Közösségi célú Napelem Park Nagypáliban

2014 májusában készül el, Nagypáliban az Intelligent Energy Community (Intelligens Energia Közösség)Nonprofit Kft Közösségi célú Napelem Parkja, amely a község Önkormányzatával együttműködésben valósul meg a településen.
A Közösségi célú Napelem Park az önkormányzat által biztosított beépítetlen belterületi telken kerül kialakításra. Célja hogy részben kiszolgálja a helyi önkormányzati, vállalkozói és civil illetve magánszemélyek villamos energia igényét, hozzájárulva az energia függetlenségre törekvési terveikhez.

A Beruházás során, amely a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák Leader fejezetének végrehajtásához 2013-ban nyújtandó támogatások jogcímének támogatásával valósul meg egy korszerű, csúcsminőséget képviselő rendszer kerül kialakításra. Az elektromos áram termelő rendszer 60 db Inno Tech Eco Plus 250 típusú napelemből épül fel, hidraulikus napkövető forgató rendszerrel felszerelve. 
A hidraulikus forgatók önálló fénymérővel ellátott szenzorral lesznek ellátva, amely követi a Nap mozgását, várhatóan éves szinten 21.000 kWh elektromos áramot termelve.
A létrejövő infrastruktúra alapját képezi a további fejlesztéseknek, amely vállalkozói, civil vagy akár magánszemélyek beruházásaival, partnerségi együttműködésbe történő bevonásával , további napelemes rendszerbővítést fog eredményezni . A további fejlesztésekhez, bővítéshez, a lehetséges együttműködési lehetőségek iránt, már most jelentkeztek érdeklődők és a menedzsment tervei szerint az előkészítések már a nyár folyamán elkezdődnek.
A település polgármestere Köcse Tibor elmondta, hogy Nagypáli továbbra is elkötelezett az energia függetlenségre törekvés terén. Az elmúlt években a régi jó gyakorlatot folytatva több, a megújuló energiák közösségi hasznosítását megvalósító fejlesztés valósult meg és a további már mikro térséget is érintő fejlesztési tervek vannak előkészítés alatt.