Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma

Kategória:

 

 

A Zala Megyei Fejlesztési Közhasznú Társasággal és ausztriai projektpartnerekkel karöltve, a Magyarország-Ausztria INTERREG III. program keretében valósult meg a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrum létrehozása, mely jelenleg számos vállalatnak és szervezetnek nyújt otthont, többek között a Göcsej-Hegyhát Leader Egyesületnek. A centrumot 2007-ben ünnepélyes keretek között adták át. A fejlesztés költségigénye 173 millió Forint volt, amelyhez az Európai Unió 90 %-os támogatást biztosított.

Az Ökocentrum promóciós központként szolgál, mintaprojekteken, tréningeken, gyakorlati tanácsadásokon keresztül időszaki kiállításokat, konferenciákat, előadásokat, workshopokat szerveznek, melyek fő témája a biomassza, biogáz, nap- és szélenergia, valamint az energiaültetvények felhasználási lehetőségei, megvalósítási módjai.

Az épület energia szükségletét 80 %-ban megújuló energia biztosítja, többek közt 140 m2 napelem, egy bemutató jellegű 1,5 kW teljesítményű szélgenerátor és egy 1,4 kW teljesítményű napelem rendszer. A projekt során elvégzett kereslet-kínálat felmérés alapján elkészült a régió Zöld könyve, amely a régió 5 éves energiakoncepcióját és fejlesztési tervét tartalmazza. Ennek megvalósulása esetén több tízezer kW energiát biztosít a régió számára, valamint lehetővé teszi új munkahelyek kialakítását, és pótlólagos jövedelemforrást jelent a régió önkormányzatai, vállalkozásai, lakosai számára. Az Innováció Ökocentrum épületét pelletkazán, napkollektor és napelem látja el energiával.

Az épület egy nemzetközi tematikus út állomásaként is nyilvántartásba került.

 

Kapcsolat, elérhetőségek

Cím: 8912 Nagypáli, 030/2. hrsz.

Telefon: +36 92 564 040