Választási program

Választási program

Kategória:

 

Kedves Lakosok! Kedves Barátaim! 

Engedjék meg, hogy bemutassam Önöknek Nagypáli elmúlt éveinek rövid történetét, felépítését, kapcsolatrendszerét és folyamatban lévő terveit, melynek megvalósulására csak Együtt van lehetőségünk. Kérem, támogassanak Minket abban, hogy folytathassuk megkezdett utunkat Önökkel, Veletek!

 

A rendszerváltás után a faluban mindösszesen csak egy intézmény, a kétfalus körjegyzőség működött, mára a település régió központtá vált. Itt működik a kistérségi társulás központja, 11 környékbeli faluval együtt gondolkodva területfejlesztés közösségi színterek kapcsolatában. Nagypálihoz kapcsolódik a 79 település LEADER központja, amely a térségfejlesztés legfontosabb funkciójú bázisa. Tavalyi évben Nagypáli székhellyel létrehoztuk a közös önkormányzati hivatalt, amelyben 7 falu államigazgatási és önkormányzati törvényi kötelezettségű feladatait végezzük el kilenc felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatal szakemberrel. Önkormányzatunk hozta létre a Nagypáli Fejlesztési Övezet Nonprofit Kft-t, valamint a Pályázati Menedzsment Nonprofit Kft. pályázatíró céget. 

Nagypáliban 1996-ban mindösszesen a Faluért Alapítvány létezett, csak az antennarendszer gazdasági ügyeit bonyolította. A falu közösségi életének fontos eleme kell, hogy legyen a közösségek aktív szerepvállalása, ezért azóta több civil szervezetet hoztunk létre, melyek gazdasági együttműködést folytatnak az önkormányzattal elsősorban fejlesztések és pályázatok tekintetében.

 

Létrehozott szervezetek

Polgárőrség Nagypáli • Nagypáli Ifjúsági Szervezet • Nagypáli Él- és Tömegsport Egyesület • Nagypáli Nyugdíjasok Közössége

Megyei szerepet betöltő civil szervezeteink:

  • Zala Menti Polgármesterek és Polgárok Egyesülete, Zalamenti Turisztikai és Idegenforgalmi Egyesület.
  • Magyarországi Települések Közvilágítási Közhasznú Egyesület egy országos egyesületünk.

Részesei vagyunk nemzetközi együttműködésnek is a kis vidéki települések az energia semlegességért. A Rurener hálózat tagjaként Magyarországot képviseljük, amelyben 10 országgal működünk együtt.

Szép számmal vannak falunkat népszerűsítő hírességeink is, többek között lövész és tájfutó versenyzőink, gyermek néptánccsoportunk, mulatós zenei együttes tévés felvétellel hazai és külföldi fellépésekkel.

 

Nemzetközi Kapcsolatrendszereinket is folyamatosan fejlesszük

  • Testvér és partner települések: Szászcsávás, Gyergyóalfalu - Erdély, Kosty - Szudán.
  • Projekt kapcsolatok: Szlovénia megújuló Témaút projekt, Ausztria Turisztikai és Alternatív Energia Területén, Horvátország környezetvédelmi projekt, Erdély Uniós gyakorlatok projekt.
  • Együttműködési kapcsolati rendszer lehetőségeink vannak Iránnal, Indonéziával, Katarral, Emirátusokkal, Szaúd-Arábiával.

 

Eredményeink

Nagypáli közelmúlt történetének elemzése során megállapítható, hogy a mintegy 18 éves időszak három részre osztható.

Az első időszak a közösségi infrastruktúra megteremtése volt, ennek jegyében elkészült a faluház annak környezetének kialakítása, új buszmegálló, temető rendbetétele stb.

A második időszak már különböző tervek elkészítéséről, területvásárlásról, infrastrukturális közműfejlesztésekről szólt. Gáz, szennyvíz, telefonépítések következtek, megújult a templom környezete, külső és belső felújítása, valamint új parókia garzon épült.

