Online cikkek

Online cikkek

Kiosztották Az Év Digitális Faluja-díjat, négy település is nyert

Kategória:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány és Rábapordány nyerte Az Év Digitális Faluja-díjat a Digitális Jólét Program (DJP) által idén először meghirdetett pályázaton.

A díjakat az immár harmadik alkalommal megrendezett Civitas Sapiens ’21 Okos Város témájú nemzetközi szakmai konferencián adták át, ahol a résztvevők megismerhették a több mint harminc kiállító jövőbe mutató városfejlesztési megoldásait is.

Az Év Digitális Faluja címet 2021-ben alapították azzal a céllal, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseiket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A címre a digitális innovációkat alkalmazó, ötezer fő alatti magyarországi települések pályázhattak. A 2021. augusztus 20-i határidőig beérkezett pályázatokat egy szakértőkből álló, független szakmai zsűri értékelte. „Az Év Digitális Faluja” címet négy kategóriában adták át a konferencián.

I. kategória: innovatív települési környezet

Nyertes: Alsómocsolád

A településen három DJP Pont és az IT(T) Ifjúsági Információs Pont alkotja az okos közösségi tereket, melyek környezetében 80 méteres körben biztosított az ingyenes wifi lefedettség. A település rendelkezik okos stratégiával, tagja az Okos Települések Európai Hálózatának, kezdeményezője az első magyarországi okos térség létrejöttének, továbbá a Digitális Jövő Települési Hálózat alapítója. A településen rendelkezésre áll egy térségi interaktív, közösségi közlekedés-támogató rendszer, a HazaTér. A turisztikai szolgáltatásokat planetárium, Boeing-szimulátor és QR-kódos sétaútvonal támogatja.

II. kategória: fenntartható épített és természeti környezet

Nyertes: Nagypáli

A település egy energiaparkkal rendelkezik, amely nemcsak a település energia ellátásában vesz részt, hanem zöld turisztikai attrakcióként is üzemel. A berendezések között szerepel egy hibriderőmű, napraforgó fotovoltaikus napelemtelep, napelemmel fedett autóparkoló, hőszivattyú az épületek fűtéséhez, valamint egy automatikusan vezérelt vándorrostélyos kazán, amelynek az energiatermelését folyamatosan összehangolják az újonnan telepített energia piramissal.

III. kategória: innovatív társadalmi és közösségi jólét

Nyertes: Füzérradvány

A településen 2021-ben az idősek klubjában lévő DJP Pont mellé, a művelődési házban és a könyvtárban további két DJP Pontot nyitottak. Mind a három DJP Ponton tartanak digitális médiaműveltség (DMSZ) előadást szülőknek és nagyszülőknek egyaránt. A Polgárőr Egyesülettel partnerségben térfigyelő kamerákkal látták el a települést a jobb és eredményesebb közbiztonság érdekében. A helyi Református Egyházközséggel karöltve „okosították” a helyi templomot; napelemet, invertert telepítettek, valamint digitálisan követhetővé vált a termelt napenergia mennyisége. A napenergiából nyert villanyárammal fűthetővé vált a templom is.

IV. kategória: innovatív gazdasági ökoszisztéma

Nyertes: Rábapordány

A település Magyarországon egyedülálló és Európában is ritkaságnak számító sertéstelepet épített a Rábapordányi Mezőgazdasági Zrt. megvalósításában. A beruházás eredményeként minden olyan külső tényezőt kizártak, amely az állatokra veszélyes lehet, valamint a levegőt is fertőtlenítő rendszerrel látták el a sertéstelep zárt tereit. Minden folyamatot automatizáltak, a fűtést, a szellőztetést, a takarmánykiosztást is. A takarmányozás chipes azonosítás alapján működik, a kocaszállón ultrahangos szalonnavastagság-mérés alapján válogatják egy csoportba az azonos takarmányigényű egyedeket.

Digitális Jólét Program-különdíj

Jelentős számban pályáztak Az Év Digitális Faluja-díjra olyan települések, ahol DJP Pont, a Digitális Jólét Program kompetenciafejlesztő hálózata működik, így a négy kategória győztesein kívül a Digitális Jólét Program felajánlott egy különdíjat a DJP Ponttal is rendelkező települések egyikének, ezzel is hangsúlyozva a DJP Hálózat fontosságát és hasznosságát.

Nyertes: Bakonysárkány

A településen üzemel a Digitális Jólét Program digitalizációért felelős pontja, mindemellett a település naprakész weboldalt üzemeltet. A település Temetőinfó térinformatikai rendszert használ, melynek segítségével naprakészen üzemeltetik a község sírkertjét. A község rendelkezik digitális adatgyűjtő meteorológiai állomással, amely folyamatosan adatot szolgáltat az időjárási jelenségekről. Az állomás égképkamerával is felszerelt.

