Rádió

Kossuth rádió - 2022

Kategória:

2022.09.19.

 

Műsor: Hajnal-táj

 

Hallgassák meg Köcse Tibor polgármester úr, valamint Simon Attila képviselő interjúját az alternatív energiaforrások használatáról, valamint az energiafüggetlenség felé vezető útról a Kossuth rádió kora reggeli Hajnal-táj című műsorában 05:16 perctől 05:21 percig.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson a linkre:

 

Kossuth rádió - felvétel

 

Forrás: https://mediaklikk.hu/kossuth/

Kossuth Rádió - 2021

Kategória:
2021. 09. 27.

Műsor: Hajnal-Táj

Hallgassák meg Köcse Tibor polgármester interjúját véleményét pályázati, támogatási lehetőségekről, ezzel kapcsolatos elvárásokról és a Magyar Falu Programról a Kossuth Rádió kora reggeli Hajnal-Tál című műsorában 05:19:10 perctől - 05:23:22 percig.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson a linkre:

Kossuth rádió - felvétel

 Forrás: https://mediaklikk.hu/kossuth/

 

2021. 02. 24.

Műsor: Jó napot, Magyarország

Hallgassák meg Köcse Tibor polgármester véleményét pályázati, támogatási lehetőségekről, ezzel kapcsolatos elvárásokról és a Magyar Falu Programról a Kossuth Rádió délután Jó napot, Magyarország című műsorában 17:16:20 perctől - 17:23 percig.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson a linkre:

Kossuth rádió - felvétel

 Forrás: https://mediaklikk.hu/kossuth/

 

 

2021. 02. 11.

Műsor: Napközben

A Kossuth Rádió Napközben című műsora keretében a vidéki településekkel foglalkoztak, pontosabban van e bolt a településeken, ha nincs miért nincs és hogyan lehetne? 

Hallgassák meg az alábbi linken elérhetően Köcse Tibor polgármester véleményét: 10:44:23 perctől - 10:49:20 percig.

A beszélgetés meghallgatásához kattintson a linkre:

Kossuth rádió - felvétel

 Forrás: https://mediaklikk.hu/kossuth/

 

Kossuth rádió - napközben 2019

Kategória:

2019. 03. 03. 05:15

A Kossuth Rádió március harmadikán sugárzott műsorában Varga Tünde riporter Köcse Tibor polgármesterrel készített interjújában a a nemrégiben átadott, az Ariston Thermo Hungária által felajánlott hőszivattyús bojlerről hallhattak érdekes információkat az érdeklődők. 

A riportot az alábbi linken hallgathatják meg, 05:15 perctől:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-03-03_05-00-00&enddate=2019-03-03_06-10-00&ch=mr1

 

Részletes riport:

Felére csökkenhet a meleg víz előállítására fordított energia költsége annak a hibrid bojlernek köszönhetően, amit nemrég adtak át Nagypáli ökocentrumában

Mv: Felére csökkenhet a meleg víz előállítására fordított energia költsége annak a hibrid bojlernek köszönhetően, amit nemrég adtak át Nagypáli ökocentrumában. A Zala megyei település évtizedek óta élen jár a megújuló energiák hasznosításában. Sőt, ma már egyfajta mintafaluvá vált, ahova külföldi delegációk is érkeznek megtudni és megismerni az újabb és újabb lehetőségeket. Egyebek mellett éppen ezért hozta létre Nagypáli önkormányzata az ökocentrumot, ahol a fejlesztéseket közvetlen közelről működés, tesztelés közben is meg lehet ismerni. Nagypáli polgármesterével, Köcse Tiborral Varga Tünde beszélgetett.

R: Egy újabb fejlesztés, egy újabb lépés. Mondhatnánk azt is, hogy a név már kötelez.