A harmadik időszak a növekedési fejlesztések területe volt. Bővült a közösségi ház, beépült a tetőtér, ahol a közös önkormányzati hivatal működik,valamint szolgálati lakás került kialakításra a régi iroda helyén. Új ravatalozó készült és annak kerítése is újjá vált. Mintegy 13 hektár nagyságú földterületen a semmiből kinőtt Nagypáli új falurésze. A lakóliget közösségi terekkel, infrastruktúrával, parkosítással, mintegy 94 értékesíthető lakótelekkel rendelkezik.

Elindultak a megújuló energiák hasznosításának programjai is. Megvalósult az önkormányzati bioszolár fűtésrendszer, majd megépült az innovációs központ. A faluház melletti energiapark, az Ökovölgyben lévő szabadidő park pedig méltán vált lakóink kedvenc hétvégi területévé. Teljes egészében átalakult a faluközpont, a szolgáltató központ, integrált közösségi szolgáltató egységgel bővült a közösségi ház. Valamennyi intézményi közterület energiatakarékos LED technológiás térvilágítása elkészült.

Elkészültek a Nagypáli bevezető út felújítási tervei a közútkezelő uniós és állami forrásból finanszírozza majd. Falukapu programunkban ezzel egy időben buszmegállók, járdák is létesülnek. A településen foglalkoztatás tekintetében is óriási fejlődés következett be az utóbbi időben, annak köszönhetően, hogy faluk csatlakoztak hozzánk hivatali igazgatás tekintetében, valamint a közmunkaprogram, diákmunka-program adta lehetőségeket is kihasználjuk, de jelentősen bővült az önkormányzat intézményrendszere is.

 

 

Megszerzett elismeréseink, kitüntetéseink

Az elmúlt időszak településfejlesztési eredményeit különböző szinteken elismerték.

A virágos Magyarországért rendezett versenyben két alkalommal különdíjban részesült a falu.

Napkorona bajnokságban egy alkalommal második helyet, két alkalommal első helyet értünk el az országos bajnokságban.

Nemzetközi megújuló energia bajnokságban a mintegy 8 ország 3000 települése versenyében németországi települést követve a második helyen végeztünk. Ebben az évben Újszilváson vehettük át a magyar települések falumegújítási versenyének díját, amellyel az első 10 helyezett között ismerte el a belügyminisztérium, vidékfejlesztési minisztérium és a magyar urbanisztikai társaság azt a munkát, ami Nagypáliban zajlik.

 

Tervek, elképzelések

Nagypáli fejlesztése a mintegy 15 évvel ezelőtt megfogalmazódott zöld út vidékfejlesztési program alapján történik. Ebben a programban vannak rövid, közép, és hosszú távú programok is. A tervek megfogalmazásánál mindig figyelembe kell vennünk a szükséges igényeket, pályázati és finanszírozási lehetőségeket, valamint az időszerűséget, egyéb megvalósítási körülményeket.

Mindegyik fejlesztésre jellemző, hogy részben támogatásból, részben pályázati forrásból valósul meg, valamint mindegyik fejlesztés közösségi, hiszen közös együttműködésben a falu érdekében működnek majd. Önkormányzatunk saját, civil szervezetekkel, valamint Nonprofit Közhasznú szervezetekkel hajt végre falufejlesztést.

Megkezdett utca felújítások folytatása • Folytatjuk, a Petőfi utca folytatásában, a zártkerti részekhez vezető hegyi út megépítését az egervári területhatárig • Szükségesé válik új hidak és átereszek építése • Tavasszal következik a lakópark felszíni vízelvezetésének megoldása is • Igényként merült fel, központi szerves hulladék-komposztáló készítése is • Részben már megkezdett folyamat a falu energiatakarékos közvilágításának kiépítése LED technológiás rendszerrel 

A zöld út falu fejlesztési program szellemében, a jövő évben elindul mintegy tízezer négyzetméteres sportcentrum létesítése, amelyek első eleme egy műfüves futballpálya. Továbbá terveink között szerepel egy műanyag burkolatos kombinált kosár és kézilabdapálya építése is, valamint mountain bike közlekedési pálya is helyet kapna a tervezett tekepálya melletti részen. Természetesen a sportközpontból nem hiányozhat a tornaterem, és edzőterem sem.

