakítására közel 1,8 ha-os terület áll rendelkezésre a lakópark végében, az ökocentrum szomszédságában. A kert kialakításának alapvető elképzelése volt, hogy egy tájképi kialakítású, organikus vonalvezetésű sétányokkal feltárt, kör alakú rózsafuttatóval, fogadótérrel, és kiszolgáló létesítménnyel, parkberendezési tárgyakkal ellátott bemutató hely jöjjön létre, amelyben az ösvények mentén, évelőágyásokkal szegélyezve kerüljenek kialakításra a rózsaágyak. Egy sikeres Leader pályázatnak köszönhetően, a kiviteli tervek alapján ez év tavaszán elkezdődhetett a kert I. ütemének a megvalósítása, amely a fogadótér, a kör alakú rozárium, e két kertrészt összekötő sétányok, valamint a kerítés megépítését jelenti. Az első ütemben kiültetésre kerül közel 3900 db rózsatő, amely önmagában 350 fajtát jelent, ezek között megtalálhatóak a törpe rózsák, tearózsák, polyanthák, floribundák és parkrózsák egyaránt a felhasználásuknak megfelelő csoportosításban, mint talajtakaró rózsák, ágyás rózsák, vagy takaró rózsák. A rózsák különlegessége a szépségükön kívül, hogy létrehozójuk magyar szentekről, költőkről, településekről, országrészekről, magyar hírességekről nevezte el őket, pl: Zrínyi Miklós, II. Rákóczi Ferenc, Vas, Zala, Árpád-Házi Szent Erzsébet, Mindszenty József emléke, Csíkszereda, Óbuda, Sümeg stb. A kiültetés megtervezésénél szempont volt még a színek, a formák, a rokon rózsák egymást erősítő, egymást kiegészítő hatása. A területre, az I. ütem részeként a lombos fák, évelők ültetése is őszre várható.
A kert további ütemében a sétányhálózat bővítése, fogadóépület megépítése és további rózsafajták beszerzése a cél.
A beruházás által Nagypáli település nem csak egy parkkal, de egy új turisztikai látványossággal is gazdagodik, így Keszthely, Sopron, Fertőd, Zalaegerszeg mellett itt is megtekinthetőek lesznek a magyar rózsák.

Molnár Katalin
okl. Tájépítész mérnök
K 18-0262