Köcse Tibor (független), polgármester, Nagypáli: Nagypáli Zöld Út programja az a folyamatos fejlesztésekről is szól, illetve a környezetvédelemről és egy olyan új berendezéssel gazdagodtunk, ami tulajdonképpen a Nagypáli megújuló energiamixébe újként illeszkedik be, azért tudom ezt mondani, mert maga a technológia is egy teljesen új fejlesztés és jelenik meg a piacon. Ez a bojler lényegesen intelligensebb, mint a korábban gyártottak, tehát ha csak azt mondanám el, hogy wifiről távvezérelhető felesleges órákat nem melegíti a vizet, tehát ezzel már egyszerre energiatartalékos. A másik dolog pedig az, hogy olyan hőcserélő berendezést is beleépítettek ebbe a bojlerba, ami a környezetéből tudja hasznosítani az elveszendőbe menő hőt, így például a Nagypáli ökocentrumnak a kazánházába építettük be ezt a bojlert, ahol a kazánokon keletkezett hulladékhőt tulajdonképpen a bojler tudja hasznosítani és ezzel még kevesebb energiát vesz le a hálózatról, ami természetesen napelemekkel állítódik elő. De nyilván, hogy minden energia, amit megtakarítunk az a leggazdaságosabb, ennél fogva én úgy gondolom, hogy lesz ennek további folytatása is a településen, hisz a régebbi korszerűtlen bojlereket erre az új technológiára fogjuk váltani más épületeknél is.

R: Ha jól emlékszem a víztakarékossággal kapcsolatban is volt már egy hasonló fejlesztésük.

Köcse Tibor: Az összes önkormányzati csap vételi helyén lecseréltük a fejeket és ezáltal kétharmad megtakarítást, tehát hatvan-hetven százalékot tudtunk elérni. Ez a bojler úgyszintén egy ötven százalékos megtakarítást tud eredményezni, hisz fölöslegesen nem pocsékolja az energiát és az egyébként hulladékenergiát pedig tudja hasznosítani.

R: Említette a wifit, tehát okostelefonról lehet állítani, hogy milyen hőmérsékletet szeretne?

Köcse Tibor: Természetesen igen. Ez azért is jó, mert hogyha belegondolunk abba, hogy huzamosabban távol vagyunk vagy hétvégén, mert nincs igénybevétel a meleg víz rendszeren, akkor be lehet programozni, de hogyha mégis netán szükség van meleg vízre, akkor út közben akár mielőtt hazaérnénk a családi házunkba vagy az ökocentrumba bemegy valaki dolgozni, akkor a mobiltelefonjáról egy applikáció segítségével működésbe lehet hozni a bojlert és mire odaérünk addigra rendelkezésre áll a meleg víz.

R: Mennyire drága egy ilyen berendezés? Tehát mondjuk egy átlagember ezt meg tudja engedni magának?

Köcse Tibor: Én úgy gondolom, hogyha valami kettő-három év alatt megtérül, az ha bankba teszem a pénzemet, akkor harminc százalék kamatot kellene érte kapnom. Ma Magyarországon, de Európába sincs olyan bank, ami ennyit fizetne. Tehát én mindenkit buzdítok arra, hogy gondolja végig ezt a kis matekot. Emellett pedig azt is gondolja végig, hogy nem csak a pénz számít, amit megtakarít ezzel. Ugyan van egy kis beruházási költsége, de természetesen, hogyha napelemről beszélünk annak is van beruházási költsége és megtérülési ideje. Ez annál lényegesen olcsóbb és én úgy gondolom, hogy a környezeti védelmi hatékonysága pedig mindannyiunk számára fontos, hisz hiába van pénzünk, ha nincs levegőnk.

R: És az önkormányzat saját forrásból szerezte ezt be?

Köcse Tibor: Nem. A céggel kialakítottunk egy kapcsolatot. Ez köszönhető annak is, hogy az (...) magyarországi képviselete azért talált meg bennünk, mert Nagypáli egy innovatív település és nagyon szép eredményeket ért el az előző években, ha csak a tavalyi évet említem. Az energia lobby önkormányzati kategóriáját nyertük meg. Ennek kapcsán kaptunk egy ilyen megkeresést. Természetesen az együttműködéssel vállaltuk a felkérést. Tehát a hozzánk kiérkező szakmai turizmust tulajdonképpen olyan helyre építettük be, hogy bemutatható és látható legyen.

R: Ökocentrum éppen ezért jött létre, hogy az ilyen megújuló energia lehetőségeket bemutassa, illetve hát éppen ezért jönnek önökhöz különböző csoportok, turisták, akik éppen erre kíváncsiak.

Köcse Tibor: Igen, az ökocentrumnak egyik szlogenje volt, hogy az álomtól a megvalósításig. Most már elértük azt ezzel a bojlerral, 85% megújuló energiával tud üzemelni az ökocentrum. 2030-ig minden önkormányzati épületünket száz százalékban megújuló energiával szeretnénk ellátni. Ezt célzászlóra tűztük ki és remélem, hogy meg is fogjuk tudni valósítani.