Nagypáliban jelenleg több fejlesztési folyamat zajlik, ezek közé sorolandó a napelemes közösségi energiaudvar, a helyi termék bemutató hely, idegenforgalmi központ, a magyar rózsák kertje. • Az Öko parkban egy úgynevezett Helyi Kiállítótér épül. A földalatti különleges épület, helyi termék bemutató és fogyasztó funkció objektum építési folyamata, befejező szakaszába lépett és az idei évben használatba kerül. A közösségi célokon kívül, a faluban élő családok is igénybe vehetik majd, akár családi vagy baráti eseményeik lebonyolítására.

Az idei évben befejeződik a rózsakert első ütemének kivitelezése, itt mintegy 6500 rózsatő és sok más különleges növény társulása nyújt páratlan élményt a látogatóknak. Munkahelyteremtés valósul meg ezzel a fejlesztéssel, valamint a rózsafalu programunk keretében második ütemben, a falu szántóföldi területein rózsatermesztéssel is szeretnénk alternatív jövedelemszerzési lehetőséget biztosítani a lakosságnak. Harmadik ütemben rózsatermékek helyi előállító üzemét is tervezzük.

Megkezdtük egy idegenforgalmi központ építését is. Az épületben helyet kapnak szálláshelyek, irodák az idegenforgalmi és információs pontunk, valamint az országos Tourinform irodánknak is itt biztosítunk helyet. A kiállító térben helyi termékek, ajándéktárgyak tevékenységek bemutatására is lehetőség nyílik, ezzel segítve a térségi jövedelemszerzést. Az idegenforgalmi központ udvarában, elektromos mobilitás jegyében napelemes töltőállomás készül, ahova 5 db elektromos bérelhető kerékpár kerül elhelyezésre.

Előkészítő tárgyalásokat folytatunk Nagypáliban bejegyzett nemzetközi cég általi sűrített földgáz töltő nanobox telepítéséről. Amennyiben ez megvalósul némi átalakítással a jelenleg benzinnel üzemelő autók mintegy 30 százalékkal olcsóbban tankolhatnak. Az Energiaudvar Kertjében olyan fotovoltaikus napelem telep létrehozása van folyamatban, amely a közös önkormányzati, nonprofit szervezeti, és leendő lakossági együttműködésnek megfelelően, a villanyáram napenergia hasznosítással történő előállítását biztosítaná. Megnyitjuk annak lehetőségeit, hogy a családok részvételükkel a programban, a megvásárolt termelőegységeik segítségével akár ingyenessé tegyék háztartásuk villanyköltségét. A helyi termék előállító üzem építését is megkezdjük az idén, ahol fekete gyümölcstermesztés végtermékeiből, 5-7 fő foglalkoztatottal, modern üzemben, flavon kivonat ultrahang technológiával történő előállítása folyik majd. Terveink között szerepel olyan mini üzem létrehozása is, ahol az előző technológia egyik elemének helyben szerelése történne. Helyben szeretnénk létrehozni egy fényterápiával működő növénytermesztési kutatási rendszer üvegházi és ültetvényi laboratóriumát is pályázati és szakmai egyetemi együttműködéssel.

 

Új közösségfejlesztési programok

Tanácsnoki rendszer, amely a képviselő testület mellett működik majd, a falu lakóiból választva utcatérségi képviselettel. Létrehozzuk a civil fórumot, amelyet a civil szervezetek vezetői alkotnak.