Oltási bemutatóval egybekötött szakmai nap

Március 21-én oltási bemutatóval egybekötött Rózsaszemzési és „Kárpát medencei őshonos gyümölcsfák” szakmai napon vehettek részt az érdeklődők a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrumában az önkormányzat korábban is említett, EFOP-1.3.7-17 megnevezésű sikeres pályázatának keretében.

A Gyümölcsoltó Boldogasszony napjához kötődő szakmai napon a résztvevő szakemberek segítségével nem csak a rózsák és hagyományos gyümölcsfafajták szaporításának elméletét, de gyakorlatát is elsajátíthatták. 

A délelőtt folyamán a rózsáké volt a főszerep. Salamon János, PE-GK kertészmérnök hallgató tartott mindenre kitérő, tartalmas előadást "Rózsák szaporítása és nevelése" címen. Rövid rózsaszemzési bemutató után, a résztvevők svédasztalos ebéddel lettek megvendégelve.

Délután Darázsi Zsolt gyümölcsész, a Göcsej Természetvédelmi Alapítvány ügyvezetője, tartott szakmai előadást „Hagyományos gyümölcsfák múltja, jelene, jövője” címen. A prezentáció során elhangzott oltási módszereket és a szemléltetett oltási eszközöket, végül a résztvevők az előadó gyakorlati bemutatóját követően maguk is kipróbálhatták a hozott alanyokon.

Köcse Tibor polgármester elmondása szerint a rendezvény a „Zöld út” falufejlesztési programhoz teljes mértékben illeszkedik, ugyanis a gyors éghajlat változások kikényszerítik a kereskedelmi forgalomban ritkán kapható, a természeti környezethez jobban illeszkedő, szélsőséges viszonyokat tűrő növények őshonosítását, így szükségszerű az idősebb generáció tapasztalatainak, tudásának átörökítése a fiatalok számára.

A programra a hideg, szeles idő ellenére is nagy számban érkeztek érdeklődök, legnagyobb létszámmal a Nagypáli Nyugdíjas Egyesület képviseltette magát.

  • img_20180321_132717
  • img