Megszólalók: Köcse Tibor (független), polgármester, Nagypáli

 

 

 2019. 01. 08. 16:49

A Kossuth Rádió január nyolcadikán sugárzott műsorában Varga Tünde riporter Köcse Tibor polgármesterrel készített interjújában a Smaragdfa mozgalomról, a növény jó tulajdonságairól és a tavalyi év végén Nagypáliba látogató Tunéziai delegációról hallhattak érdekes információkat az érdeklődők. 

A riportot az alábbi linken hallgathatják meg, 16:49 perctől:

https://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2019-01-08_15-30-00&enddate=2019-01-08_17-40-00&ch=mr1

 

Civil Rádió (FM98) - Merítés – Jövő formálók – 2018.03.20.

Kategória:

A XXV. Nemzetközi Energetikai és Innovációs Fórum tele volt meglepetésekkel. Nem csak innovációs újdonságok tekintetében, hanem abban is példaértékű szakmai konferenciának voltunk tanúi, amely lehetőséget adott arra, hogy a mindennapi hasznosulás terén aktív szereplőkkel is megismerkedhessünk.

Köcse Tibor Nagypáli polgármestere évek óta rendszeres vendége az Innovációs Fórumnak. Nem csak az újdonságok iránti elméleti kíváncsisága hozza el évről évre. A polgármester úr az általa vezetett településen meg is valósítja az energetikai megújulást. Nem csupán abban jár élen, hogy már a középületek tervezésénél az energiatudatosság és az öko szemlélet érvényesül. Olyan településfejlesztési koncepciót valósítanak meg Nagypáliban, amely példa értékű, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó. Az eredmények pedig magukért beszélnek. Nem csak abban, hogy az energiagazdálkodás és a környezettudatosság forintosítható megtakarításokat eredményez. A közösségformálás, a közgondolkodás alakítása, a lakósság aktív bevonása is jelentős változásokat hozott a település életében.

A riport az alábbi linken hallgatható meg:

 

 

Kossuth Rádió - A Hely: Kisfalvak - Nagypáli 2017. szeptember 25.

Kategória:
A szeptember 25-i adás tartalmából:

Rakétakilövésre nem alkalmas a falu közepén álló berendezés, bár a zalai csodafalu fejlesztési ütemét látva azon sem lepődnénk meg, ha tíz év múlva egy valódi rakétakilövő állomás épülne Nagypáliban. Anno, húsz évvel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy nem kell azért Ausztriába elzarándokolni, hogy lássuk, miképpen lehet megspórolni és hasznosítani a napenergiát, vagy a szélenergiát. A zalai faluban az elmúlt húsz évben szinte mindent másként csináltak, mint a hozzájuk hasonló települések. Nem eladták, hanem bővítették a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Meg is lett a várt eredmény: ma már Nagypáliba jönnek a világ számos országából, hogy lássák a Zöld utat. A gazdasági fejlesztés természetesen a jólétet is magával hozta: egyre gyarapszik Nagypáli lakossága a tudatos szemléletváltásról nem is beszélve…

A Hely – Kossuth – szeptember 25., hétfő, 11:07

Szerkesztő: Varga Tünde
Műsorvezető: Farkas Erika

Tovább a műsoroldalra>>>

http://www.mediaklikk.hu/radio-lejatszo-kossuth/?date=2017-09-25_11:07:00&ch=mr1

http://www.mediaklikk.hu/2017/09/23/a-hely-kisfalvak-nagypali/

 

  • 21764961_2396805557211201_3594352362607707607_n
  • 22049793_2396805893877834_7675153698410241474_n
  • 21761990_2396805807211176_6992694599327347756

Kossuth Rádió - Arcvonások 2017.04.28.

Kategória:

Neve teljesen összeforrt a falu nevével, ami neki köszönhetően az egész világon ismertté vált. A Zala megyei Nagypáli polgármestere, sokak szemében csodát tett. Miközben több önkormányzat is a fennmaradásáért küzdött, ők mindent másképp csináltak. Nem eladták, hanem növelték a falu vagyonát, és már akkor a megújuló energiák mellé álltak, amikor azokról még alig hallott valaki. Az ötletgazda Nagypáli első embere, aki azóta is folyamatosan újabb és újabb terveken dolgozik, miközben sorra söprik be a nemzetközi elismeréseket, díjakat.

Riporter: Varga Tünde
Szerkesztő: ifj. Tóth György

http://www.mediaklikk.hu/2017/03/29/arcvonasok-80/