Energiapiramis átadó az Energia Parkban

2019-ben, Leader programból elnyert fejlesztés megvalósulásával egy olyan új szolgáltatás képződött, amely a térségben nem fellelhető még.

Az energia piramis interaktív bemutató labor újdonsága a formaiságból, tartalmi elemeiből, szolgáltatásaiból fakad. Küllemében egy piramis formájú napelemekkel borított labor, amely a már meglévő zöld turisztikai bemutató és használati elemekhez illeszkedve és integrálódva gyűjti, skálázza, monitoringozza azok műszaki adatait, statisztikáit. Ezekből az információkból a szerverrel összekötött számítógépes program diagrammokat és grafikonokat tud képezni, melyekből számos konklúzió levonása lehetséges, ezzel segítve akár egyetemek kutató munkáit. Az adatgyűjtés mellett előre jelezhetők az inverterek meghibásodásai, követhetővé válik a berendezés elszennyeződése. Az összesen 13.333.374,- Ft költségű megvalósult beruházás energetikailag önellátó, a megtermelt többlet energiát a villamos hálózatba táplálja be.

A megnyitó alkalmával polgármesteri köszöntőt követően, Nagy Ottó kivitelező működése közben mutatta be a résztvevőknek a piramis formájú, napelemekkel borított labort. Lehetőség volt különböző kérdések kielemezésére és megválaszolására is, a bátrabbak maguk elemezhették az elmúlt napok időjárásának alakulását, a napelemek termelési rátáját és az energia hasznosulását is. A technika iránt nagy számban kíványcsiskodtak a gyermekek is, a legapróbbakat a formák és a grafikonok színvilága kötötte le. A tartalmas bemutatót állófogadás kísérte, további eszmecserét biztosítva a megújuló energetikával kapcsolatosan. A piramisban látogatásuk tették a környék vezetői is, valamint Vigh László országgyűlési képviselő és delegációja.

  • 1
  • 2
  • 4

A piramis célja, hogy az ide érkező turisták, csoportok, egyetemisták, helyi valamint más települések lakossága számára teljes körűen bemutassa a megújuló energiákat használó berendezések működését és előre vetítse az „okos település” létrehozását.

  • 20210703_150814
  • 20210703_151856
  • 20210703_150941

 

/A rendezvény a VP6-19.2.1-39-6-17 Komplex térségi és tematikus szolgáltatások fejlesztése – Megújulóenergiák alkalmazásának komplex bemutatására irányuló tematikus fejlesztés című pályázati kiírásra című felhívás során elnyert 3016539311 iratazonosító számú „Energia piramis interaktív bemutatólabor” című projekt keretében került megvalósításra./

         

   „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: A vidéki térségekbe beruházó Európa”