Nyitókép: DJP

Forrás: https://infostart.hu/belfold/2021/09/21/kiosztottak-az-ev-digitalis-faluja-dijat-negy-telepules-is-nyert

 

Átadták Az Év Digitális Faluja díjakat -ORIGO

Kategória:

ORIGO

2021.09.22. 10:09

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazták az Év Digitális Faluja díjjal. A kiválasztott települések a technológia lehetőségeit kihasználva teremtenek élhetőbb lakókörnyezetet, hoznak létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat a közösség igényeire építve.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára„ Az Év Digitális Faluja" díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott:

azokat a kistelepüléseket dijazzuk, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért."

Az államtitkár, és egyben zsűri elnök köszöntötte azt az öt kistelepülést, amely eredményesen pályázott a Digitális Jólét Program pályázatán. Mint fogalmazott, egy kistelepülésen élő számára a megfizetett munkahely, az ott elérhető szolgáltatások színvonala mellett fontos a lakóhelyük által nyújtott élet minősége.

Átadták az Év Digitális Faluja díjakat

Kategória:

 2021. 09. 21. 19:02

"Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért

– fogalmazott Feldman Zsolt Az Év Digitális Faluja díjátadó ünnepségen.

Ezek a vidéki települések megmutatták: így lehet virágzó egy falu helyi forrásokból

Kategória:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.   

Az innovációt, a közösségépítő energiát díjazzuk az Év Digitális Faluja díjjal. Azokat a kistelepüléseket, amelyek a legtöbbet tették egy jobb lakókörnyezet és erősebb közösség 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért - fogalmazott Feldman Zsolt „ Az Év Digitális Faluja” díjátadó ünnepségen. A díjakat idén először osztották ki a digitális innovációt alkalmazó, 5000 fő alatti települések képviselőinek. Alsómocsolád, Nagypáli, Füzérradvány, Rábapordány és Bakonysárkány az idei díjazott. Öt kategóriában hirdettek győztest: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma és a Digitális Jólét Program különdíja.

Energiaként hasznosulnak a kidobott karácsonyfák

Kategória:

Magyar Nemzet

2021. JANUÁR 6. SZERDA 17:46

 

A MAGYAR FALU PROGRAM SZÁMOS TELEPÜLÉSNEK ELÉRHETŐVÉ TETTE A KÖRNYEZETBARÁT TECHNOLÓGIÁT

Budapesten és számos vidéki településen is hasznosítják a kidobott karácsonyfákat, amelyekből jellemzően hő- és villamos energiát nyernek. A komposztálásra kevésbé alkalmas fenyőkből házilag mulcs is készíthető, ám magas gyantatartalmuk miatt kandallóban nem érdemes eltüzelni a torzók.

Folytatódik a napenergia térnyerése

Kategória:

A 2018-as és 2019-es éves villamosenergia-fogyasztási adatokból egyértelműen kiderül: egyre nagyobb hányadot képviselnek a megújuló energiaforrások, amelyeken belül a napenergia képviseli a legjelentősebb részarányt. Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több, mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig hat százalékkal nőtt – ismerteti szerdai számában a Magyar Hírlap.

Négy különböző cselekvési terv a zöldebb Magyarországért

Kategória:

Idén már négy különböző cselekvési terv is elfogadott a kormány. A tervek célja, egy zöldebb Magyarország létrehozása úgy, hogy biztonságos és megfizethető maradjon az energiaellátás. A tervek közt például szerepel a földgázfelhasználás részarányának csökkentése.

Napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telep Zala megyében (Fotó:MTI/Varga György)
Napraforgó alakú, napkövető rendszerrel ellátott napelem telep Zala megyében (Fotó:MTI/Varga György)

Négy különböző cselekvési terv, egy közös cél jegyében: a zöldebb Magyarországért. Így lehet jellemezni azokat a dokumentumokat, – köztük a Nemzeti Energiastratégia 2030-at és Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervet – amelyeket január közepén fogadott el a kormány. Ezekben a többi között az szerepel, hogy Magyarország vállalja, hogy az 1990-es értékhez képest 2030-ra legalább 40 százalékkal csökkenti a klímaváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátását.

Lydos Hybrid wifi vízmelegítővel bővül a nagypáli ökocentrum energiaellátó központja

Kategória:

2019. február 27. szerda

Februártól 50 százalékkal kevesebbet költenek meleg vízre a zalai mintatelepülésen

nagypali-okocentrum

A Zala megyei település, Nagypáli sikersztoriját mára egyre többen ismerik. A Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma 2007-ben indult útjára azért, hogy megmutassa, lehet egy község önellátó is ha igazán akarja.

A faluban az elmúlt évek folyamán energetikai beruházások sora valósult meg. A cél minden esetben a megújuló energiaforrások használata és a minél kisebb kibocsátás volt. Így lett a falunak napkollektor és napelem parkja, saját szélgenerátora és még biomasszát is használ a téli időszakban fűtés rásegítésre. A településen energiafüzet is telepítettek és évente hozzávetőleg két hónapot fűtenek vele a megtakarítás jegyében.