Hírek a falu életéből

Rendkívüli tájékoztató

Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések

1.       Nagypáli Község Önkormányzata a kialakult járvány helyzettel kapcsolatosan az alábbiakat javasolja a település lakóinak a fertőzés megelőzése érdekében:

·        Mossanak gyakran kezet szappannal vagy használjanak kézfertőtlenítő oldatot!

·        Sose érintsék az arcukat, szájukat, orrukat szennyezett kézzel!

·        Sose köhögjenek, tüsszentsenek a tenyerükbe, hanem inkább az alkarjukkal vagy zsebkendővel takarják el a szájukat!

·        Megfázás, láz, köhögés esetén ne menjenek közösségbe, munkahelyre, rendelőbe, inkább hívják telefonon a háziorvosukat!

·        Kerüljék a tömeget!

·        Szellőztessenek gyakran, mozogjanak sokat, fogyasszanak vitaminokban gazdag ételeket, gyümölcsöt, nyers zöldségeket!

·        Ne utazzanak olyan országba, ahol már kialakult a járvány!

·        Ha fertőzött országból érkeztek haza, kérjenek telefonon tanácsot a háziorvosuktól és lehetőség szerint 14 napig maradjanak otthon.

·        Amennyiben a fertőzés tüneteit észreveszi magán, jelezze a háziorvosnak telefonon és a háziorvos értesíti a mentőket!

 

2.     Ha valaki fertőzött területről érkezik haza és a hatóság hatósági házi karanténra szólítja fel a következő teendőket kell elvégeznie:

 

·       A potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 14 napig köteles az otthonában tartózkodni, vendéget nem fogadhat!

·       Köteles egy hatósági („piros lapot”) kiragasztani az ajtóra, ami jelzi, hogy a személy karantén alatt áll!

·       Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el!

·       A karanténra felszólított személy köteles jelenteni a karantént Köcse Tibor, Nagypáli Község polgármesterének!

·       A karanténba helyezett személy ellátásáról, amennyiben ezt a családtagok nem tudják megoldani, az önkormányzat gondoskodik!

·       Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy a Közösségi Házba meghirdetett programok elmaradnak, valamint a Könyvtári szolgáltatások a rendkívüli helyzet miatt átmenetileg szünetel.

                 Köcse Tibor
      Nagypáli Község polgármestere

  • kep-11

Hagyományos disznóvágás az ÖKO-völgyben

Hajdanán, rendszerint télen a paraszti háztartásoknak egyik legnépszerűbb tradíciója volt a disznóvágás, melynek hangulatát igyekeztünk feleleveníteni január 11- én az ÖKO-völgyben. Márton László böllér irányításával ügyes kezű férfiak, régi szokásnak megfelelően szalmával perzselték meg a disznót, majd feldolgozták a húst.

Mikulás biogázos busszal érkezett…..

Biogázos autóbusszal érkezett a Mikulás december 5 –én este Nagypáliba. Először a Turisztikai Központ elé, majd a Közösségi Ház előtti térre érkezett. Mindkét helyen nagyon izgatottan várták a gyerekek a Mikulás érkezését. Sok kisgyerek mondott verset és énekelt, de akadt olyan kislány, aki furulyán játszott el egy dalt a jó öreg Mikulásnak.

Új év köszöntés a Közösségi Házban

Az Önkormányzat Képviselő Testülete a korábbi évek hagyományaihoz híven december 31-én 23.30 -ra a Közösségi Házba hívta a falu lakosságát Óévből az Újévbe történő átmeneti programra. Éjfélhez közeledve egyre többen érkeztek a Közösségi Házba, ahol pogácsával, forral borral várták a lakosságot a szervezők.

„ Közhírré tétetik ”

Nagypáli Község Önkormányzata szervezésében az EFOP 1.5.2. projekt keretében, hagyományőrző „ Szüreti Vigasságok” rendezvényt tartottunk szeptember 14-én, szombaton. Kisbíró dobolása törte meg a délutáni csendet, hívta a falu népét a szüreti mulatságba. Régi szokásoknak megfelelően népes menet vonult végig Nagypáli utcáin, elől a kisbíró, szőlőkoszorút tartó lányok, lovasok, főbíró.

Gesztenyesütés a Boronapincénél…..

Szép napsütéses időben sokan ellátogattak a hagyományos őszi programunkra a Boronapincéhez a közös gesztenyesütésre. A Sifter család kemencéjénél folyamatosan sütötték a gesztenyét, a bográcsban rotyogott a marhapörkölt, míg a felnőttek a főzéssel sütéssel voltak elfoglalva a gyerekek vidáman barkácsolgattak.

Informatikai képzés a Közösségi Házban

GINOP-6.1.2. „ Digitális szakadék csökkentése” projekt keretében informatikai képzés indult novemberben a Nagypáli Közösségi Házban. A képzési program fő (átfogó) célja a digitális kulcskompetencia fejlesztése, a digitális társadalomhoz való tartozással kapcsolatos igények megalapozása, pozitív attitűd kialakítása a digitális eszközök irányában. 

Adventi koszorú készítés

Nagyon sokan eljöttek, a karácsonyváró programsorozat első programjára, az Adventi koszorú készítésre a  Közösségi Házba. Gyerekek és szülők, számtalan formájú figura, díszítő kellék közt válogathattak, amit az önkormányzat biztosított. A résztvevőknek csak gyertyát kellett magukkal hozni, igény szerint készíthettek még gyertyatartót, karácsonyi díszt is.

Mézeskalács sütemény díszítés

Hagyományos karácsonyi kézműves foglakozáson az idén is, mézeskalács sütemények díszítésére került sor. A tésztát előző nap, két –három ügyes anyuka begyúrta, kiszaggatta és az önkormányzat konyhájában megsütötte. A sok-sok különböző formájú süteményhez a cukormázat Mészégető Mária keverte ki saját jól bevált receptje szerint, majd kiadagolta kis zacskókba.