Díjak, amikre büszkék vagyunk

Díjak, melyekre büszkék vagyunk

 

2021.

Az Év Digitális Faluja díj: fenntartható épített és természeti környezet kategóriában

 

Az Év Digitális Faluja címet 2021-ben alapították azzal a céllal, hogy a települések képesek legyenek a lehető legnagyobb körben használni és bemutatni a digitális fejlesztéseiket, kiaknázva a bennük rejlő adottságokat. A címre a digitális innovációkat alkalmazó, ötezer fő alatti magyarországi települések pályázhattak. A 2021. augusztus 20-i határidőig beérkezett pályázatokat egy szakértőkből álló, független szakmai zsűri értékelte. „Az Év Digitális Faluja” címet négy kategóriában adták át immár harmadik alkalommal megrendezett Civitas Sapiens ’21 Okos Város témájú nemzetközi szakmai konferencián , ahol a résztvevők megismerhették a több mint harminc kiállító jövőbe mutató városfejlesztési megoldásait is.

Nagypáli község II. kategóriában a fenntartható épített és természeti környezet csoportból került ki győztesként, mivel a település egy energiaparkkal rendelkezik, amely nemcsak a település energia ellátásában vesz részt, hanem zöld turisztikai attrakcióként is üzemel. A berendezések között szerepel egy hibriderőmű, napraforgó fotovoltaikus napelemtelep, napelemmel fedett autóparkoló, hőszivattyú az épületek fűtéséhez, valamint egy automatikusan vezérelt vándorrostélyos kazán, amelynek az energiatermelését folyamatosan összehangolják az újonnan telepített energia piramissal.

 

 

 

2018.

 

Energy Globe Díj I. helyezés önkormányzati kategóriában

2017. őszén az E.on pályázati felhívást hirdetett az Energy Globe Díj önkormányzati kategóriájában, amelyre olyan települések adhatták be megvalósult programjaikat, ahol nemcsak beszélnek a fenntarthatóságról, hanem már egy sikeresen megvalósított projekttel bizonyították is, hogy érdemes és lehet is tenni érte.

Nagypáli Község Önkormányzata a Zöld Út Falufejlesztési Programjával pályázott. A Zöld Út Program egy olyan kis település útja az energia fenntarthatóság és fejlődés felé, amely 1997-ben a fenntarthatóságra tette le a voksát, hogy a település fiataljait a minden gazdasági, természeti előnyt nélkülöző községben tartson a környezettudatosság vonzerejével.

Nagypáli életében így a 2000-es évektől kezdődően folyamatosan központi szerep jut a megújuló energiaforrások használatának. A program eredményeként ma a falu központjában járva a zöld, megújuló energiafelhasználás és - képzés szinte minden formája megjelenik: smaragdfa ligetet, hibrid-erőművet (szél és napenergia), fotovoltarikus napelem-telepet, elektromos autókat és elektromos töltőállomást is találunk a községben.

A Zöld Út következő fejezete egy biogáz erőmű lesz, amely jelenleg előkészítés alatt áll. Az egyedülálló módon két évtizede tartó program eredményeképp egy kis település lakosai és vezetése már tettek, tesznek és tenni fognak a fenntarthatóságért, példát mutatva a felnövekvő generációknak.

Az Energy Globe Díjátadót, 2018. május 7-én rendezték meg a Várkert Bazárban, ahol a település polgármestere, a pályázat írója és a képviselőtestület vehette át az önkormányzati kategória nyertesének járó díjat. Az Önkormányzat a kategória győzteseként egy elektromos parkgondozó autóval is gazdagodott.

 

 

2016.

Európai Falumegújítási Díj - Nemzetközi falumegújítási mozgalom egyes területein elért különdíj

Az Európai Falumegújítási Díjat, 1990 óta, kétévente ítéli oda szakmai zsűri az elismerésre méltó települések számára. Idén Tihanyban került sor az átadóra, melynek során Nagypáli községét a "Nemzetközi falumegújítási mozgalom egyes területein elért" különdíjban részesítették.

 

 

Napkorona Bajnokság II. helyezés - egy lakosra eső napenergia-fogyasztás

A projekt a hazai napenergia hasznosítását népszerűsíti egy játékos verseny keretében. A cél feltárni és bemutatni a Magyarországon már megvalósult napenergia felhasználást szolgáló beruházások tapasztalatait. Az egy lakosra eső napenergia-hasznosításban 2016-ban Nagypáli községe ezüst érmet szerzett, díjaként pedig 100 m2 tetőszigetelést a Knauf Insulation jóvoltából.

 

 

Köztérmegújítási Nívódíj különdíj - „NAGYPÁLI CSODÁI” című munkáért.

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által közösen alapított díj átadására 2016. Augusztus 25-én került sor a XXI. Országos Főépítészi Konferencián, Kecskeméten. A zsűri különdíjat ítélt oda Nagypáli Önkormányzatának, Nagypáli Csodái című, a település egészét behálózó köztérrendszer megújítási akciójára.

 

 

2015.

