Nagypáli Nyugdíjasok Közössége

Nagypáli Nyugdíjasok Közössége Egyesület beszámoló

Nagypáli Nyugdíjasok Közössége Egyesület

8912 Nagypáli, Arany J. u. 26.

B E S Z Á M O L Ó

az Egyesület 2016. évi munkájáról

Nagypáli Nyugdíjasok Közössége Egyesület 2014. szeptember 17. napján tartott kezdeményezés alapján alapította meg az Egyesületet, mely 2015. évtől működik az Egyesület által elfogadott alapszabály szerint.

Egyesületünk önszerveződő, a 20 fő által megalakított egyesület ma már 44 fővel működik, akik rendszeresen befizetik az alapszabályban megállapított 200 Ft tagdíjat. Egyesületünk bevétele ebből a tagdíjból és az Önkormányzat által nyújtott támogatásból tevődik össze.

Tevékenységi körünket illetően az ifjúságvédelem, környezet és természetvédelem, egészségvédelem, kulturális értékek megőrzését tűztünk ki célul, melynek során az alábbi rendezvényeink valósultak meg a beszámolási időszakban.

- Január hónapban elnökségi ülést tartottunk az éves munkaterv összeállítására, valamint a márciusi nőnapi rendezvény megbeszélésére került sor

 

- Március 6-án nőnapi bál tartottunk, melyre a Csácsi Nyugdíjas Egyesületi Népdalkört hívtuk, akik színvonalas operett előadással színesítették a műsort, a rendezvényen több mint 70 fő vett részt a helyi lakosság köréből is, hajnalig szóló mulatozással,

 

- Április végén szintén önkormányzati rendezvényen, a májusfa állításon segédkeztünk,

 

- Májusban a Vasboldogasszonyban szervezett Kistérségi Túraversenyen vettünk részt a helyi civil szervezetekkel karöltve, valamint az Egyesület 9 fővel képviseltette magát Komlóskán a falumegújítási pályázat díjátadásán,

 

- Júniusban a községben lévő Magyar Rózsák kertjében végeztünk társadalmi munkát, az elnyílott rózsaszirmok kerültek leszedésre, a Gyermeknapon az Egyesületünk palacsintasütésre vállalkozott, valamint Egészségünk megőrzése címmel körzeti orvosunk Dr. Gergye Ferenc előadását szerveztük meg, melyen a lakosság köréből is nagy érdeklődés mutatkozott

 

- Júliusban kirándulást szerveztünk Abaliget cseppkőbarlang és Orfű térségében,

 

- Augusztus hónapban a Napkorona Fesztivál keretében szabadtéri színházi előadásra került sor Egyesületünk tagjai részéről, valamint a hónap végén Nyugdíjas Családi Napot tartottunk az Ökovölgyben, közös főzésre, sütésre invitáltuk tagjainkat és a képviselő-testületet, mely nagyon jó hangulatban telt,

 

- Szeptemberben az ÖKO völgyben az önkormányzat által Családi Nap került megrendezésre, ahol az Egyesület 2 csapattal  is benevezett a főzőversenyre és aktívan tevékenykedett.

Egyesületünk Elnöksége azon tevékenykedik, hogy minél több és tartalmasabb programmal, tevékenységgel tegyük színesebbé a közösség életét, ezt a továbbiakban is szem előtt tartjuk. Mindezek figyelembevételével kérem beszámolóm elfogadását.

Nagypáli, 2017. május 10.                                                                                                

Szekeres Istvánné

           elnök

  • p5194077_resize
  • p5194072_resize
  • p5194076_resize

 

Zeneszótól rengett a Faluház!

Immár hagyományosnak tekinthető a Nagypáli Nyugdíjasok Közössége Egyesület által szervezett Nőnapi Bál, melyre az idén március 4-én, szombaton került sor. Nagy örömünkre a rendezvényünk egyre többeket vonz, sokan a fiatalabb korosztályból is eleget tettek a meghívásunknak. A Közösségi Ház földszinti nagytermében „batyus” jelleggel lebonyolított bálon a talpalávalót most is az éppen „szülinapos” Németh Csaba szolgáltatta, akit közösen köszöntöttünk ebből az alkalomból, majd kezdetét vette a hajnalig tartó fergeteges buli. Az asztalok roskadásig megteltek a sok házi készítésű finomsággal, a bálozók szomjúságának oltásához a helyben termelt itókák is nagyban hozzájárultak. Már jócskán emelkedett hangulatban volt a társaság, amikor elkezdődött a „sztárfellépők” műsora, bevonulásuk nem kis derültséget okozott a jelenlévők körében. Ezúttal ugyanis nem meghívott vendégek szórakoztatták a nagyérdemű közönséget, hanem az egyesület tagjaiból verbuválódott asszonykórus vidám nyugdíjas dalai csaltak mosolyt az arcokra. Műsorukat hosszasan megtapsolták, majd a nők ünnepélyes köszöntése következett. A hölgyek mellett a rendezők nem feledkeztek el a közeli névnapjukat ünneplő férfiakról sem, így meglepetésként a jelen lévő  Tamások, Zoltánok is kaptak virágot. A tombolasorsoláson a felajánlásokból ezúttal is értékes nyeremények találtak gazdára, különösen nagy sikert aratott a fődíjként kisorsolt hatalmas házi készítésű torta. A bálozók fáradhatatlannak bizonyultak, hajnalig együtt ropta a sok táncos lábú idős és fiatal. A nagy sikerre való tekintettel jövőre is megrendezzük a nőnapi bált a faluban! (hkzs)

  • 170304nonap08
  • 170304nonap06
  • 170304nonap03

Szlovéniai kirándulás: „Itt ennyi innyi köll!”

