Hírek a falu életéből

TÖK JÓ DÉLUTÁN - RENDEZVÉNY, TOP-5.3.1-ZA1-2017-00008

2021. október 16.-án rendezett közösségépítő családi délután helyszíne a nagypáli Öko-völgy volt, ahol az ősz hangulatához illeszkedő kicsiknek nagyoknak egyaránt tartalmas rendezvény valósult meg konzorciumi szinten.

Az alkalom kulturális szakember és szakmai megvalósítók irányításával, különböző kézműves foglalkozásokkal kezdődött szélvédett helyen, az Ökocentrum nagytermében: a gyermekek és kísérőik őszi képeket ragaszthattak színes előre összegyűjtött és préselt falevelekből, az alkotásoknak csak a képzelet szabott határt, így készültek tájképek, hercegnők és balerinák, erdei állatok vagy ötletes járművek. Másik kézműves asztalnál zöldségekből – gyümölcsökből különböző eszközök használatával kedves és ötletes terménybábokat készítettek az alkotó kedvű gyermekek és szülök, ami remek alapot adott a későbbi közös bábozós játéknak. A harmadik állomáson formás, sárga tökök alakultak át sok kaparás és faragás által – szülői segítséggel - ijesztő, vicces vagy barátságos töklámpásokká ügyes kis kezek által. Aki nem találta örömét, kedvét az alkotásban vagy már végzett, azok birtokba vehették az épület előtt, völgyben elterülő népi fajátékok hadát, az épületben elhelyezett csocsót és pingpong asztalt, ezáltal játszva fejlesztve számos készségeiket.

„Közhírré tétetik”

Közhírré tétetik, kezdettel hirdette ki a szüreti programot a kisbíró Nagypáli utcáin szeptemberi 18-án délután. A szüreti felvonulási menetet a kisbíró, Szabó József vezette, majd követték lovas hintón helyet foglaló bíró, bíróné, népviseletbe öltözött lányok, asszonyok, néptáncosok, vadász, szüretelők.

Generációk találkozója - rendezvény, TOP-5.3.1-16-2017-00008

2021. szeptember 4.-én település minden korosztályát megmozdító Generációk találkozója délután került megrendezésre Nagypáli Közösségi Házban.

Ünnepélyes polgármesteri köszöntőt követően a helyi ifjúság –óvodások, iskolások - amatőr csoportja köszöntötte a jelenlévő szenior korosztályt versekkel, rövidebb, kedves történetekkel kiemelve az idősek tiszteletét, mely magában foglalja elfogadásukat, támogatásukat, szeretetüket és annak érzését, hogy értékeljük őket. A gyerekek köszöntőit egy humoros generációk közti eltéréseket szemléltető színdarab követte színesítve a közös eseményt. Majd közel egy órás könnyűzenei koncerttel kedveskedtünk a jelenlévőknek, az ismert repertoár a kellemes hangulat biztosítása mellett közös éneklésre buzdította a résztvevőket.

Tűzoltó Nap Nagypáliban

Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében „civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása pályázat forrásából tartott Nagypáli Tűzoltó Egyesülete a megyében működő egyesületek bevonásával látványos, izgalmakban gazdag találkozót. A rendezvény lebonyolításához a támogatásból került beszerzésre sátrak, sörpad garnitúrák, mellyel a látogatók kényelme került biztosításra.

Energiapiramis átadó az Energia Parkban

2019-ben, Leader programból elnyert fejlesztés megvalósulásával egy olyan új szolgáltatás képződött, amely a térségben nem fellelhető még.

Az energia piramis interaktív bemutató labor újdonsága a formaiságból, tartalmi elemeiből, szolgáltatásaiból fakad. Küllemében egy piramis formájú napelemekkel borított labor, amely a már meglévő zöld turisztikai bemutató és használati elemekhez illeszkedve és integrálódva gyűjti, skálázza, monitoringozza azok műszaki adatait, statisztikáit. Ezekből az információkból a szerverrel összekötött számítógépes program diagrammokat és grafikonokat tud képezni, melyekből számos konklúzió levonása lehetséges, ezzel segítve akár egyetemek kutató munkáit. Az adatgyűjtés mellett előre jelezhetők az inverterek meghibásodásai, követhetővé válik a berendezés elszennyeződése. Az összesen 13.333.374,- Ft költségű megvalósult beruházás energetikailag önellátó, a megtermelt többlet energiát a villamos hálózatba táplálja be.

Felelős kerékpárosok, tudatosan közlekedő gyerekek - rendezvény, TOP-5.3.1-ZA1-2017-00008

Július első szombatján vidám, tudatos közlekedéshez kapcsolódó délutánnal várta Nagypáli Község Önkormányzata és segítőik a településen élőket és a környék apraját-nagyját.

Az eseményen a jelenlévők a TOP-5.3.1-ZA1-16-2017-00008 "Szomszédságban!" Közösségfejlesztő együttműködések Nagypáli, Gősfa, Kispáli és Vasboldogasszony településeken című projekt forrásából interaktív előadáson vehettek részt, valamint játékos kerékpáros versenyen és elektromos autókkal, mini KRESZ pályán, tehették próbára ügyeségüket.