Magyarországi Falumegújítási Díj I. helyezés - A falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért kategória

„Magyarországi Falumegújítási Díj 2015” pályázaton a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért Nagypáli települése első helyezést ért el, a díjat ünnepélyes keretek között adták át az előző pályázat nyertes településén, Komlóskán, 2016. Május 27-én. Ennek elismeréseként a település kvalifikálta magát az Európai Falumegújítási Díj nevezettjei közé. A hagyományoknak megfelelően az Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség által delegált zsűri személyesen látogatott el a pályázatot beadó településekre, hogy valós képet kapjon azok életéről, egy 4 órás hivatalos program keretein belül. Ennyi idő állt rendelkezésre, hogy a küldöttséget végigkalauzolják a falun és bemutassák a legfontosabb látnivalókat.

 

„Virágos Magyarország” Környezetszépítő versenyen való részvétel - OGY Fenntartható Fejlődés Bizottsága elismerése

Az 1994. óta töretlen sikerrel működő, országosan ismert mozgalom célja a hazai kertkultúra felkarolása, támogatása és nem utolsósorban bemutatása, népszerűsítése.
A mozgalom részeként évente kb. 300 település nevez be a hazai megmérettetésre, amelynek során megválasztják az öt legvirágosabb várost, falut és Budapesti kerületet. 2015-ben Nagypáli település részére az Országgyűlés Fenntartható Bizottsága nyújtott át elismerést.

 

2013.

Magyarországi Falumegújítási Díj - Falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítménye elismeréséül

Az ötödik alkalommal meghirdetett „Magyarországi Falumegújítási Díj” ezúttal is az „Európai Falumegújítási Díj” pályázati kiírás követelményein alapult, amelyet az ARGE írt ki. Ez egészült ki néhány magyarországi követelménnyel. A magyarországi díj egy további célja volt, hogy kiválassza azt a települést, amely a leginkább méltó módon képviselheti hazánkat az európai megmérettetésen. A pályázati kiírásban meghirdetett falumegújítási díjak mellett kiosztásra kerültek a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Urbanisztikai Társaság Falutagozatának és a Magyar Építőművészek Szövetségének különdíjai is. A falumegújítás több területén elért kiemelkedő teljesítményért elismeréssel Nagypálin kívül négy másik települést is díjaztak.

 

 

2012.

Napkorona Bajnokság I. helyezés - Ötezer lakos alatti település kategória

2012-ben harmadik alkalommal rendezték meg a nemzetközi Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája (RES Champions League) elnevezésű kezdeményezés magyar változatát, a Napkorona Bajnokságot, melyen az 5000 fő alatti települések között Nagypáli diadalmaskodott a Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentruma épületén és lakóházakon telepített napenergiás rendszereknek köszönhetően. A díjazott kategóriák legjobbjai egy-egy településtáblát is kaptak, valamint átvehették a zsűri, a Napkorona Tanács tagjaink különdíjait is. A Bajnokság előző évi különdíjasai, Martfű és Nagypáli önkormányzata felajánlásuknak megfelelően egy tanulmányút keretében osztották meg tapasztalataikat településkategóriájuk dobogósaival.

 

 

 

2011.

Napkorona Bajnokság II. helyezés - Ötezer lakos alatti település kategória

2011-ben 146 jelentkező közül Nagypáli kategóriájának ezüstérmese lett. Az Energia Klub szervezésében zajló bajnokság szabályai szerint az a település nyer, ahol a legmagasabb az egy főre eső napelem- és napkollektorhasznosítás. Mindezt három egzakt adat alapján határozzák meg: a településen lévő napkollektor-felület négyzetméterben, az összes napelem-kapacitás kilowattórában, végül a két adatból képzett összpontszám a lakosságszámhoz viszonyítva. A számokba a céges, önkormányzati és lakossági adatok is beleszámítanak.

 

Nemzetközi Megújuló Erőforrások Bajnoki Ligája (RES Champions League) II. helyezés - Ötezer lakos alatti település kategória

 

2011. Június 2-án, Prágában, a cseh parlament épületében vehették át a megújuló erőforrások hasznosításában élen járó európai települések képviselői a RES Champion (Megújuló Energiák Bajnoka) kitüntető címeket, melyen Nagypáli kategóriájának ezüstérmese lett. A bajnokok jelölésekor mindenrésztvevő ország kategóriánként egy várost jelölhetett. Ezek közül a települések közül a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki a végső sorrend. A nemzetközi szervezőkből, energetikai szakértőkből, környezetvédelmi szervezetekből, önkormányzati szövetségekből és szakújságírókból álló zsűri egyrészt a beépített kapacitások mennyiségét, másrészt a helyi döntéshozók fejlesztésekben és lakossági tudatformálásban játszott szerepét illetve a helyi stratégiai gondolkodást értékelte

 

 

2010.

Napkorona Bajnokság II. helyezés - Ötezer lakos alatti település kategória, különdíj

Az Energiaklub a napenergia hasznosításában élenjáró településeket díjazta 3 kategóriában. A verseny különdíjasai esetében a szervezők és a zsűri nem az egy főre eső napenergia felhasználást, hanem a település vezetésének elkötelezettségét, vagy pozitív lépéseit díjazták. Nagypáli vezetése ennek érdekében nagyszabású és átfogó tervet készített a falu és a környékbeli települések fejlesztésére, melynek szerves részét képezi a megújuló energiaforrások sokrétű használata is. A helyi Megújuló Energiaforrások Innovációs Ökocentrum egy olyan promóciós központ, ahol mintaprojekteken, tréningeken keresztül ismertetik meg a látogatók a megújuló energiák (biomassza, biogáz, napenergia, szélenergia) használatát.