A Nagypáli Nyugdíjasok Közössége Egyesület április 21-én autóbuszos kirándulást szervezett a szomszédos Szlovéniába. A program lebonyolításához az önkormányzat is hozzájárult, így a falu nyugdíjasai számára az utazás ingyenes volt. Egyesületünk már korábban is jó kapcsolatokat ápolt a csácsbozsoki nyugdíjasokkal, a kirándulásra is meghívtuk őket, akik szívesen csatlakoztak hozzánk. Utunk első állomása a lendvai Vinarium torony volt, ahol a hűvös idő ellenére verőfényes napsütésben gyönyörködhettünk a táj szépségében. Szlovénia legmagasabb kilátója a Lendva-hegy tetejére épült, a szerkezet 53,5 méter magas, a legfelső terasz 42 méternél helyezkedik el. A kilátót 2015-ben turisztikai céllal építették 1 millió 800 ezer eurós összköltséggel, melyből az uniós támogatás  950 ezer euró volt. A toronyból 4 országra, Szlovéniára, Magyarországra, Horvátországra és Ausztriára is elláthatunk, a turistákat hangtalan kényelmes gyorslift repíti a magasba, de a 240 lépcsőfokon gyalogosan is fel lehet jutni. Odafent, az üvegezett kilátóban csodálatos kép tárult elénk, amerre a szem ellát a muravidékre jellemző gondozott szőlőbirtokokat, rendezett falvakat, portákat láttunk. A vitrinekben a híres hetési hímes tojásokban gyönyörködhettünk, a karzatba vésett információkból megismerhettük a környező országok egyes városainak légvonalbeli elhelyezkedését, távolságát is.

A kilátóból továbbindulva rövid idő múlva megérkeztünk a dobronaki trópusi kert és orchideafarmra. Ez Közép-Európa egyetlen orchideatermesztő vállalkozása, ahol évente csaknem 500 ezer növényt nevelnek. A 14 ezer négyzetméteres üvegházban – amelyet termikus energiával, saját termálkútjukból fűtenek -, 160-féle orchideát termesztenek, trópusi körülményeket biztosítva számukra. Az 500 négyzetméteres trópusi kertben olyan egzotikus és fűszernövényeket láthattunk, amelyeket többen ez ideig csak képekről ismertünk. Idegenvezetőnk, egy kedves fiatal hölgy sok új ismerettel gazdagított bennünket, hasznos tanácsokat kaptunk saját növényeink gondozásához is. A látogatás végén megtelt a busz csomagtartója a kedvezményesen vásárolt szebbnél szebb orchideákkal, az ajándékba kapott minőségi kaspókkal.

Ekkorra már kellőképpen elfáradt a társaság, már várt bennünket a borospince házigazdája, ahol a rendkívül ízletes és bőséges ebédünket jobbnál jobb borok társaságában elfogyaszthattuk. Jozef Hancik és családja néhány éve pályázati támogatásból alakította ki a hangulatos éttermét és borospincéjét, ízes beszédével, a muravidék szőlészetének és borászatának sajátosságairól szóló anekdotáival megalapozta a társaság jó hangulatát. A helyet reklámozó prospektus szlogenje szerint „itt ennyi innyi köll”, nagyon találó, nem is lehet másként, nem csoda, hogy a társaság egy idő után dalra fakadt, és nehezen indult tovább utolsó uticélunk, az energiapark felé.

Dobronak közelében a Bakónaki tó mellett található energiaparkban radieszteziológusok és a természetgyógyászok számos jótékony földkisugárzási pontot fedeztek fel: ezek az energiapontok, amelyek állítólag pozitívan befolyásolják közérzetünket és egészségünket. A több mint 50 energiapont közül huszonhatot pontosan bemértek és megjelöltek – ezeket jelzik a padok, amelyeken többen is megpihentünk. Sajnos arra már nem volt idő, hogy valamennyi ponton kellő ideig magunkba szívjuk az energiát, és a tó szépségét is élvezhessük, de ízelítőnek ennyi is elég volt. Hogy itt töltődtünk fel nagyon energiával, vagy az élményekben gazdag nap, a jó borok is besegítettek nem tudni, de rendkívül jó hangulatban, vidáman nótázva telt a hazaút. Mindenki jól érezte magát, ez a programunk is jól sikerült. (hkzs)

  • 170421slovenia08
  • 170421slovenia09
  • 170421slovenia10

Nagypáli Nyugdíjasok Közössége

A klub feladata Nagypáli község közigazgatási területén élő nyugdíjasok érdekeinek feltárása, képviselete és szabadidejük aktív, hasznos eltöltésére irányuló rendezvények, programok szervezése, klubfoglalkozások tartása. Más településeken működő klubokkal kapcsolatot tart, valamint új kapcsolatok kiépítésére törekszik.

Részt vesz minden olyan civil kezdeményezésben, melyhez a nyugdíjasok szabadidejükkel, önkéntes tevékenységükkel a társadalom hasznos tagjai maradhatnak.

Véleményt nyilvánít minden olyan törvény, jogszabály megalkotásában, amely az időskorúak, nyugdíjasok életkörülményeit érinti.

Az egészségtudatosság jegyében olyan rendezvények, előadások lebonyolításában tevékenykedik, melyek az időskorú lakosság számára fontosak lehetnek (véradás, egészség nap, kihelyezett orvosi szakrendelés stb.).

 

Elérhetőségek:

Adószám: 18627590-1-20

Képviselő: Szekeres Istvánné

Telefon: (92) 364-687