Hírek a falu életéből

Hagyományos disznóvágás az ÖKO-völgyben

Hajdanán, rendszerint télen a paraszti háztartásoknak egyik legnépszerűbb tradíciója volt a disznóvágás, melynek hangulatát igyekeztünk feleleveníteni január 11- én az ÖKO-völgyben. Márton László böllér irányításával ügyes kezű férfiak, régi szokásnak megfelelően szalmával perzselték meg a disznót, majd feldolgozták a húst.

Mikulás biogázos busszal érkezett…..

Biogázos autóbusszal érkezett a Mikulás december 5 –én este Nagypáliba. Először a Turisztikai Központ elé, majd a Közösségi Ház előtti térre érkezett. Mindkét helyen nagyon izgatottan várták a gyerekek a Mikulás érkezését. Sok kisgyerek mondott verset és énekelt, de akadt olyan kislány, aki furulyán játszott el egy dalt a jó öreg Mikulásnak.

Új év köszöntés a Közösségi Házban

Az Önkormányzat Képviselő Testülete a korábbi évek hagyományaihoz híven december 31-én 23.30 -ra a Közösségi Házba hívta a falu lakosságát Óévből az Újévbe történő átmeneti programra. Éjfélhez közeledve egyre többen érkeztek a Közösségi Házba, ahol pogácsával, forral borral várták a lakosságot a szervezők.

„ Közhírré tétetik ”

Nagypáli Község Önkormányzata szervezésében az EFOP 1.5.2. projekt keretében, hagyományőrző „ Szüreti Vigasságok” rendezvényt tartottunk szeptember 14-én, szombaton. Kisbíró dobolása törte meg a délutáni csendet, hívta a falu népét a szüreti mulatságba. Régi szokásoknak megfelelően népes menet vonult végig Nagypáli utcáin, elől a kisbíró, szőlőkoszorút tartó lányok, lovasok, főbíró.

Gesztenyesütés a Boronapincénél…..

Szép napsütéses időben sokan ellátogattak a hagyományos őszi programunkra a Boronapincéhez a közös gesztenyesütésre. A Sifter család kemencéjénél folyamatosan sütötték a gesztenyét, a bográcsban rotyogott a marhapörkölt, míg a felnőttek a főzéssel sütéssel voltak elfoglalva a gyerekek vidáman barkácsolgattak.

Informatikai képzés a Közösségi Házban

GINOP-6.1.2. „ Digitális szakadék csökkentése” projekt keretében informatikai képzés indult novemberben a Nagypáli Közösségi Házban. A képzési program fő (átfogó) célja a digitális kulcskompetencia fejlesztése, a digitális társadalomhoz való tartozással kapcsolatos igények megalapozása, pozitív attitűd kialakítása a digitális eszközök irányában. 

Adventi koszorú készítés

Nagyon sokan eljöttek, a karácsonyváró programsorozat első programjára, az Adventi koszorú készítésre a  Közösségi Házba. Gyerekek és szülők, számtalan formájú figura, díszítő kellék közt válogathattak, amit az önkormányzat biztosított. A résztvevőknek csak gyertyát kellett magukkal hozni, igény szerint készíthettek még gyertyatartót, karácsonyi díszt is.

Mézeskalács sütemény díszítés

Hagyományos karácsonyi kézműves foglakozáson az idén is, mézeskalács sütemények díszítésére került sor. A tésztát előző nap, két –három ügyes anyuka begyúrta, kiszaggatta és az önkormányzat konyhájában megsütötte. A sok-sok különböző formájú süteményhez a cukormázat Mészégető Mária keverte ki saját jól bevált receptje szerint, majd kiadagolta kis zacskókba.

„Mindenki Karácsonya” a Közösségi Házban

Karácsonyváró programsorozat utolsó rendezvénye, a „Mindenki Karácsonya”, ami december 22-én vasárnap délután került megrendezésre,  a Közösségi Házban. A meghitt ünnepen,  Köcse Tibor köszöntötte a jelenlévőket, majd a Nagypáli gyerekek énekes, verses műsora, a Betlehemes színdarab előadása következett.

Nagypáli KVÍZ nyeremények átadása

2019. március 4-én kezdődő Nagypáli KVÍZ játék december 8-án zárult. A játékosoknak hétről hétre öt kérdésre kellett válaszolni, minden helyes válasz 10 pontot ért. A játék negyven hete alatt 2000 pontot lehetett elérni, a nyereményjáték sorsolásába azok a játékosok kerültek be, akik minimum 800 pontot elérték.