Szlovéniai kirándulás: „Itt ennyi innyi köll!”

A Nagypáli Nyugdíjasok Közössége Egyesület április 21-én autóbuszos kirándulást szervezett a szomszédos Szlovéniába. A program lebonyolításához az önkormányzat is hozzájárult, így a falu nyugdíjasai számára az utazás ingyenes volt. Egyesületünk már korábban is jó kapcsolatokat ápolt a csácsbozsoki nyugdíjasokkal, a kirándulásra is meghívtuk őket, akik szívesen csatlakoztak hozzánk. Utunk első állomása a lendvai Vinarium torony volt, ahol a hűvös idő ellenére verőfényes napsütésben gyönyörködhettünk a táj szépségében. Szlovénia legmagasabb kilátója a Lendva-hegy tetejére épült, a szerkezet 53,5 méter magas, a legfelső terasz 42 méternél helyezkedik el. A kilátót 2015-ben turisztikai céllal építették 1 millió 800 ezer eurós összköltséggel, melyből az uniós támogatás  950 ezer euró volt. A toronyból 4 országra, Szlovéniára, Magyarországra, Horvátországra és Ausztriára is elláthatunk, a turistákat hangtalan kényelmes gyorslift repíti a magasba, de a 240 lépcsőfokon gyalogosan is fel lehet jutni. Odafent, az üvegezett kilátóban csodálatos kép tárult elénk, amerre a szem ellát a muravidékre jellemző gondozott szőlőbirtokokat, rendezett falvakat, portákat láttunk. A vitrinekben a híres hetési hímes tojásokban gyönyörködhettünk, a karzatba vésett információkból megismerhettük a környező országok egyes városainak légvonalbeli elhelyezkedését, távolságát is.

A kilátóból továbbindulva rövid idő múlva megérkeztünk a dobronaki trópusi kert és orchideafarmra. Ez Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban – amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az 500 négyzetméteres trópusi kertben olyan egzotikus és fűszernövényeket láthattunk, amelyeket többen ez ideig csak képekről ismertünk. Idegenvezetőnk, egy kedves fiatal hölgy sok új ismerettel gazdagított bennünket, hasznos tanácsokat kaptunk saját növényeink gondozásához is. A látogatás végén megtelt a busz csomagtartója a kedvezményesen vásárolt szebbnél szebb orchideákkal, az ajándékba kapott minőségi kaspókkal.

Ekkorra már kellőképpen elfáradt a társaság, már várt bennünket a borospince házigazdája, ahol a rendkívül ízletes és bőséges ebédünket jobbnál jobb borok társaságában elfogyaszthattuk. Jozef Hancik és családja néhány éve pályázati támogatásból alakította ki a hangulatos éttermét és borospincéjét, ízes beszédével, a muravidék szőlészetének és borászatának sajátosságairól szóló anekdotáival megalapozta a társaság jó hangulatát. A helyet reklámozó prospektus szlogenje szerint „itt ennyi innyi köll”, nagyon találó, nem is lehet másként, nem csoda, hogy a társaság egy idő után dalra fakadt, és nehezen indult tovább utolsó uticélunk, az energiapark felé.

Dobronak közelében a Bakónaki tó mellett található energiaparkban radieszteziológusok és a természetgyógyászok számos jótékony földkisugárzási pontot fedeztek fel: ezek az energiapontok, amelyek állítólag pozitívan befolyásolják közérzetünket és egészségünket. A több mint 50 energiapont közül huszonhatot pontosan bemértek és megjelöltek – ezeket jelzik a padok, amelyeken többen is megpihentünk. Sajnos arra már nem volt idő, hogy valamennyi ponton kellő ideig magunkba szívjuk az energiát, és a tó szépségét is élvezhessük, de ízelítőnek ennyi is elég volt. Hogy itt töltődtünk fel nagyon energiával, vagy az élményekben gazdag nap, a jó borok is besegítettek nem tudni, de rendkívül jó hangulatban, vidáman nótázva telt a hazaút. Mindenki jól érezte magát, ez a programunk is jól sikerült. (hkzs)

  • 170421slovenia11
  • 170421slovenia07
  • 170421slovenia08